Jump to content
BertPleizier

Tips voor aanschaf 3 mm dik glas

Recommended Posts

Mijn kas heeft flink wat ruitjes nodig vanwege breuk / beschadiging van de oude. Ik kan natuurlijk naar de glashandel gaan, maar ik vroeg me af of iemand een goedkoper idee heeft. Het gaat om 3 mm dik vlakglas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb mijn hele kas (2,25 x 2,93x 2,00) weten te bouwen van glas gevonden uit boedelbakken en aangeboden op marktplaats! (denk ook aan timmer en aannemerbedrijven)

Als je goed om je heen kijkt is overal dubbel glas te vinden! Met een stanleymes kan je deze ruiten makkelijk tot 2x enkel glas splitsen en met een glassnijder (3 euro) zijn deze prima op maat te snijden! Het meeste glas is wel iets dikker dan 3mm maar wie weet dat je deze ruitjes ook wel kan plaatsen in je kasje? (Dubbel glas bestaat meestal uit 1 dikke en 1 wat dunnere ruit... 3 of 4 mm)

 

Besluit je deze methode toe te willen passen dan zal ik je verdere details even uitleggen over het splitsen! (ik moest wel even de techniek onder de knie krijgen)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 13-1-2021 om 08:20, Christy zei:

@Beukwood, Welke techniek bedoel je. Het lijkt " simpel"

Hey Christy, 

 

ik doel op de techniek van het dubbel glas splitsen in twee ruiten en het glas op maat snijden erna. 
 

Dubbel glas in tweeen splitsen doe je door het rubber aan de zijkanten eerst rondom in te snijden met een stanleymes zodat de ruit loskomt van het rubber. Daarna is het het makkelijkste met een schroevendraaier om het rubber van het aliminiumprofiel af te steken rondom zodat het merendeel van het rubber weg is. Vervolgens moet je met gepaste kracht je stanleymes tussen ruit en profiel doorduwen tot je hem in het raam ziet. Daarna het mes helemaal rond trekken zodat de ruit loskomt van het aluminiumprofiel. 1 keer teveel kracht en je ruit knalt uit elkaar 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beukwood, met dank. Nog een andere vraag. Dubbel glas is veelal oud(er). Heb je nog adviezen om dit oudere glas goed en "eenvoudig" te snijden?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorig jaar heb ik ook grote moeite gedaan om aan 7 ruitjes van 60 × 60, liefst 3 mm dik, te komen. Hier op het forum gevraagd en marktplaats bekeken. Uiteindelijk maar nieuwe laten komen omdat ik niks kon vinden aan enkel glas. Bijna € 100 kwijt.

 

Afgelopen storm zijn er 4  uitgewaaid en nu opnieuw gekeken op MP. En ja, er was vlakbij en gratis een partij grote ruiten van 120 bij 180 cm, dikte 4 mm. Wel oud glas. Ik ben erheen gegaan met rolmaat, veiligheidsbril, glassnijder, handschoenen, met de bedoeling de grote platen aan kleine stukken te snijden die ik kon meenemen. Dat viel vies tegen, de ene na de andere ruit brak in stukken die niet gingen passen in de kas... Nu heb ik een paar stukken daarvan thuis staan, maar zie er tegenop om ze op maat te gaan snijden. Er zit plakplastic op, heel vast. En heel veel vuil. Dat eerst schoonmaken en dan maar zien of het snijden gaat lukken.

 

Bovenstaande reacties sporen mij aan om ook op zoek te gaan naar dubbel glas, al is het van elkaar halen wel een rottige klus.


Teeltwedstrijd 2021: knolvenkel

Share this post


Link to post
Share on other sites

oud glas is lastiger idd; ik snij wel eens oude kasramen en hang die op met zinken glashaakjes; gaat soms mis maar ook wel goed als:

snijden moet dan met koeling door terpentine,

 

dan breken langs een stalen rij en vooral niet te hard drukken anders breekt het glas langs een scheurtje oid

 

wat ik ook wel doe is met de glassnijder nadat de snee getrokken is  op de snedelijn kleine tikjes geven om de breuklijn vast wat te laten springen

is op gevoel natuurlijk

 

oja, glas moet wel schoon zijn anders glijdt je wieltje weg, spiritus oid thinner desnoods

oja2, glassnijder moet heel scherp zijn, nieuw wieltje voordraaien want het vorige is vast beschadigd bij het bewaren in je kist

Edited by RobO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terpentine oid had ik niet bij me toen ik de grote stukken ging snijden, glassnijder wieltje was bot (geen schroevendraaier mee om nieuwe voor te zetten) en ruiten waren vies, te hard gedrukt ook op de snijder.

 

Nu thuis kan ik de stukken glas (die ik mee kon nemen en waaruit ik de nieuwe ruiten kan snijden) schoonmaken, nieuw wieltje vooraan, terpentine staat klaar ter koeling, dus meer kans op succes. Zo nodig de tikjestruc, als ik met de hand teveel kracht zou moeten zetten om ze af te breken.

 

Ik laat weten of het gelukt is.


Teeltwedstrijd 2021: knolvenkel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je RoBo en succes HuubvG, fijn als je het nog ff laat weten.

Ik ga ze snijden op een platte tafel met een haakse rand waarop ik het glas ga breken. Ik hoor graag nog jullie ervaringen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 uren geleden, Christy zei:

Beukwood, met dank. Nog een andere vraag. Dubbel glas is veelal oud(er). Heb je nog adviezen om dit oudere glas goed en "eenvoudig" te snijden?


Met oud glas zorgde ik er altijd voor dat inderdaad de ruit schoon was. In terpentine je glassnijder dopen en daarna met TEVEEL kracht je snede maken. Bij oud glas is het nog belangrijker dat je kerf over de volledige lengte erin staat. Afhankelijk van de dikte van het glas drukte ik soms bewust zo hard dat daarna het wieltje direct bot was. Daarna inderdaad tikken aan de onderkant om de scheurtjes wat groter te maken en dan de breuklijn naast een verhoging leggen. In vergelijking met ‘vers’ glas daarna vol overtuiging je glas breken. Als het echt heel veel kracht kost kan je soms nog de ruit omdraaien, aan de andere kant snede maken en het opnieuw proberen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Beukwood,

toch maar al aan begonnen. Lengtes van > 1m blijven moeilijk. Korte lengtes gaat bijna vanzelf. Zal eens proberen om ook de andere zijde te snijden. Mss gaat dat dan toch nog makkelijker. Het glas wil gewoon niet makkelijk breken.

Zal het je nog laten weten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hopelijk vinden @Christy en anderen het niet erg dat meerdere glazige avonturen door elkaar lopen hier?

 

Mijn eerste ruitje is gelukt, het belangrijkste ruitje, dat van het automatische raam. Door het open dak sneeuwde het gisteren naar binnen, precies bovenop de laatste pluk NZ spinazie, ik hoopte nog wel dat deze de winter zou overleven.

dr.jpg

ja de kerstverlichting brandde nog , die heb ik vanmorgen opgeruimd. :)

 

Ik heb een stuk glas schoongemaakt, niet te hard op de glassnijder gedrukt (heb ik geen vertrouwen in) maar het afbreken lukte niet met de hand. Met tikjes onder de hele snede door lukte het tenslotte. Nadat ik het frame rechtgebogen had, heb ik de ruit erin en geplaatst en met nieuwe schroeven weer vastgezet.

dr2.jpg

 

Vorig jaar had ik de raamopener losgemaakt van het raam en daardoor is het bij de storm van laatst gaan klapperen en eruit gewaaid waardoor glas en frame aan stukken lagen. Nu direct ook maar weer de raamopener vastgezet.

dr1.jpg

 

Vanmiddag ligt een nieuwe glassnijder-met-olie klaar bij Praxis om af te halen. Met deze nieuwe wil ik morgen proberen een strook van 60 bij 120 uit te snijden. Als dat mislukt heb ik nog glasplaten over om er 2 × 60 bij 60 uit te snijden. Met de nieuwe glassnijder meer kans op succes.


Teeltwedstrijd 2021: knolvenkel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Momenteel gaat het snijden van 35 jaar oud glas eigenlijk erg goed. Het is n kwestie van goed zuiver maken, olie (ik gebruik terpetine) bij het snijden n gelijkluidend geluid ( niet knarsen maar bijna zingend), in één keer, (geen 2e keer erover) en dan het lef hebben om bij het breken op n haakse rand ook stevig aan te zetten. Op deze wijze zal het zeker gaan lukken. Suc6.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier is het ook gelukt. Een ruw stuk oud glas mooi schoongemaakt, Daaruit een lap van 120,5 × 60,5 cm weten af te snijden. Plus het laatste ruitje van 60,5 × 61ook uit een groter stuk en de kas is weer dicht.

  • Like 1

Teeltwedstrijd 2021: knolvenkel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...