Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Stoksnijboon Helda: eigen zaden als zaaigoed gebruiken?


Claudia69

Recommended Posts

Ik zaai deze al enkele jaren omdat ze het meestal goed doen op onze zanderige grond. Ze zijn ook lekker. Nu heb ik ze dit jaar op het einde van het seizoen wat laten gaan, met als gevolg dat er redelijk wat peulen met zaden zijn afgerijpt. Zou ik die volgend jaar als zaaigoed kunnen gebruiken? Is deze soort zaadvast? En zijn de droge bonen bruikbaar in de keuken? Heeft iemand dit al geprobeerd?

Link to comment
Share on other sites

Aanvullend op Robo

 

Zou ik die volgend jaar als zaaigoed kunnen gebruiken?

Er van uit gaande dat er in een omtrek van pakweg 30 meter geen andere bonen stonden?

Ja. Maar misschien met wat variatie in de nakomelingen. Wil je zeker precies hetzelfde dan koop je beter nieuwe.

Als er andere bonen in de buurt stonden is kruisbestuiving mogelijk, dan worden de nakomelingen onvoorspelbaar, maar wel bonen en eetbaar ook.

 

Is deze soort zaadvast?

Ja en neen. Het is geen F1-hyride. Nakomelingen zullen als er geen kruising met andere bonen was wel op Helda lijken. (Of het al of niet een heirloom is, maakt niks uit Robo

Toch is zo maar wat overrijpe bonen bewaren niet de manier om het ras sterk en raszuiver te houden. Een zaadteler zal, als ie zijn vak verstaat, alleen zaden nemen van de beste planten die volledig gezond zijn en daarbij alle planten die wat afwijken van de rasbeschrijving (de kenmerken die bij dat ras horen) meteen verwijderen. Bovendien zal hij heel veel planten van dit ras met elkaar laten kruisen om een heel breed assortiment aan genen te houden, waaruit steeds weer de beste en zuiverste planten geselecteerd worden. Zonder deze voortdurende selectie zal het ras minder gezond kunnen worden, minder soortecht worden of aan ongewenste inteeltverschijnselen gaan lijden. Omdat jij deze selectie niet deed kun je dus makkelijk afwijkende of mindere/minder gezonde planten krijgen volgend jaar. Als je zelf zaad wilt vermeerderen, dan moet je in ieder geval de (bij jou) gezondste en beste planten selecteren en daar zaad van nemen. Zo selecteer je de beste planten voor jouw specifieke omstandigheden (die dan misschien niet meer precies het ras Helda zijn en ook niet meer die naam mogen krijgen!) maar voor jou wel goede resultaten geven. Het wordt dus een soort Claudia-selectie. Die mag je officieel niet met anderen uitwisselen (verkopen, ruilen e.d.), maar van de andere kant kun je ook redeneren dat de genen van planten niemands eigendom zijn....voor ieder vrij om te gebruiken. (Een heel actueel discussiethema in de politiek...van wie zijn de zaden = eigenschappen van planten?)

 

En zijn de droge bonen bruikbaar in de keuken?

Ja hoor. Gewoon als droogbonen te gebruiken. Of het de beste of lekkerste zijn, weet ik niet...maar voor in een gerecht of soep zijn ze bruikbaar. Het beste leg je ze na droging een dagje in de vriezer om eventuele insecten die er nog in kunnen zitten te doden. Dan zijn ze beter houdbaar. Zoek even op hoe je droogbonen moet bereiden (voorweken, lange kooktijd).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb Helda dit jaar gezaaid van eigen oogst zaad, ging prima.

 

Ik heb wat bonen random getest als 'droog'boon (gewoon vers dus, zonder drogen) en het viel me duidelijk op dat bonen die bestemd zijn als droogboon, tenminste smaak hadden, en de bonen die toevallig dik werden (doorgeschoten verse bonen) géén smaak hadden. Als vulling zou ik ze verder gewoon gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Bonen zijn voornamelijk zelfbestuivend. Een paar zullen wat bijtjes en hommeltjes op bezoek hebben gehad, die wat vreemd stuifmeel mee hebben genomen. Maar wat ik ervan begrepen heb, valt het effect daarvan mee.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...