Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Glas in vergelijking met polycarbonaat (plexiglas)


GerardvanR

Recommended Posts

Ik kweek cactussen en ben van plan om een nieuwe kas aan te schaffen. Omdat glas in de winter niet zo goed isoleert wil ik een kas van dubbelwandig polycarbonaat kopen. Wie weet hoe goed (of slecht) de lichtdoorlaatbaarheid hiervan is? En hoe groot is het verschil met glas? Wordt de lichtdoorlaatbaarheid met de jaren minder? Ik heb ook wel eens doorzichtige golfplaten van polyester gebruikt en dat viel me eerlijk gezegd niet tegen.

Link to comment
Share on other sites

Polycarbonaat PC laat minder (en ander) licht door dan glas. Het is niet nodig om te schermen of kalken bijvoorbeeld tegen verbranding.

In de loop der jaren verbleekt het ook, wordt minder transparant. Is sowieso minder helder dan glas. Maar laat genoeg licht door om van alles te kweken, zeker in de zon. Wel zal het op den duur versterven en kunnen er door hagel e.d. gaten in gaan vallen. (Denk aan een periode van een 15 jaar). Er zijn verschillende dikten in de handel, die uitmaken in degelijkheid en transparantie. (4, 6, en 8 mm dikte kwam ik tegen bij diverse leveranciers).

Ook de isolatiewaarde bij kou is van PC beter dan bij glas.

Voordelen zijn verder dat het veel lager gewicht heeft (kas is met PC-inzet te verplaatsen met enkele personen, en glazen kas moet je volledig afbreken en opnieuw opbouwen bij verplaatsing) en kan niet uiteenvallen in scherven (veiliger). Ook is het windgevoeliger (moeilijk in vrije veld, vraagt extra goede verankering) als geheel en platen, zeker de dunnere soort, kunnen er uit waaien omdat het buigzaam is, hoewel daar bij sommige duurdere merken redelijke oplossingen voor bestaan of je met wat maatregelen (bijv. extra vastzetten van platen middels ringen en moeren aan het frame) dat redelijk kunt ondervangen.

Verder is PC (meestal, maar de echt goede niet echt) goedkoper. Glas is mooier, helderder en door het hoge eigen gewicht meestal stabieler....PC ziet wat sjofeler uit. Ook in glas heb je kwaliteiten en dikten met gevolgen voor stevigheid en degelijkheid (tuindersglas, 3 of 4 mm., veiligheidsglas, of bij ACD standaard in het dak gemarmerd glas dat UV licht breekt, waardoor afschermen in zomer zon minder dringend is.

 

Dat zijn wat voor- en nadelen op een rijtje. Hoe het zit met specifiek cactussen, durf ik niet te zeggen.

 

Op dit forum zijn hele discussies over welke soorten kassen het beste voldoen. Vul in de zoekfunctie rechtsboven eens in "kas kopen" en je vindt gemakkelijk een en ander terug met allerlei ervaringen van mensen op dit forum.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Plexiglas is weer wat anders dan PC, plexiglas is acrylaat. Het is veel duurder dan PC. Als je het dan dubbelwandig wilt gaan aanbrengen, nóg een keer zo duur. Dus je kunt de haakjes en wat er tussen staat, weghalen boven je 1e bericht in dit topic.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Beste GerardvanR,

 

Wat betreft de lichtdoorlatendheid is glas altijd beter dan kunststof.

Polycarbonaat meerwandig is echter een goed alternatief. Het is erg licht materiaal, prijstechnisch veel voordeliger dan glas en zeer geschikt voor de kassenbouw. Ik werk al jaren in de kunststofbranche, en materialen zoals polycarbonaat massief en polycarbonaat meerwandig worden hier veelvuldig voor gebruikt.

 

Belangrijk om te weten is dat glas inderdaad duurzamer is, maar daar hangt dan ook een andere prijs aan. Daarnaast moet je goed opletten op de uv-bestendigheid van het materiaal aangezien je anders je doel voorbij streeft met je cactussen.

 

Veel kassenbouwers kiezen voor de 10 mm of 16 mm dikte van het materiaal. Als je voor stevig wilt gaan, en niet wil dat het weer teveel invloed heeft, dan is 16 mm x structuur de beste keuze.

 

De opmerking van HuubvG is niet geheel juist aangezien ik vermoed dat hij het niet geheel begrijpt. Plexiglas(acrylaat/pmma) is een massieve plaat en zeker niet duur, maar niet geschikt voor dit doeleind. Polycarbonaat massief is iets duurder dan Plexiglas, maar kan wel hiervoor worden gebruikt. Poycarbonaat meerwandig zijn dunne polycarbonaat wanden (aantal wanden hangt samen met de dikte) en is uitermate geschikt hiervoor, en prijstechnisch voordelig. Alle drie de uitvoeringen zijn echter goedkoper dan glas. Polycarbonaat meerwandig 6 of 8 mm bestaat dus niet uit twee lagen polycarbonaat van 6 a 8 mm. Dit zou inderdaad stervens duur zijn, en erg prijzig.

 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden. Mits je nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag.

 

groet,

Casper (Kunststof Kopen)

Specialist op het gebied van kunststof plaat, staf en buismateriaal http://www.kunststofkopen.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...