Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Door het veranderen van mijn moestuin, heb ik wat planten over die in de weg stonden of die ik heb kunnen splitsen zodat ik er anderen blij mee kan maken

 

Zo hebben we bijv. rabarber verplant, en elk stukje wortel dat we op de oude plek zijn vergeten loopt weer uit. Dus: ik heb kleine rabarberplantjes in de aanbieding. Geen aparte soort, gewoon een goede rabarber met groen/rode stengels. Staat hier al jaren, bevalt goed.

 

-- Ook heeft de zwartmoeskervel zich rijkelijk uitgezaaid, dus ik kan plukjes jonge plantjes oppotten voor de liefhebber.

 

-- Ik moet nog even afwachten of Brave Hendrik dat ook heeft gedaan, die kiemplantjes zijn minder goed te onderscheiden van onkruid nu.

 

-- Hetzelfde verhaal voor zeebiet.

 

-- Kruidvenkel plantjes zijn hier altijd overal uit te spitten.

 

-- zichzelf uitgezaaide tijmplantjes.

 

-- Eieren van onze boomgaardkippen Verschillende formaten en kleuren, maar allemaal even lekker.

 

-- Ik kan een heleboel salie drogen, mocht iemand dat willen. Ik heb grote struiken die ik binnenkort wil snoeien. Het gaat dan vooral om de variant met paars blad, en een variant met dikkere bredere bladeren. Wel eetbaar uiteraard.

 

--Ook heb ik flink wat zaad van Barbarakruid (winterkers). Ze bloeiden toen er nog geen (voor zover ik weet) koolsoorten in bloei stonden. Dus dat zit wel goed, hoop ik

 

--zaailingen van rode weegbree.

 

-- Gojibes plantjes.

 

-- Ik heb heel wat grondscheuten van vele soorten frambozen. Ik weet niet welk ras, ze komen overal en nergens op. Echt VEEEEL.

 

--Ik heb ook potjes reuzel, die ik wel wil ruilen tegen pakken suiker.

Er zijn kleinere potjes (200ml) met niervet, dat gebruiken de Engelsen bijvoorbeeld veel voor (hartige)taartbodems en dat soort zaken.

En dan zijn er wat grotere potjes (370ml) met rugvet. Om in te bakken bijvoorbeeld. Er schijnt net wat meer smaak aan te zitten dan het niervet, al ruik ik dat zelf niet zo.

Het vet is uitgekookt en heet in hete potten gedaan. Het is dus lang houdbaar, en na openen hoeft het pas in de koelkast.

 

Ik zou graag 2 pakken suiker ruilen tegen 1 potje reuzel.

 

IMG994541211439018915.JPG

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gevraagd:

 

- Ik vroeg vorige keren ook wel om azijn, maar daar heb ik nu nog mooi wat van staan. Dus dat is niet nodig.

 

- Komijn, (zaadjes van eigen oogst). Voor in de keuken, dus niet een klein zakje met zaaizaad. Ik krijg het zelf niet goed voor elkaar om het spul te kweken, het blijven miezerige plantjes hier. Met enkele zaadjes als oogst. Misschien gaat het iemand anders beter af? Ik gebruik het voor kaas.

 

- bijenwas, mag vies zijn, ga ik zelf mee aan de slag.

 

- groeiknollen van appelwortel. Ik wil ze toch maar weer eens zetten. Mooie plant, en op zich, na enige tijd opslaan, ook lekkere wortels.

 

- Suiker. Gewone doodnormale kristalsuiker. Daar gebruiken we heeeeel wat kilo's van per jaar. Voor VEEL inmaken, het maken van wijn en bier, etc.

We maken per jaar erg veel liters limonadesiroop bijvoorbeeld. Met veel fruit, maar er moet toch ook echt suiker doorheen.

 

- Zaailingen, of gewortelde stekken/afleggers van snelgroeiende inheemse struiken/bomen. Hazelaar, vlier, wilg, vlinderstruik, etc. Liefst spul wat iets eetbaars levert, of veel insecten trekt.

Zaailingen van fruit of andere noten is ook goed, dan maakt het niet uit of het kruisingen zijn (en dus voor de mens niet lekker genoeg zal zijn).

 

- ik ben verder ook nog op zoek naar bijv. ooievaarsbek, longkruid, gevlekte (meerjarige) dovenetel, of ander groen spul wat zich lekker uitbreid in de (half)schaduw. Er groeit nu gras in een nieuw-aangelegd-bosje, en zo langzaamaan poot ik overal pollen met leuker spul. Zodat we er over een tijdje niet meer hoeven te maaien.

 

- oude zaden (geen tomaten), die je anders toch weg zou gooien. Zie ook hier: gevraagd-oude-zaden-van-van-alles-eetbaars-t16158.html

 

- Zout, en dan de gewone variant. Geen grof zeezout ofzo. Onmisbaar bij het verwerken van vlees, maken van worst, zouten van spek. En natuurlijk bij het inmaken van augurken, het maken van zuurkool, en ga zo maar door. En: bij het maken van kippenvoer/legmeel. Mag ook nitrietzout zijn

 

- Misschien stom: maar keukenrol komt ook goed van pas!

 

- Koffie

 

- wax/paraffine van bepaalde kaassoorten zoals baby bell en Edammer kaas. Het is vrij zacht, kneedbaar, en ik kan het smelten om weer te gebruiken voor mijn eigen kaasjes.

 

- Eend, konijn, haas, of ander lekker vlees? Ik krijg de indruk dat hier op het forum wel wat 'lui' zitten die dat kunnen leveren haha.

 

- (rauwe) melk van (eigen) koeien, schapen, geiten. Ik maak graag kaas namelijk! Ik haal normaal koeienmelk bij onze buurman, maar als je zelf een koe hebt of kent, is dat natuurlijk NOG leuker

 

- (gedroogde) zelf geteelde paddenstoelen. Mocht je veel teveel moeten oogsten, dan hebben wij daar wel oren naar!

 

- 'afval' voor onze varkens. Oud brood, opgespaarde schillen (in vriezer bijv.), etc.

 

Ik vul dit topic later nog aan.

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

doe mij maar de salie ik wil hem ook wel voor je snoeie. mijn collega maakt er zalf en zeep van om de huid van haar man te verzorgen. en hij heeft er baat bij. in ruil voor olie of suiker. zeg het maar.

 

groetjes simone

Geplaatst:

Lekker..... rabarber vorige keer zou ik stekje meenemen maar uiteindelijk ben ik dat vergeten. ruilen voor pak suiker?

Voor het maken van ambachtelijke zeep heb ik wel belangstelling voor gedroogde salie Ruilen voor pak suiker?

Ook voor het maken van zeep zou ik 4 potten reuzel willen overnemen tegen 8 pakken suiker.

 

Groetjes Nas

Geplaatst:

Mag ik een plukje zwartmoeskervel en als je zaailingen vindt ook wat van de zeebiet? Als het lukt kan ik je in ruil daarvoor vlinderstruikstekken geven.

Geplaatst:

Ik wilde net vragen of je nog wax had Jorieke. Mijne is ook bijna op.

(Off topic) Kunnen we misschien nog een gezamenlijke inkoop doen, met meerderen bv?

Kan je misschien ok waskaarsen eromheen doen? Smelten samen met de gewone was?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Waskaarsen? (even opgezocht met google ) uhm dat weet ik niet Er was iemand op het kaasforum die het ooit met bijenwas had gedaan. Zat volgens mij een gek luchtje aan daarna. Maar ik zal even kijken of ik het terug kan vinden. En ik weet ook niet of het goed mengt?

 

We kunnen samen inkopen, maar ik hoop nu zelf wel zo ongeveer genoeg te hebben. Het is bijna op, maar ik ga dan ook stoppen met kaasmaken voor nu. En dan eten we de kaasjes op en kan ik al die wax weer smelten en zeven enzo. Dan heb ik voor het volgende kaasmaakseizoen weer heel wat liggen.

 

Het leuke van die kleine beetjes van o.a. baby bell kaasjes is dat je de kleur eens wat kan veranderen.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Mocht je veld met frambozen nog niet leeg zijn, heb ik wel interesse in een framboosje voor mijn nieuwe tuintje .

 

Ruilen voor suiker of iets dergelijk?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...