Jorieke123 Geplaatst: 4 januari 2016 Geplaatst: 4 januari 2016 Door het veranderen van mijn moestuin, heb ik wat planten over die in de weg stonden of die ik heb kunnen splitsen zodat ik er anderen blij mee kan maken Zo hebben we bijv. rabarber verplant, en elk stukje wortel dat we op de oude plek zijn vergeten loopt weer uit. Dus: ik heb kleine rabarberplantjes in de aanbieding. Geen aparte soort, gewoon een goede rabarber met groen/rode stengels. Staat hier al jaren, bevalt goed. -- Ook heeft de zwartmoeskervel zich rijkelijk uitgezaaid, dus ik kan plukjes jonge plantjes oppotten voor de liefhebber. -- Ik moet nog even afwachten of Brave Hendrik dat ook heeft gedaan, die kiemplantjes zijn minder goed te onderscheiden van onkruid nu. -- Hetzelfde verhaal voor zeebiet. -- Kruidvenkel plantjes zijn hier altijd overal uit te spitten. -- zichzelf uitgezaaide tijmplantjes. -- Eieren van onze boomgaardkippen Verschillende formaten en kleuren, maar allemaal even lekker. -- Ik kan een heleboel salie drogen, mocht iemand dat willen. Ik heb grote struiken die ik binnenkort wil snoeien. Het gaat dan vooral om de variant met paars blad, en een variant met dikkere bredere bladeren. Wel eetbaar uiteraard. --Ook heb ik flink wat zaad van Barbarakruid (winterkers). Ze bloeiden toen er nog geen (voor zover ik weet) koolsoorten in bloei stonden. Dus dat zit wel goed, hoop ik --zaailingen van rode weegbree. -- Gojibes plantjes. -- Ik heb heel wat grondscheuten van vele soorten frambozen. Ik weet niet welk ras, ze komen overal en nergens op. Echt VEEEEL. --Ik heb ook potjes reuzel, die ik wel wil ruilen tegen pakken suiker. Er zijn kleinere potjes (200ml) met niervet, dat gebruiken de Engelsen bijvoorbeeld veel voor (hartige)taartbodems en dat soort zaken.En dan zijn er wat grotere potjes (370ml) met rugvet. Om in te bakken bijvoorbeeld. Er schijnt net wat meer smaak aan te zitten dan het niervet, al ruik ik dat zelf niet zo. Het vet is uitgekookt en heet in hete potten gedaan. Het is dus lang houdbaar, en na openen hoeft het pas in de koelkast. Ik zou graag 2 pakken suiker ruilen tegen 1 potje reuzel. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Gevraagd: - Ik vroeg vorige keren ook wel om azijn, maar daar heb ik nu nog mooi wat van staan. Dus dat is niet nodig. - Komijn, (zaadjes van eigen oogst). Voor in de keuken, dus niet een klein zakje met zaaizaad. Ik krijg het zelf niet goed voor elkaar om het spul te kweken, het blijven miezerige plantjes hier. Met enkele zaadjes als oogst. Misschien gaat het iemand anders beter af? Ik gebruik het voor kaas. - bijenwas, mag vies zijn, ga ik zelf mee aan de slag. - groeiknollen van appelwortel. Ik wil ze toch maar weer eens zetten. Mooie plant, en op zich, na enige tijd opslaan, ook lekkere wortels. - Suiker. Gewone doodnormale kristalsuiker. Daar gebruiken we heeeeel wat kilo's van per jaar. Voor VEEL inmaken, het maken van wijn en bier, etc. We maken per jaar erg veel liters limonadesiroop bijvoorbeeld. Met veel fruit, maar er moet toch ook echt suiker doorheen. - Zaailingen, of gewortelde stekken/afleggers van snelgroeiende inheemse struiken/bomen. Hazelaar, vlier, wilg, vlinderstruik, etc. Liefst spul wat iets eetbaars levert, of veel insecten trekt. Zaailingen van fruit of andere noten is ook goed, dan maakt het niet uit of het kruisingen zijn (en dus voor de mens niet lekker genoeg zal zijn). - ik ben verder ook nog op zoek naar bijv. ooievaarsbek, longkruid, gevlekte (meerjarige) dovenetel, of ander groen spul wat zich lekker uitbreid in de (half)schaduw. Er groeit nu gras in een nieuw-aangelegd-bosje, en zo langzaamaan poot ik overal pollen met leuker spul. Zodat we er over een tijdje niet meer hoeven te maaien. - oude zaden (geen tomaten), die je anders toch weg zou gooien. Zie ook hier: gevraagd-oude-zaden-van-van-alles-eetbaars-t16158.html - Zout, en dan de gewone variant. Geen grof zeezout ofzo. Onmisbaar bij het verwerken van vlees, maken van worst, zouten van spek. En natuurlijk bij het inmaken van augurken, het maken van zuurkool, en ga zo maar door. En: bij het maken van kippenvoer/legmeel. Mag ook nitrietzout zijn - Misschien stom: maar keukenrol komt ook goed van pas! - Koffie - wax/paraffine van bepaalde kaassoorten zoals baby bell en Edammer kaas. Het is vrij zacht, kneedbaar, en ik kan het smelten om weer te gebruiken voor mijn eigen kaasjes. - Eend, konijn, haas, of ander lekker vlees? Ik krijg de indruk dat hier op het forum wel wat 'lui' zitten die dat kunnen leveren haha. - (rauwe) melk van (eigen) koeien, schapen, geiten. Ik maak graag kaas namelijk! Ik haal normaal koeienmelk bij onze buurman, maar als je zelf een koe hebt of kent, is dat natuurlijk NOG leuker - (gedroogde) zelf geteelde paddenstoelen. Mocht je veel teveel moeten oogsten, dan hebben wij daar wel oren naar! - 'afval' voor onze varkens. Oud brood, opgespaarde schillen (in vriezer bijv.), etc. Ik vul dit topic later nog aan. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
CindyB Geplaatst: 4 januari 2016 Geplaatst: 4 januari 2016 Ik blijf je volgen! Ik hoop dat wij er weer bij kunnen zijn! Quote Beginnend moestuinier met een moestuin van 42m2 onder glas.
appelvrouw Geplaatst: 4 januari 2016 Geplaatst: 4 januari 2016 Ik schrijf me graag in voor een paar extra zwartmoeskervels, en verder evt. voor de brave hendrik en de zeebiet . Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 4 januari 2016 Auteur Geplaatst: 4 januari 2016 Zou leuk zijn Cindy! Staat genoteerd Jet Ik heb meer dan genoeg van die zwartmoeskervel. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
angela († maart 2025) Geplaatst: 17 januari 2016 Geplaatst: 17 januari 2016 Geen Azijn wel olie of ook niet.Dan pas ik de lijst ook aan er staat nu namelijk nog azijn op. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 17 januari 2016 Auteur Geplaatst: 17 januari 2016 Olie is wel goed Liefst neutrale olie zoals zonnebloem. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 19 januari 2016 Geplaatst: 19 januari 2016 Ik heb wel een yakon voor je als je wilt..het zijn maar kleine planten, maar dat wordt vanzelf groter. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 19 januari 2016 Auteur Geplaatst: 19 januari 2016 Tuurlijk Kibas! Top Jet, zou leuk zijn Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 27 januari 2016 Auteur Geplaatst: 27 januari 2016 Ik heb mijn lijst wat bijgewerkt, er komen onder andere overal tijmplantjes op hier in de kruidentuin. Die staan nu dus ook op het lijstje Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
simke Geplaatst: 7 februari 2016 Geplaatst: 7 februari 2016 doe mij maar de salie ik wil hem ook wel voor je snoeie. mijn collega maakt er zalf en zeep van om de huid van haar man te verzorgen. en hij heeft er baat bij. in ruil voor olie of suiker. zeg het maar. groetjes simone Quote
Nasuada Geplaatst: 11 februari 2016 Geplaatst: 11 februari 2016 Lekker..... rabarber vorige keer zou ik stekje meenemen maar uiteindelijk ben ik dat vergeten. ruilen voor pak suiker?Voor het maken van ambachtelijke zeep heb ik wel belangstelling voor gedroogde salie Ruilen voor pak suiker?Ook voor het maken van zeep zou ik 4 potten reuzel willen overnemen tegen 8 pakken suiker. Groetjes Nas Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 11 februari 2016 Auteur Geplaatst: 11 februari 2016 Staat allemaal genoteerd! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 11 februari 2016 Geplaatst: 11 februari 2016 Mag ik een plukje zwartmoeskervel en als je zaailingen vindt ook wat van de zeebiet? Als het lukt kan ik je in ruil daarvoor vlinderstruikstekken geven. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 11 februari 2016 Auteur Geplaatst: 11 februari 2016 Ik heb ook nog gojibes gevonden, die had ik vorig jaar al weggegeven maar blijkbaar zijn de wortels gewoon weer uitgelopen. En dus VEEL frambozen, als er iemand is (naast Nasuada, waaraan ik al een boel heb beloofd) die een enorme haag wil maken, dan heb ik daar het plantgoed voor Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
angela († maart 2025) Geplaatst: 11 februari 2016 Geplaatst: 11 februari 2016 Die gojibes die ik van jou heb heeft bij mij ook al 2 nieuwe goji's gevormd. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 11 februari 2016 Auteur Geplaatst: 11 februari 2016 Onkruid Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 16 februari 2016 Auteur Geplaatst: 16 februari 2016 Als er hier mensen zijn die kaas eten waar van die dikke wax/paraffine omheen zit..? Zoals die baby bell kaasjes, Edammer kaas, etc. Die wax kan ik weer gebruiken om mijn eigen kazen mee in te smeren. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 16 februari 2016 Geplaatst: 16 februari 2016 Ik wilde net vragen of je nog wax had Jorieke. Mijne is ook bijna op.(Off topic) Kunnen we misschien nog een gezamenlijke inkoop doen, met meerderen bv?Kan je misschien ok waskaarsen eromheen doen? Smelten samen met de gewone was? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 16 februari 2016 Auteur Geplaatst: 16 februari 2016 Waskaarsen? (even opgezocht met google ) uhm dat weet ik niet Er was iemand op het kaasforum die het ooit met bijenwas had gedaan. Zat volgens mij een gek luchtje aan daarna. Maar ik zal even kijken of ik het terug kan vinden. En ik weet ook niet of het goed mengt? We kunnen samen inkopen, maar ik hoop nu zelf wel zo ongeveer genoeg te hebben. Het is bijna op, maar ik ga dan ook stoppen met kaasmaken voor nu. En dan eten we de kaasjes op en kan ik al die wax weer smelten en zeven enzo. Dan heb ik voor het volgende kaasmaakseizoen weer heel wat liggen. Het leuke van die kleine beetjes van o.a. baby bell kaasjes is dat je de kleur eens wat kan veranderen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 18 maart 2016 Auteur Geplaatst: 18 maart 2016 Ik zoek nog ijzerhard-plantjes (Verbena bonariensis ). Mocht iemand die hebben? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Kim Geplaatst: 21 maart 2016 Geplaatst: 21 maart 2016 Mocht je veld met frambozen nog niet leeg zijn, heb ik wel interesse in een framboosje voor mijn nieuwe tuintje . Ruilen voor suiker of iets dergelijk? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 maart 2016 Auteur Geplaatst: 21 maart 2016 Nou er komen vrolijk weer nieuwe plantjes op, nadat ik er een heleboel uit heb gespit voor de haag van Nasuada Dus ik zal er nog wat oppotten de komende week. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 28 maart 2016 Auteur Geplaatst: 28 maart 2016 De door mij aangeboden rabarber is elk jaar heel vroeg, zie hier: rabarber-forceren-t512.html Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.