Jump to content

Paddenstoelen broed


JBT
 Share

Recommended Posts

Ik ben op zoek naar paddenstoelen broed of mycelium van een paar soorten.

Weet dat wat ik vraag voor soorten erg lastig zal worden.

Eekhoorntjesbrood

Cantharel

De zwarte en de witte truffel

Grifola Umbrellata {dit is niet de Eikenhaas}

 

 

Ik heb broed van verschillende soorten te ruilen

graag wel vermelden hoe je het wilt hebben , op beuken , graan of deuvels

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 4 weeks later...

Vraagje JBT: wat ga je doen met het broed van de boleten en cantharellen, en hoe denk je het te laten gedijen? Bestaat er een methode om het mycelium te klonen en het vervolgens tot vruchtzetting te brengen dan?

 

Als ik er achter kon komen hoe deze soorten tot eetbare paddenstoelen opgekweekt zouden kunnen worden dan verander ik onmiddellijk van beroep

Wat je ook doet is van geen enkel belang, maar het is erg belangrijk dát je het doet

Link to comment
Share on other sites

Dat ik voor mijzelf het wil proberen de moeilijkste zo niet de onkweekbaren soorten te kweken.

Ik hou mij eerst bezig met de beste substraat soort waar ze goed op groeien.

Voor Morielje ben ik er al het nieuwste substraat heeft 48 uur nodig voor een pot van 2 liter.

De boleten en cantharel heb ik uit sporen gekweekt maar wil daar mee eerst nog testen met aanpassingen in het substraat om ze nog sneller te laten groeien.

Daarna ga ik pas proberen een manier te vinden voor het fruiten van deze soorten.

 

Ik weet dat als je hun geheimen weet dat je er veel geld voor kan krijgen maar dat interesseert mij niets het is voor mij hobby en mijn oude kennis weer ophalen.

Link to comment
Share on other sites

Hoi JBT

 

Voor Morielje ben ik er al het nieuwste substraat heeft 48 uur nodig voor een pot van 2 liter.

 

bedoel je hiermee dat je maar 48 uur nodig hebt om het gehele substraat te laten doorgroeien met het mycelium?

was het begin hiervan de sporen van de Morielje of heb je stukjes geënt?

 

succes verder met je project

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Hoi Adriaan

Met mycelium sporen nog niet gevonden maar zoek rustig verder

Ja ben er achter de 2 test pot met de zelfde samenstelling is ook volgroeit met een verhouding 1 tot 10 de eerst nog 1 op 5 dus ben ik heel blij

Maar de samenstelling is gedeeltelijk chemische

Het enigst echte nadeel was dat de magnetron daar niet tegen kon toen een pot explodeerde met dit mengsel { Brandbaar en explosief mengsel}

Dus niet meer in de magnetron klaarmaken

Link to comment
Share on other sites

Bij Moriel is de truc gebruik te maken van as. De moriel is de pionier in de natuur en komt als eerste begroeiing na een brand . Bij Chantarhel is het kweken eigenlijk meer het helpen van de natuur door het aanbrengen van de sporen bij dennen of eiken e.d. en dan na verloop van jaren krijg je oogst. Die is niet te gebruiken in een teelt als b.v. champignons of Oesterzwammen die je wel onder alle omstandigheden kan telen daar je de benodigde symbiose bijna niet kan nabootsen. Maar de technieken en vooral de substraten ontwikkelen ook snel mee en ook Zadelzwam is te telen op een log.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ik heb in het begin gebruik gemaakt van as maar heb toen met een chemie het substraat behandelt als test en daar groeit de moriel nog beter op en gebruik daardoor geen as meer.

De cantharel heb ik op 2 manieren geweekt en sporen van getrokken de officiële methode en mijn eigen idee met de officiële methode doet het niet veel maar mijn methode geeft een sterk groeiend mycelium.

De manier die ik gebruik is eerst nadenken welke stoffen ze bij een symbiose zouden kunnen uitwisselen en dan dat verwerken in een test als toevoegingen.

Heb ook vaak dat het niet werkt maar ook dat het wel werkt en dan ga ik met die kennis verder testen en aanpassingen doen.

Heb ongeveer 50 verschillende testen lopen voor moriel

Bij cantharel werken 2 toevoegingen zeer goed {natuurlijk en plantaardig}

Bij moriel werkt helaas chemie erg goed maar dat is eigenlijk goed te verklaren door de bosbranden maar zoek verder om een natuurlijkere manier te vinden

 

Ik denk bij testen ook buiten de box en gebruik dingen waar je niet zomaar denkt.

 

Doordat ik nu ook met sporen van deze soorten werk en aanpassingen in het substraat hoop ik op een strain die wel goed groeit en gaat fruiten want zo als iedereen weet kunnen er mutaties optreden uit opkweken uit sporen , ook met mycelium maar minder gouw

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ik ben ook aan het denken over paddestoelen kweken. Mijn tuin bevindt zich na de renovatie op een leeflaag van ongeveer tachtig centimeter tamelijk zandige grond waar compost, humus aan is toegevoegd, door bij mijn keuken een kruidentuin te verhogen heb ik nu een gat, en het idee is om het vol te storten met snoeiafvalhoutsnippers en beukeblad, en daar komende zomer de barbecueas daaroverheen te kieperen, wat lijkt op wat ik op amerikaanse filmpjes gezien heb. Ik moet echter constateren dat er heel veel verschillende substraten en manieren lijken te zijn om deze zwammen te kweken, de een mengt klei door het substraat de andere gewoon de aarde uit de tuin met zaagsel, keukenafval geb ik ook voorbij zien komen.

Alles lijkt erop dat de schimmel bestaat van het verteren van cellulose of zetmeel, maar dan zie ik weer informatie die erop lijkt dat ze in symbiose met bepaalde bomen leven (waaronder essen) Het is me dus niet geheel duidelijk.

 

Ik vraag me af of het idee van een put volstorten met voornamelijk houtsnippers en as een goede basis is, of de versheid van die snippers uitmaakt en als er ook andere dingen toegevoegd moeten worden, aarde zand klei koemest ofzo?

Bij voorbaat dank,

 

Matthijs.

Link to comment
Share on other sites

Het eerste waar ik aan dacht waren morieljes, omdat ik die niet in het wild kan vinden, en omdat ik een filmpje heb gezien waarin iemand een drabje aan de randen van zijn tuin strooide en ze daar liet opkomen. Misschien zou als dat verhaal van die essen waar is het misschien ook nog leuk zijn om ergens een knotes te plaatsen, maar in ieder geval heb ik mijn zinnen me een beetje op de morielje gezet.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...