Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zijn zaden uit het buitenland per definitie ongeschikt?


Stoyanov

Recommended Posts

Ik probeer nu al enkele seizoenen om paksoi te kweken dmv zaden welke ik heb gekregen uit China.

Wat ik ook doe; wat ik ook probeer.... het lukt niet.

Het vliegt de grond uit, het schiet door.

Binnen of buiten maakt geen verschil.

Indien ik plantjes op kluit koop, bij het tuincentrum waar ik altijd kom, krijg ik de meest prachtige kroppen.

Waar ligt dit nou aan?

Is zaad uit een andere tijds/klimaatzône per definitie ongeschikt?

Link to comment
Share on other sites

Was het niet zo met paksoy dat je dat beter na half juni kunt zaaien omdat het dan niet zo snel doorschiet?

Even googlen

Ja dus, volgens Diana van Diana's Mooie Moestuin zelfs pas half juli: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/paksoi/

 

Die plantjes uit het tuincentrum zijn misschien van rassen die niet zo snel doorschieten. Mini-paksoy ging bij mij wel redelijk, maar mijn zaden zijn nu op en ik ga het dit jaar niet zaaien, de slakken zijn er een beetje te dol op. Vorig jaar in 1 nacht 5 bijna oogstbare plantje volledig weggevreten

Link to comment
Share on other sites

@Jenneke

 

Het is niet lullig bedoeld, maar als ik zeg 'van alles' dan bedoel ik ook dat ik echt van alles heb geprobeerd...

Ook ik heb gegoogled...

Word er leip van.

Ik ga, denk ik, ook maar die F1 hybride zaden proberen.

Link to comment
Share on other sites

Mijn kleine (ervarings-)duit in het zakje.

 

Het klopt dat er allerlei (naam-)verwarring bestaat over paksoi en andere soortgelijke Oosterse koolachtigen.

Bovendien is ook mijn ervaring dat veel van deze soorten bijna direct schieten....vanwege warmte (verleden jaar warm najaar!) en misschien ook wel van elke groei-onderbreking door even te droog of te nat. Ook ik heb diverse soorten paksoi, ook wel eens een F1, en andere Chinese/Japanse groenten geprobeerd...vaak zonder succes. Op 2 manieren iets betere ervaringen met wat paksoi werd genoemd.

 

1. Van sommige een kleine oogst gehad in het vroege voorjaar in een bakje in de kas of op vensterbank in koude kamer doordat ik ze als "baby-leaves" oogste, 1, 2 een keer zelfs 3x kon ik snijden voordat de planten toch gingen bloeien (en stug/niet meer smakelijk werden).

2. Afgelopen najaar begin november (!) enkele paksoiplantjes (5x) op de markt gekocht (Ik schat gezaaid in oktober, een week of 4 oud) en uitgeplant in de koude kas. Daarvan heb ik een vrij goede oogst gehad. 2 werden vrij snel sterk door slakken en rupsen aangevreten en heb ik verwijderd. De andere groeiden heel hard en we hebben in december/januari 2 grote kroppen kunnen oogsten. De laatste krop ging begin januari in bloei en is als winterse verrassing voor de kippen geëindigd.

 

Al met al is het ook mijn ervaring dat het een heel moeilijk gewas is om met succes te kweken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik ook veel verschillende soorten zaden die in China gekocht zijn en heb niet de ervaring dat er andere zaden in zitten dan wat er op de verpakking staat. Wel heb ik in het verleden ook veel problemen gehad met doorschieten van o.a. paksoy. Nadat ik compost ben gaan gebruiken is het veel beter geworden. Ik begin op 1 maart de eerste paksoy te zaaien in de kas en ga door tot ongeveer 1 mei met zaaien. Voor mij was het verhogen van het organische stof gehalte de oplossing. Hopelijk kan je hier iets mee.

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link to comment
Share on other sites

Ik probeer nu al enkele seizoenen om paksoi te kweken dmv zaden welke ik heb gekregen uit China.

Wat ik ook doe; wat ik ook probeer.... het lukt niet.

Het vliegt de grond uit, het schiet door.

Binnen of buiten maakt geen verschil.

Indien ik plantjes op kluit koop, bij het tuincentrum waar ik altijd kom, krijg ik de meest prachtige kroppen.

Waar ligt dit nou aan?

Is zaad uit een andere tijds/klimaatzône per definitie ongeschikt?

Paksoi is een langedagplant. Zolang de dagen langer worden, schiet die bij de minste stress (voedseltekort, koude of droogte tijdens de eerste weken) in bloei. Na 20 juni korten de dagen weer en heb je minder kans op doorschieten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...