angela († maart 2025) Geplaatst: 10 november 2018 Geplaatst: 10 november 2018 Nou ik ben ook lui en week niet voor. Ik gooi alles in de pan gas aan en laat maar staan op een klein pitjeBonensoep moet toch lang trekken vind ik, dan is hij lekkerder. Ik heb nog maar een pot muizenmeloentjes ingemaakt dit keer met een chili pepertje.Nu nog een klein emmertje over. Quote
jootje Geplaatst: 12 november 2018 Geplaatst: 12 november 2018 Ik ben soms ook lui...maar meer wispelturig. Dus voor mij was het idee van Charly top.Gister de bonen in de week gezet, vandaag gekookt en in de vriezer gemikt. Ik bedenk altijd dat ik VANDAAG chili ofzo wil eten, en dan moet ik dus eerst die bonen weken.....dat duurt te lang dan. Dus nu in de vriezer.... Quote
Mellie Geplaatst: 13 november 2018 Geplaatst: 13 november 2018 Gisteren met de overrijpe tomaten saus gemaakt met ui en knof. Nog echt een zomerse smaak en mooi dik geworden. Kwam ik savonds met opruimen de boodschappentas vol met tomaten uit de schooltuin tegen. Alle overrijpe nu in een pan zonder toevoegingen. Dat worden nog wel 2 potten. Lekker! Quote
Anna3 Geplaatst: 19 november 2018 Geplaatst: 19 november 2018 Kweeperen van appelvrouw ingemaakt (zoetzuur) naar recept van Yvette van Boven uit de Volkskrant (12-10-2018). Ze zijn erg lekker! Quote
appelvrouw Geplaatst: 20 november 2018 Geplaatst: 20 november 2018 Ahhh goed idee, ik heb er ook nog een halve krat van. Enne de mispels natuurlijk..heb ik het gemist is er al iemand aan begonnen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 20 november 2018 Auteur Geplaatst: 20 november 2018 Ja die mispels had ik in de schuur laten staan bij gebrek aan mooie ruimte waar de temp. redelijk constant mooi fris is. En daar in de schuur gingen ze hard! Ik heb ze allemaal uit zitten knijpen en heb geprobeerd de pitten er uit te halen met mijn passeerzeef. Dat ging maar matig, ik heb de prut gebruikt met kweeperen in een crumble. Lekker! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Amrutten Geplaatst: 20 november 2018 Geplaatst: 20 november 2018 Brood gebakken met nog niet veel uet.De pompoenpitten, die wel. Ik hoop volgend jaar tarwe uet te hebben.Deze (winter) tarwe is inmiddels gezaaid , dus wie weet. Quote
Charly Geplaatst: 20 november 2018 Geplaatst: 20 november 2018 Wauw! Wat een prachtige broden! En cool initiatief mbt de wintertarwe. Benieuwd of dat gaat en smakelijk brood oplevert! Kwee op zoetzuur. Mja. Weet niet. Ik denk bij zoetzuur toch meer aan komkommer en augurk. Maar als Anna zegt dat t lekker is, dan ben ik wel bereid haar te geloven Ziet er iig lekker uit. De taart / cake van Jorieke klonk ook goed. Zelf ook meteen zin in cake nu. Dus dat ga ik straks doen. Hier de mispels rauw geproefd. Niet 100% mijn smaak. Ik hoef er geen boom van vooralsnog. Dus alleen al daarom enorm bedankt voor het laten proberen, Appelvrouw! Rest heb ik in de vodka gezet. Met bruine suiker, kruidnagel en nog wat ongein. Met een dikke maand zou t drinkbaar moeten zijn, volgens sommige overleveringen. Anderen zeggen pas 3 maand later. Nou ja. Ik geef em denk ik cadeau met de kerst aan een bekend drankorgel in onze familie (hij leest het forum toch niet. ) Komt goed! Wat me eraan doet denken dat de pis en lit ook bijna klaar moet zijn. En aaaaarghhhh! Ik ben vergeten appelcider te maken bedenk ik me zo typend... Was het zo vast van plan dit jaar. Nou. Als er nog ergens een mooie appelaanbieding voorbij komt, wellicht een klein beetje nog... Quote wees bevriend met kleine dingen
Erny Geplaatst: 20 november 2018 Geplaatst: 20 november 2018 Bakje met de laatste Padrons allemaal gebakken in olijfolie en toen met zeezout in het keukenmachientje gestopt en prrrrrrrrrrt vermalen. Extra olijfolie erbij en nog een keer prrrrrrrt. In een potje gestoken (laagje olijfolie er bovenop) en nu heb ik Padronspread. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 20 november 2018 Auteur Geplaatst: 20 november 2018 Ik had een goeie worteloogst! Dus we hebben de dikste/mooiste exemplaren in het zand gelegd in onze ingegraven geïsoleerde bak. En de minder mooie heb ik staan wassen en schrappen (nou ja, met een dunschiller, dus het spetterde niet zo ) en daar heb ik potjes met blokjes wortel van geweckt. En van de laatste 3 kilo heb ik 2 verschillende recepten gemaakt met dunne sliertjes en dan zoetzuur er overheen en dan nog even wecken. Ben benieuwd! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 20 november 2018 Geplaatst: 20 november 2018 (aangepast) Dat klinkt allemaal goed..wortelslierten zo uit een potje bij je maaltijd.Enne Charly wat jij gedaan hebt met je mispels heb ik vandaag vrijwel ook zo gedaan..alleen een strak (winnend) recept gevolgd met 300 gr mispels en kruidnagels en rietsuiker plus wat water, overgoten met een fles eau de vie. Drie maanden laten staan, goed zeven en dan nog ff wachten.De smaak van mispelgelei is trouwens wel errug goed hoor, ik ga het vast nog maken een dezer dagen. Die taart van Jorieke klinkt ook goed, maar ik heb het eigenlijk wel ff gehad met taart. 20 november 2018 aangepast door Gast Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 20 november 2018 Auteur Geplaatst: 20 november 2018 Ah sorry, het was geen taart wat ik maakte. Gewoon een ovenschaal invetten, daar (een kilo) allerhande fruit in stukjes in gooien (het originele recept is voor pruimen, maar ik heb er al van alles in gegooid.) Bij minder zoet fruit zoals kweeperen strooi je nog wat suiker op de ingevette laag. En dan een kruimeldeegje maken. Daar gooi ik vaak ook nog sesampitjes en havervlokken enzo. doorheen. En dan dat over het fruit verdelen en bakken. En dan eten met yoghurt als ontbijt! Of met vla of ijs als toetje. Of zo uit de schaal... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Turkse bonenstoof voor het avondeten met heel veel uit eigen tuin, maar niet de snijbonen. Het was dusdanig veel, dat ik wat in een gesteriliseerde pot heb gedaan. Geen idee of iemand hier ervaring mee heeft, maar gezien het vele ge-inmaak, werd ik enthousiast. En had behoorlijk wat gemaakt, dus waarom niet proberen dacht ik. Maar kan dit met een gerecht? Ik heb het zonder vlees ingemaakt. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 november 2018 Auteur Geplaatst: 21 november 2018 Op die manier inmaken (jampot methode) gaat niet zo goed met dingen die van zichzelf (of door toevoegingen) niet zuur of zoet genoeg zijn. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Ah ok. Verwachtingen zijn omlaag bijgesteld, merci. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 november 2018 Auteur Geplaatst: 21 november 2018 Dan kan het altijd nog meevallen Maar let goed op het deksel. Zit er zo'n 'plop' gedeelte in? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Ah sorry, het was geen taart wat ik maakte.Ok dat is beter en klinkt wel erg lekker. Jammer dat ze hier geen vla hebben daar heb ik plots erg zin in.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Mellie Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Deksel is mooi vacuüm getrokken. Bedoel je dat met plop? Ik zal binnenkort eens kijken of ik botulisme of voedselvergiftiging oid oploop Liever niet... maar gelukkig heb ik een werkende neus. Quote
paddestoelengek Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Let op Mellie, botulisme geeft geen geur of smaak af. Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Erny Geplaatst: 21 november 2018 Geplaatst: 21 november 2018 Mellie, je kan m uit voorzorg in de koelkast bewaren.Doe ik ook met mijn groentestoofpotten die niet geplopt zijn.De anderen heb ik na het vullen geweckt en ga er vanuit dat die wel goed blijven. Die staan buiten in de kapotte koelkast die nu ook behoorlijk koel is. Toevallig heb ik net een paar potjes geopend (voor bij de Rendang) en die ruiken prima. Belangrijk is dat alles onder het vocht staat. Quote
Mellie Geplaatst: 22 november 2018 Geplaatst: 22 november 2018 Ow... ok. Ik heb het verhuisd naar de koelkast, maar vind het nu wel een tikkeltje spannender worden. Quote
Mellie Geplaatst: 23 november 2018 Geplaatst: 23 november 2018 Appelstroop met peer en gedroogde abrikoos. Heel lekker geworden! Aanradertje voor je overschot of gewoon, omdat je van stroop houdt. Quote
appelvrouw Geplaatst: 23 november 2018 Geplaatst: 23 november 2018 Lekker lang roeren zeker Ik ben mispelgelei aan t maken volgens mijn eigen recept op http://appeljaminfrankrijk.blogspot.com/2016/10/mispelgelei-met-citroen-en-appel.html Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Mellie Geplaatst: 24 november 2018 Geplaatst: 24 november 2018 (aangepast) Vandaag de gedroogde okra’s alvast gekookt. Wat een rotwerk! Het was al een klus ze van de zomer elke avond te plukken en aan een touwtje te rijgen om te laten drogen. Na het drogen moet je ze met een doek over een vergiet oid heen wrijven om alle haartjes te verwijderen. Daarna moet je ze koken voordat je ze daadwerkelijk kunt gebruiken. Vandaag was het kookdag. In een grote pan met gekookt water en 3 citroenen opgezet. Half uurtje laten koken en toen afgegoten. Laten uitlekken en afkoelen en dan mag je de wirwar van draden losknippen en alle okraatjes lospeuteren. Pfffff... ik ben meer dan een uur bezig geweest. Je kunt ook niet te hard trekken, want stel je voor dat je de okra stuktrek na al die moeite. Ik heb 7 porties okra voor het komende jaar. Het is echt voor bijzondere gelegenheden. Jawel, het is een duur soepje... Met kerst of oud en nieuw komt het op tafel en dan het nieuwe jaar maar eens zien wat er met de rest gaat gebeuren. Okra soep is met stip mijn favoriete soep, dus kijk nu alweer uit naar de volgende maaltijd! Ik ga het komend jaar proberen in de Hollandse zon te kweken. Kijk er nu al naar uit. 24 november 2018 aangepast door Gast Quote
appelvrouw Geplaatst: 24 november 2018 Geplaatst: 24 november 2018 Wat een werk! Geen idee hoe het smaakt.Mijn werk van vandaag was wat gemakkelijker, gisteren had ik al in een grote pan 4 kilo mispels gekookt met citroenen en enkele appels. Vannacht uitgelekt en vandaag gelei mee gemaakt. ook hiervan niet al te veel opbrengst, 9 kleine potjes. Maar wel mega lekkere en geurende gelei voor bij een goede paté of in een wildstoof oid. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.