Jump to content
Sign in to follow this  
Jorieke123

Vaste groente: Zeekool (Crambe maritima)

Recommended Posts

Zonder hier nou een heel receptentopic van te maken hoor... maar het is dus best wel aardig bitter, dat zeekool. Niet heel erg vervelend, ik kan wel wat hebben. Maar ik heb nu best wel wat oogst, voor meerdere maaltijden. En dan gaat het misschien wel wat vervelen. Dat bittere.

Ik heb er nu een soortement van quiche van gemaakt, met geitenkaas en ei enzo op bladerdeeg. Maar wat zijn nou goeie combinaties om het bittere een beetje naar de achtergrond te krijgen? Misschien als witlof met mandarijn en appel in een salade? Het is rauw wel wat minder bitter geloof ik. Morgen eens proberen.

Anna; wat hadden jullie er ook alweer van/mee gemaakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien eens kijken wat de manieren zijn om witlof minder bitter te krijgen? Zoals wokken met mosterd en honing? In een salade met ansjovis zoals de puntarella?

Ik zocht hier naar een plant te koop maar vond het (nog) niet ik hou me nog aanbevolen voor een stekje.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb wat wortelstekken (edit: na het lezen van Bit zijn bericht iets verder terug in dit topic; ik bedoel dan stukken wortel met 'ogen' van de bovenkant van de plant/wortel. Volgens MergenMetz is dat de beste manier...) gesneden net, en opgepot. Eens zien of ze het nog gaan doen, moet eigenlijk eind maart... maar wie weet

Wokken met mosterd en honing... ga ik eens proberen. Klinkt goed iig!

En in een salade is ie dus niet bitter. Nou goed, heel iets misschien, maar gewoon lekker. Maar vast ook lekker met gebakken spekjes (i.p.v. de ansjovis) en een sterke dressing.

 

Komt vast goed, ik heb nog een pot staan met stengels, dus van de week ga ik nog wat proberen. Dan post ik het in het receptentopic.

 

Ik had de witte stengels weggesneden (geoogst), en heb de pot er toen nog even op laten staan maar dan zonder deksel. De overgang naar stralend weer leek me begin deze week wat te heftig voor die gebleekte plant. Nu is ie er af en heb ik van diezelfde plant een stuk afgestoken en daar stekken van gesneden. Hij werd ook al wel groot aan die kant van de verhoogde bak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeekool vermeerderen via wortelstek.

 

1. Graaf een wat oudere zeekool op.

2. Snijd de wortels in stukjes van circa 5 cm

3. Plaats deze stekken horizontaal 1 of 2 cm diep in stekgrond

4. Na een paar weken beginnen de stekken uit te lopen.

 

Ik had met 20 stekken 100% opkomst, zie foto met 12 plantjes.

IMG20190612093945519HDR50261560326562.jpg

 

De redenen om ze volledig horizontaal in de aarde te stoppen:

1. het is soms onmogelijk is om onder- en bovenkant te onderscheiden (als er een wortel afbreekt bijv.) en je wilt ze niet ondersteboven zetten. Horizontaal kiest de stek zelf aan welke kant hij/zij uitloopt.

2. de stek droogt niet uit.

Op internet wordt soms aangeraden om een stukje boven de aarde uit te laten steken. Dit werkt ook wel, maar dat topje droogt wel uit.

 

Zeekool is een nogal tere plant, voorzichtig behandelen. Vanuit zaad opkweken is bijzonder lastig maar uiteraard niet onmogelijk.

 

Als je de plek, vanwaar je de moederplant opgraaft, leeg laat dan ontstaan daar ook weer nieuwe plantjes agv de wortelrestjes die daar achterblijven bij het opgraven. Bij mij 5 nieuwe het volgende voorjaar!

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb mijn zeekoolplanten van de winter verplaatst; ze stonden te dicht op elkaar, en op dat stuk moesten blauwe bessen komen :) 

 

Ik was bang dat ze de verplaatsing niet heel leuk zouden vinden, het zijn nogal rare stugge wortels met weinig haarworteltjes en al meerdere jaren oud ook. Maar ze zijn alle 4 goed aangeslagen. En op de oude plek, die we overigens (bijna) helemaal hebben uitgegraven om er een boel goeie blauwe bes-grond van te maken, komen nu ook nog wat planten op. Van stukken wortel die we zijn vergeten. EN die weggegraven grond hebben we ergens anders als ophoging gebruikt en ook daar komen nu zeekoolplantjes op :) 

 

Ik had de planten eigenlijk niet willen bleken dit jaar, maar ik had nou eenmaal een rabarberpot 'over' (de rabarber ging zo hard dat bleken geen zin had...) en er kwamen zoveel knoppen/scheuten op van 1 zeekoolplant, dat ik het toch maar heb gedaan. 

Vanavond eten we dus zeekoolsalade. Met wat citrus er door, en misschien nog een appelwortel uit de inkuilbak? We eten zeekool niet meer warm, dat is mij echt te bitter. Blergh. Maar rauw is het lekker, net als rauwe witlof.

 

IMG_0775.JPG

IMG_0781.JPG

 

Er woonden wel weer mieren in de pot, dus die moesten nu maken dat ze weg kwamen, met al hun eitjes. 

IMG_0779.JPGIMG_0777.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...