Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Blad van bessenstruiken gegeten


Fruitje

Recommended Posts

Ik heb dit jaar 2 kruisbessen en een Jostabes geplant. Vorige week was er niets aan de hand, maar gister trof ik de planten bijna helemaal kaal aan en vol met kleine groene rupsen.

Gaan de struikjes dit zonder blad overleven? Of kan ik ze het best verwijderen zodat de rupsen niet verder gaan met de planten die ernaast staan?

Link to comment
Share on other sites

Zoek eens bij "(kruis-)bessenbladwesp" op dit forum. Vele topics over.

 

Opruimen struiken is niet nodig. Die komen er normaal doorheen. Nu na de oogst sowieso goede tijd om ze te snoeien...dus 2 vliegen in een klap....struiken zullen normaal over een tijdje weer wat nieuw blad maken. Rupsen en hun vraat zijn tijdelijk, totdat ze wespen worden...(3 a 4 weken) maar eetrondes door deze 2 nauw verwante schijnrupsen van je kruisbessen en ook wat zwarte bessen kun je vaker verwachten..... Doodknijpen bij begin aantasting is effectief als je maar een paar struiken hebt (geregeld controleren van vooral onderste bladeren op kleine rupsjes/vraat...kleine keuteltjes en als ze er zijn dagelijks een rondje knijpen maken) waarmee je het onder controle kunt houden. Ook schoonhouden/opkuisen van grond onder struiken of tijdelijk afdekken met anti-worteldoek tijdens winter en voorjaar kan al veel uitmaken, evenals kweken in een stamvorm, waardoor onderste bladeren een stuk van de grond blijven, waarin de larven overwinteren. Ook sterk geurende kruiden tussen je kruisbessen zetten zou al kunnen helpen.

 

Heb je veel kruisbessenstruiken, kun je aanschaf van biologische bestrijder tegen rupsen overwegen (een bacterie die alleen rupsen, ook deze, doodt)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...