hlingng75 Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Hoi, ik moet sinds kort natriumarm dieet volgens. In bijna alle supermarkt zijn er bijna niks in te vinden behalve AH. Nu wil ik zelf augurken inmaken maar zag overal recepten met zout er in. Ik vraag me af. Kan ik ze ook inmaken zonder zout ? Quote
weknow Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Ik durf niet met zekerheid een antwoord te geven. Zouten is een vorm van conserveren....dat wel. Heb zelf redelijk wat ervaring met zoetzuur, piccalilly, rode bietjes, appelcompote e.d. in glazen potjes. Niet geweckt dus, maar zeer heet in volle zeer schone potten en dan de schroefdeksel er op. Azijn en of suiker zijn beide ook conserverend.Persoonlijk vind ik alle recepten te zout en ik gebruik sowieso veel minder dan aangegeven. Misschien een kwart of zo.... Ook een nacht of 24 uur in zout laten trekken, zoals in vele recepten staat, doe ik nooit.... in azijn of wat verdunde azijn te koken levert geen minder bewaarbare resultaten. In ieder geval laten augurken, komkommer, courgette, rode bieten (evt. gemengd met ui, look, paprika, raapjes, wortel e.d.) zich zeer lang bewaren....ook langer dan 1 jaar is hier nooit een probleem geweest. Hetzelfde verhaal geldt voor piccalilly. Appel of gemengd fruit compote in glas laat ik nooit ouder worden dan 1/2 jaar...doe dat alleen als de diepvries vol is...ingevroren bewaart het zeker een jaar...maar in potjes lijkt me minder zeker. Ik denk dus: als het met minder zout ook goed gaat, zou zonder ook moeten kunnen Als het minder lang te bewaren is, kom je daar achter tijdens het gebruik/bewaren. Veel groenten kun je ook ingevroren erg goed bewaren. Bereid...zodat je het kunt opwarmen of laten ontdooien voor het eten (rode bieten, compote gaat hier op die manier). De meeste moet je wel blancheren. Met fruit en ook tomaten doe ik blancheren meestal niet. Met melkzuurgisting heb ik geen ervaring....ook daar wordt zout in recepten gebruikt, maar ik zou het best zonder durven te proberen..vraag me sterk af of zout wezenlijk is voor dat proces. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Erny Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Denk dat je zelf prima augurken/komkommertjes/courgettes kunt inmaken zonder zout.Azijn en suiker en wat mosterdzaad en wat andere kruiden erin moet ook lekker worden.Kan mij eigenlijk niet herinneren dat ik zout bij de inmaak gebruik, behalve dan bij het eventuele "in het zout zetten" waar Weknow het over had. Maar dat proces sla ik ook geregeld over. Quote
Flos Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Vorige week in het kookprogramma ,, dagelijkse kost ,, zijn er augurken ingemaakt zonder zout.Dus als hij het doet zal het wel kunnen zeker. Quote Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.Vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is.
speets Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Volgens mij is dat zout vooral om overtollig vocht eruit te trekken. Anders heb je kans dat je verschrompelde augurken krijgt.Laatst heeft iemand hier een foto geplaatst van gekrompen augurken.Maar waar ook al weer?? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 6 oktober 2016 Geplaatst: 6 oktober 2016 Ik denk dat je dan voornamelijk kleine stevige augurkjes in moet maken? Waar al niet al teveel vocht in zit, en dus ook niet uit hoeft? Geen 'party-sticks' dus. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 30 juli 2017 Geplaatst: 30 juli 2017 Als alternatief heb ik de augurken in kaliumzout gelegd (dieetzout, heeft een naar bijsmaakje) en daarna goed afgespoeld. Toch proefde je dat duidelijk, maar na het inmaken was die smaak wel geneutraliseerd. Dus dat is ook een optie. Verder heb ik een Duits recept gekregen waarin Gurkendoktor wordt voorgeschreven. Dat voorkomt dat de augurken zacht worden maar ik heb geen idee wat er in zit. Verder denk ik dat het uitmaakt hoe je precies inmaakt.Er zijn recepten waarin je de augurken alleen overgiet met het hete azijnmengsel.Maar er zijn ook recepten waarin je de gevulde potten ook nog eens weckt. Ik kan me voorstellen dat je bij de 2e methode het zout wel weg kan laten. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Ciska Geplaatst: 1 augustus 2017 Geplaatst: 1 augustus 2017 Ik heb van de week zoet-zuur gemaakt van geraspte komkommer....zonder zout met azijn en wat suiker naar smaak...kruiden en olie voeg ik nadien toe als ik het potje open maak, maar zelfs dat doe ik niet altijd. Een potje trok niet vacuüm dus die hebben we meteen bij de chilli opengemaakt, maar de rest staat nog minimaal 6 weken.Dus volgens mij moet zonder zout prima kunnen. Ik gebruik voor de inmaak van bonen wel zout, maar dat was op. De thuiskok vond nog een potje dieet zout zonder natrium (kan dat?) zon jozo potje met groen deksel. Maar ik vind daar een vreemd smaakje aan zitten...en ik denk dat de inmaak daarmee ook niet lekkerder wordt. Maar misschien trekt dat tijdens het inmaken wel weg....maar ik waag het er niet op. Quote
Ann123 Geplaatst: 1 augustus 2017 Geplaatst: 1 augustus 2017 Speets, sommigen gebruiken een druivenblad om het zacht worden van de komkommers tegen te gaan. Het zijn de tannines, geloof ik, die dat voorkomen. Quote
paddestoelengek Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 ik gebruik dille om te voorkomen dat komkommers/augurken zacht worden. Het liefst de schermen maar ook met dille zaden gaat het lukken. Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
speets Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Dit draadje gaat over inmaken zonder zout. Graag verder over andere komkommerzaken in dit draadje. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
paddestoelengek Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Het doel van het zouten van de komkommers/augurken is 2-ledigDoor het onttrekken van vocht voorkom je bederf omdat je op een te laag zuur percentage komt als op langer termijn (teveel) vocht uit de vruchten komt. Dit los je op door minder water te gebruiken in je azijn-water oplossing.Tevens loop je het risico dat het een slappe boel wordt doordat de huid erg slap wordt. Dit los je op door dille te gebruiken.Wij eten hier zout arm, dus bij de inmaak wordt zeker geen zout gebruikt maar gebruik ik bovenstaande oplossingen(volledig on topic dus) Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.