Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Heb ineens enorme behoefte om heel vroeg op de mtfd te komen. Zomaar spontaan. Zonder reden...

Hij ziet er niet bijster smakelijk uit inderdaad, maar als jij er voor op je sloffen naar buiten holt, moet het toch wel echt iets bijzonders zijn! Tof en gefeliciteerd met zo’n fijn kaasje. Volgend seizoen hoop ik em toch echt ook te gaan maken!

wees bevriend met kleine dingen

  • 9 maanden later ...
Geplaatst:

Ik ga weer een Cheddar maken, en dan dus die 'Stirred-curd' variant. Ik ben alleen vrolijk 15 liter aan het pasteuriseren en voorbereiden, en bedenk me net pas dat ik steeds 7,5 tot 8 liter nam. En dat dat al een beste kaas werd dan. Ben in de war met de Parmezaanse... Nou ja, maak ik er 2. Of 3 dan, 1 in de grote vorm van Thea en 2 in de twee 650 grams vormpjes die ik heb. We zullen weer zien!

Geplaatst:

Zit al die wrongel in die ene vorm?!? Wajooo!

Maar serieus, dat gaat echt een mega cheddar worden! Cool! Hoop dat je er ook weer die lekkere gaatjes in krijgt. Mmmm

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Knap he? Er was nog maar net genoeg ruimte voor de volger, en ook maar net genoeg ruimte onder de pers zonder dat het nou heel wiebelig werd. Na een paar keer persen (2x 10 minuten met al een aardig gewicht) paste alles nog wat beter.

 

Ik heb hem vanmorgen onder 23 kilo vandaan gehaald, en hem met veel gedoe en gebeuk en geklop en geschud uit de vorm gekregen. Die Thea-vorm levert hele mooie strakke kazen maar oef wat zitten ze vast soms! Ik stond al met de schroevendraaier in de hand om de bodem er weer uit te halen. Maar toen zag ik dat hij al losser kwam van de kanten en dat ik nog even door moest boenken op het aanrecht. Onze hond kwam al piepend kijken wat ik toch aan het doen was

 

Hij is ietwat schuin geperst in .... oeps! Met dat ik dit zit te typen bedenk ik me dat er stond dat de kaas 24 uur onder de pers moest! En geen 12 uur zoals ik nu heb gedaan. Heb het boek er even bij gepakt en ja hoor: 24 uur onder 50 pounds. Zucht... ik heb mijn kop er niet echt bij blijkbaar Ik heb hem dus maar weer terug gepropt, en weer onder de gewichten gezet.

 

Ik had het randje van onder de volger al weggesneden:

 

IMG683818391547030528.JPGIMG684158741547030530.JPG

Geplaatst:

Nou, beetje scheef of niet. Ik vind het een beauty van de bovenste plank

Ah. En ik denk dat t goed is dat je em halverwege uit de vorm gehaald hebt. Anders had je em helemaal niet meer uit de vorm weten de boeinken! Dus nix ‘vergeten’. Gewoon goede instincten!

 

Ontzettend benieuwd hoe ie wordt!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Foto gemaakt, en hij werd al wat bol en nu is ie ook nog eens uit zijn vachtje gebarsten. Mooi als dat betekend dat hij van die gaatjes krijgt en dus net zo lekker wordt als die vorige... maar toch niet echt de bedoeling. Ik vond het ook al wel wat vroeg om hem nu al te waxen, maar het moest van mijn boek en hij was goed droog toen.

 

Photo039678091547811255.jpg

Geplaatst:

Hmja, altijd vervelend als ze hun jasje niet aan willen houden

Maar op de foto is ie wel aan het ‘shinen’ hoor zeg hee. Prachtig!

wees bevriend met kleine dingen

  • 1 year later...
  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Kijk dan @Charly wat een donkere kleur! Had je er ook kleurstof in? Nee toch? De smaak is volgens mij wel goed, ik kan een oudere geitensmaak (of schaap, net zo) wel waarderen maar moet er wel altijd weer even aan wennen. Dus ik heb even een klein stukje geproefd. Later meer, je kunt hem vast ook erg goed heel fijn raspen zoals een Parmezaanse. :thumbup:

 

IMG_3260.JPG

  • Like 1
Geplaatst:

Oe! Zeker donker!
Nee volledig kleurstofloos. Dus voor geit is ie echt mooi bijgekleurd ja. Hahahah.
Fijn dat je en kunt waarderen.
Het is wel veel hè!
Deel gerust uit hoor. (Maar ja. Zoveel mensen zie je niet tuurlijk nu ook)
Ach en hij zal niet heel snel bederven denk ik?

wees bevriend met kleine dingen

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik heb die van 7 dec. 2020 aangesneden, de kleinste van de 2. Ik moest hem trouwens op 4-8-21 nog een keer opnieuw waxen omdat de waxlaag los liet/barstte. 

Hij smaakt heel erg goed, echt wel een aanrader om te maken hoor!! Kijk je ziet de losse wrongelblokjes nog die samen zijn geperst toen:

 

IMG_7448.JPG

 

Ik wil binnenkort weer nieuwe maken, maar waarom heb ik nou niet opgeschreven welk recept ik heb gebruikt? Er staan er maar liefst 3 in dat kaasmaakboek van mij. Even dit topic terug lezen... en hard nadenken :think:

Edit: ik ga er van uit dat het om het 'stirred curd' recept gaat. 

  • Like 2
Geplaatst:

Ik heb er weer 2 onder de pers staan. 33 kilo in totaal aan gewichten er op :shock: En ik heb nieuwe kaasvormen, van 1 kilo. Waren moeilijk te krijgen, voor een prijs die ik OK vond voor zo'n simpel ding. Maar ik vond ze in de webshop van Meneer Wateetons! Echt mooi stevig ding, met een goed deksel(volger) ook. Daar kan ik dan beter de hardere kazen in maken, die vorm van Thea grijpt de kaas enorm vast en dan krijg ik de kaas er dus niet meer uit. Goudse wel, maar Parmezaanse en Cheddar niet. 

Ik heb nog wel een Edammer-vorm voor een kaas van 2 kilo, maar die is erg hoog, te hoog voor de kaaspers die we hebben gemaakt. En een kaas van dat formaat is echt te groot voor ons. 

IMG_7465.JPG

  • Like 3
  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...