Jump to content

Cheddar kaas maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Heb ineens enorme behoefte om heel vroeg op de mtfd te komen. Zomaar spontaan. Zonder reden...

Hij ziet er niet bijster smakelijk uit inderdaad, maar als jij er voor op je sloffen naar buiten holt, moet het toch wel echt iets bijzonders zijn! Tof en gefeliciteerd met zo’n fijn kaasje. Volgend seizoen hoop ik em toch echt ook te gaan maken!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ik ga weer een Cheddar maken, en dan dus die 'Stirred-curd' variant. Ik ben alleen vrolijk 15 liter aan het pasteuriseren en voorbereiden, en bedenk me net pas dat ik steeds 7,5 tot 8 liter nam. En dat dat al een beste kaas werd dan. Ben in de war met de Parmezaanse... Nou ja, maak ik er 2. Of 3 dan, 1 in de grote vorm van Thea en 2 in de twee 650 grams vormpjes die ik heb. We zullen weer zien!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Knap he? Er was nog maar net genoeg ruimte voor de volger, en ook maar net genoeg ruimte onder de pers zonder dat het nou heel wiebelig werd. Na een paar keer persen (2x 10 minuten met al een aardig gewicht) paste alles nog wat beter.

 

Ik heb hem vanmorgen onder 23 kilo vandaan gehaald, en hem met veel gedoe en gebeuk en geklop en geschud uit de vorm gekregen. Die Thea-vorm levert hele mooie strakke kazen maar oef wat zitten ze vast soms! Ik stond al met de schroevendraaier in de hand om de bodem er weer uit te halen. Maar toen zag ik dat hij al losser kwam van de kanten en dat ik nog even door moest boenken op het aanrecht. Onze hond kwam al piepend kijken wat ik toch aan het doen was

 

Hij is ietwat schuin geperst in .... oeps! Met dat ik dit zit te typen bedenk ik me dat er stond dat de kaas 24 uur onder de pers moest! En geen 12 uur zoals ik nu heb gedaan. Heb het boek er even bij gepakt en ja hoor: 24 uur onder 50 pounds. Zucht... ik heb mijn kop er niet echt bij blijkbaar Ik heb hem dus maar weer terug gepropt, en weer onder de gewichten gezet.

 

Ik had het randje van onder de volger al weggesneden:

 

IMG683818391547030528.JPGIMG684158741547030530.JPG

Link to comment
Share on other sites

Nou, beetje scheef of niet. Ik vind het een beauty van de bovenste plank

Ah. En ik denk dat t goed is dat je em halverwege uit de vorm gehaald hebt. Anders had je em helemaal niet meer uit de vorm weten de boeinken! Dus nix ‘vergeten’. Gewoon goede instincten!

 

Ontzettend benieuwd hoe ie wordt!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Het waxen (een paar dagen terug alweer) ging goed! Was wel een enorm bakbeest om te laten zakken met alleen je vingertoppen. En mijn kom met wax zat aardig vol dus ik kon de kaas niet voor 50% coaten steeds. Dan zou het over de rand lopen. Maar met wat kunst en vliegwerk is het helemaal gelukt, zonder gesmeer

Link to comment
Share on other sites

Foto gemaakt, en hij werd al wat bol en nu is ie ook nog eens uit zijn vachtje gebarsten. Mooi als dat betekend dat hij van die gaatjes krijgt en dus net zo lekker wordt als die vorige... maar toch niet echt de bedoeling. Ik vond het ook al wel wat vroeg om hem nu al te waxen, maar het moest van mijn boek en hij was goed droog toen.

 

Photo039678091547811255.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 1 year later...
  • 2 months later...

Kijk dan @Charly wat een donkere kleur! Had je er ook kleurstof in? Nee toch? De smaak is volgens mij wel goed, ik kan een oudere geitensmaak (of schaap, net zo) wel waarderen maar moet er wel altijd weer even aan wennen. Dus ik heb even een klein stukje geproefd. Later meer, je kunt hem vast ook erg goed heel fijn raspen zoals een Parmezaanse. :thumbup:

 

IMG_3260.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Oe! Zeker donker!
Nee volledig kleurstofloos. Dus voor geit is ie echt mooi bijgekleurd ja. Hahahah.
Fijn dat je en kunt waarderen.
Het is wel veel hè!
Deel gerust uit hoor. (Maar ja. Zoveel mensen zie je niet tuurlijk nu ook)
Ach en hij zal niet heel snel bederven denk ik?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...