Frans Posted May 15, 2017 Share Posted May 15, 2017 Het is altijd leuk om eens te experimenteren met planten waarmee je nog geen ervaring hebt en die voor de nederlandse moestuin liefst ook nog eens 'apart' zijn. Ik zag afgelopen november bij een Albert Heijn XL de chinese tayer liggen , een wortelknol die veel in Suriname gegeten wordt, en kocht er drie. Eén om te proeven , je wil tenslotte weten wat het is , en met de andere twee wilde ik proberen of ze tot plant wilden uitgroeien. Pas eind januari kwam er bij één knol een groen puntje boven de grond. De andere rotte weg. Ik kocht er nog eens zes die het beter deden want na enkele weken kwamen vier van de knollen tot groei waarvan er één zelfs meerdere uitlopers had. Na afharden heb ik vandaag de planten buiten overgezet in een oude met aarde gevulde gemetselde bak . Ik ben benieuwd wat mijn chinese tayer teelt gaat opleveren. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
pippi Posted May 15, 2017 Share Posted May 15, 2017 Oh leuk zeg! Maar hoe smaakt het? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bit Posted May 16, 2017 Share Posted May 16, 2017 Bedoel je deze Frans ? ( oude foto van een knol die ik ooit kreeg van óf Appelvrouw, of Thea dacht ik, maar zeker niet onder die naam ) en een jaar later: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted May 16, 2017 Share Posted May 16, 2017 Volgens mij hadden we toen Taro knollen Bit...Zelfde familie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tayer https://nl.wikipedia.org/wiki/Taro , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted December 25, 2017 Author Share Posted December 25, 2017 Even laten zien hoe experiment 'chinese tayer telen' afgelopen is. Van de 5 planten gingen er in een vroeg stadium 2 verloren aan het rotten van de knol. De andere 3 groeiden goed door en ik had dan ook hoge verwachtingen bij de oogst vandaag. Er viel echter niets te oogsten . Aan één plant zaten enkele (erg) kleine knolletjes die op hun beurt weer aan het groeien waren geslagen en aan de andere plant zat helemaal niets. Je kunt dus wel zeggen dat experiment 'chinese tayer telen' mislukt is. Ik heb de 3e plant maar laten staan.Ik probeer hem ter plekke de winter door te helpen zodat hij volgend jaar verder kan groeien als 'sierplant' met een beetje hoop dat er dan alsnog bruikbare knollen tot ontwikkeling komen. De uit de grond gehaalde planten zijn opgepot en worden vorstvrij bewaard tot ze na de winter in de vollegrond gezet kunnen worden. Ik wil volgend jaar de bladeren eens proberen die ook eetbaar zijn. Dat is er dit jaar niet van gekomen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann123 Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 Geen oogst maar ze zien er wel prachtig uit. Mooie planten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidenvrouwtje Posted June 29, 2023 Share Posted June 29, 2023 Gezien geen reactie verder in 2017 hebben ze de winter niet doorstaan. Mensen verder succes gehad met kweken van tayer ? Quote You can bury a lot of troubles by digging in the dirt Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted June 29, 2023 Share Posted June 29, 2023 Volgens mij hebben @Bit en @Frans de Taro en niet de Tayer. De Tayer heeft meer gebobbeld blad, meer nerven in het blad en de nerven zijn over het algemeen beter zichtbaar (meer contrast). De bladeren worden ook groter. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidenvrouwtje Posted June 30, 2023 Share Posted June 30, 2023 Ja zat ook al te kijken naar blad etc, Maar goed ik heb 5 Tayer plantjes in de kas gezet na het gegeten te hebben van mijn Surinaamse buurman. Dus er gaat een nieuw avontuur van start ben benieuwd 2 Quote You can bury a lot of troubles by digging in the dirt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted June 30, 2023 Author Share Posted June 30, 2023 23 uren geleden, acpronk zei: Volgens mij hebben @Bit en @Frans de Taro en niet de Tayer. Als dat zo is dan heeft AH tot twee keer toe gelogen . Als chinese tayer 3 knollen gekocht in november 2016 en enkele maanden later nog eens 6. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidenvrouwtje Posted June 30, 2023 Share Posted June 30, 2023 Om gesprek iets te vergemakkelijken 1e taro. 2e Tajer Alle 2 zijn hoegenaamd dezelfde knolletjes gezien ze in dezelfde fam voorkomen. De meeste knollen in toko en supermarkten zijn de taro Quote You can bury a lot of troubles by digging in the dirt Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted June 30, 2023 Share Posted June 30, 2023 Tayer blad is dus ook puntiger.AH heeft dus gelogen Maar de knollen zelf zien er hetzelfde uit. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jelle B Posted August 24, 2023 Share Posted August 24, 2023 Chinese tayer is heel veelzijdig. Het blad is heel voedzaam en vitaminerijk en veelzijdig te gebruiken (als spinazievervanger, salade, pesto). De knollen zijn iets minder voedzaam, maar een goede vervanger van zoete aardappelen. Dus het experiment van Frans is zeker niet mislukt. Gebruik het blad en de kleine knolletjes die over zijn als nieuwe knollen om planten te kweken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
victorjawel Posted July 10, 2024 Share Posted July 10, 2024 (edited) Nee, je moet het blad eten. Dat is een delicatesse. Iets van de malsheid van spinazie maar dan lekkerder. je hebt kilo's aan heerlijke oogst weggegooid. Fruit in een pan wat Indiase specerijen, uitje, knoflook, je kent dat wel. Voeg er een blikje tomatenpuree bij. Even meebakken en dan een blik gepelde tomaten en de tayer blad in repen gesneden en lekker laten pruttelen. kinderen zijn er dol op. Edited July 10, 2024 by victorjawel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dahli Posted July 10, 2024 Share Posted July 10, 2024 Je moet wel uitkijken als je de Surinaamse Tayerknol kweekt (waar je pom mee maakt). Die knol is rauw giftig en kun je dus alleen bereid eten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.