Geplaatst: 15 mei 20178 j Het is altijd leuk om eens te experimenteren met planten waarmee je nog geen ervaring hebt en die voor de nederlandse moestuin liefst ook nog eens 'apart' zijn. Ik zag afgelopen november bij een Albert Heijn XL de chinese tayer liggen , een wortelknol die veel in Suriname gegeten wordt, en kocht er drie. Eén om te proeven , je wil tenslotte weten wat het is , en met de andere twee wilde ik proberen of ze tot plant wilden uitgroeien. Pas eind januari kwam er bij één knol een groen puntje boven de grond. De andere rotte weg. Ik kocht er nog eens zes die het beter deden want na enkele weken kwamen vier van de knollen tot groei waarvan er één zelfs meerdere uitlopers had. Na afharden heb ik vandaag de planten buiten overgezet in een oude met aarde gevulde gemetselde bak . Ik ben benieuwd wat mijn chinese tayer teelt gaat opleveren. -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Geplaatst: 16 mei 20178 j Bedoel je deze Frans ? ( oude foto van een knol die ik ooit kreeg van óf Appelvrouw, of Thea dacht ik, maar zeker niet onder die naam ) en een jaar later:
Geplaatst: 16 mei 20178 j Volgens mij hadden we toen Taro knollen Bit...Zelfde familie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tayer https://nl.wikipedia.org/wiki/Taro ,
Geplaatst: 25 december 20177 j Auteur Even laten zien hoe experiment 'chinese tayer telen' afgelopen is. Van de 5 planten gingen er in een vroeg stadium 2 verloren aan het rotten van de knol. De andere 3 groeiden goed door en ik had dan ook hoge verwachtingen bij de oogst vandaag. Er viel echter niets te oogsten . Aan één plant zaten enkele (erg) kleine knolletjes die op hun beurt weer aan het groeien waren geslagen en aan de andere plant zat helemaal niets. Je kunt dus wel zeggen dat experiment 'chinese tayer telen' mislukt is. Ik heb de 3e plant maar laten staan.Ik probeer hem ter plekke de winter door te helpen zodat hij volgend jaar verder kan groeien als 'sierplant' met een beetje hoop dat er dan alsnog bruikbare knollen tot ontwikkeling komen. De uit de grond gehaalde planten zijn opgepot en worden vorstvrij bewaard tot ze na de winter in de vollegrond gezet kunnen worden. Ik wil volgend jaar de bladeren eens proberen die ook eetbaar zijn. Dat is er dit jaar niet van gekomen. -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Geplaatst: 29 juni 20232 j Gezien geen reactie verder in 2017 hebben ze de winter niet doorstaan. Mensen verder succes gehad met kweken van tayer ? You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 29 juni 20232 j Volgens mij hebben @Bit en @Frans de Taro en niet de Tayer. De Tayer heeft meer gebobbeld blad, meer nerven in het blad en de nerven zijn over het algemeen beter zichtbaar (meer contrast). De bladeren worden ook groter. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 30 juni 20232 j Ja zat ook al te kijken naar blad etc, Maar goed ik heb 5 Tayer plantjes in de kas gezet na het gegeten te hebben van mijn Surinaamse buurman. Dus er gaat een nieuw avontuur van start ben benieuwd You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 30 juni 20232 j Auteur 23 uren geleden, acpronk zei: Volgens mij hebben @Bit en @Frans de Taro en niet de Tayer. Als dat zo is dan heeft AH tot twee keer toe gelogen . Als chinese tayer 3 knollen gekocht in november 2016 en enkele maanden later nog eens 6. -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Geplaatst: 30 juni 20232 j Om gesprek iets te vergemakkelijken 1e taro. 2e Tajer Alle 2 zijn hoegenaamd dezelfde knolletjes gezien ze in dezelfde fam voorkomen. De meeste knollen in toko en supermarkten zijn de taro You can bury a lot of troubles by digging in the dirt
Geplaatst: 30 juni 20232 j Tayer blad is dus ook puntiger.AH heeft dus gelogen [emoji51]Maar de knollen zelf zien er hetzelfde uit. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 24 augustus 20232 j Chinese tayer is heel veelzijdig. Het blad is heel voedzaam en vitaminerijk en veelzijdig te gebruiken (als spinazievervanger, salade, pesto). De knollen zijn iets minder voedzaam, maar een goede vervanger van zoete aardappelen. Dus het experiment van Frans is zeker niet mislukt. Gebruik het blad en de kleine knolletjes die over zijn als nieuwe knollen om planten te kweken.
Geplaatst: 10 juli 20241 j Nee, je moet het blad eten. Dat is een delicatesse. Iets van de malsheid van spinazie maar dan lekkerder. je hebt kilo's aan heerlijke oogst weggegooid. Fruit in een pan wat Indiase specerijen, uitje, knoflook, je kent dat wel. Voeg er een blikje tomatenpuree bij. Even meebakken en dan een blik gepelde tomaten en de tayer blad in repen gesneden en lekker laten pruttelen. kinderen zijn er dol op. 10 juli 20241 j aangepast door victorjawel
Geplaatst: 10 juli 20241 j Je moet wel uitkijken als je de Surinaamse Tayerknol kweekt (waar je pom mee maakt). Die knol is rauw giftig en kun je dus alleen bereid eten.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.