onnaj Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Ik heb zojuist jam gemaakt en heb de potjes netjes op kop gezet. Ik werd tussendoor ff afgeleid en helemaal vergeten de potjes weer om te draaien Ze hebben nu een uurtje op kop gestaan, kan dit kwaad? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Neuh, je kunt alleen hebben dat de jam 'op de kop' in de pot zit als je het te lang laat staan zo. Dus dan zit er lucht onderin, en alle jam bovenin de pot. Niet echt mooi Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
onnaj Geplaatst: 2 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 2 augustus 2017 Dat is precies wat ik nu heb haha Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Ah ja. Volgende keer gewoon een minuut of 5 ofzo. Ik let nooit zo op hoelang ik dat doe, gewoon 'even' Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Ciska Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Doe ik meestal ook zo...gieten, deksel erop en op de kop. Afwassen en opruimen en de potjes terug draaien. Je bent dan toch bij het aanrecht bezig dus staan ze in het zicht. Maar suiker is gloeiend heet.... Na een uur al gestold? Bij mij duurt dat altijd wat langer Quote
onnaj Geplaatst: 2 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 2 augustus 2017 ja hij was toch echt gestold. Ik had ook 800 gram fruit (bramen en vijgen) en 1 zakje Marmello. Normaal gebruik je 1 zakje op 1 kg, maar omdat de bramen wat zurig waren en de vijgen ook niet super zoet heb ik gewoon vrijwel een heel zakje Marmello erbij gekiept. Dus der zit ook iets meer pectine in dan normaal in verhouding Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Als je zure vruchten verwerkt dan heb je juist minder marmello nodig. Omdat in zuurdere vruchten al meer pectine zit. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
onnaj Geplaatst: 2 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 2 augustus 2017 Kijk dat wist ik dan weer niet. Dan had ik beter honing ipv marmello bij kunnen voegen. Nu is ie iig lekker dik haha Quote
Frans D Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Ik schenk zelf de potten vol, draai de deksel lichtjes vast en zet ze een minuutje op de kop,Daarna draai ik ze weer terug en draai de deksel goed vast.In de tussentijd heb ik al een teiltje gedeeltelijk gevuld met heet water.Daar zet ik de potten in en zet het teiltje vervolgens onder de koude kraan.Het teiltje laat ik gewoon overlopen, totdat het water goed koud is.Op die manier stolt het mengsel heel snel en heb je geen last dat de vruchten komen bovendrijven. Quote
Ciska Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Hahaha nou dan hoef je in ieder geval niet te "smeren" ......je kunt er gewoon blokjes van snijden en op brood doen.. Quote
speets Geplaatst: 2 augustus 2017 Geplaatst: 2 augustus 2017 Waarom draai je de potten niet meteen goed vast Frans? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Frans D Geplaatst: 3 augustus 2017 Geplaatst: 3 augustus 2017 Ooit ergens gelezen het zo te doen.Op die manier kan er lucht uit de pot ontsnappen en krijg je een beter vacuüm. Quote
speets Geplaatst: 3 augustus 2017 Geplaatst: 3 augustus 2017 Maar tijdens het afkoelen krimpt de inhoud en zuigt de pot juist lucht aan! Daarom beter meteen goed dichtdraaien Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
henkg Geplaatst: 3 augustus 2017 Geplaatst: 3 augustus 2017 Maar nou weet ik nog steeds niet waaróm de potten een paar minuten op de kop moeten staan.Volgens bronnen: Dan wordt het beetje nog aanwezige lucht ook goed heet. Maar ja, dat gaat toch ook als je ze rechtop laat staan (een metalen dekseltje koelt weliswaar makkelijk af, maar de hitte van de jam weegt daar ruimschoots tegen op (?). Mijn mogelijke verklaring, waar ik geen bewijs voor heb:Door het op de kop zetten dringt de inhoud richting de afsluiting. Nog dun, maar veel dikker dan water, laat staan lucht. Heel kleine poriën in een mogelijk soms niet perfecte afdichting worden zo gevuld.Zodat, na rechtop zetten, er geen lucht van buiten meer kan worden aangezogen.Het eerst even niet helemaal strak aandraaien (FransD) en pas na een paar minuten strakker, zou daar ook op kunnen duiden. Over inmaak-wijsheden in het algemeen: weesgegroetjes, niet doen bij onweer, of als je ongesteld bent, of als de maan niet goed staat: ik sta er open voor, maar … En nu helemaal on topic:Mijn test bramenjam (50% bramen (rijp, wel nog licht rins); 50% gewone kristalsuiker; verder niks) was perfect gegeleerd.Een lijstje met wel/niet pectine rijke vruchten vind je o.a. hier:http://vangilse.nl/question/wat-zijn-nu-pectine-rijke-en-arme-vruchten/ Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
onnaj Geplaatst: 3 augustus 2017 Auteur Geplaatst: 3 augustus 2017 De jam is uiteindelijk prima smeerbaar geworden. Zal misschien wel weinig pectine in vijgen zitten. Quote
Frans D Geplaatst: 3 augustus 2017 Geplaatst: 3 augustus 2017 Zoals gezegd heb ik het ooit zo gelezen.Daar ik verder nog geen ervaring had, heb ik het maar zo gedaan.De potten trekken in ieder geval goed vacuüm, want je hoort echt een luide plop bij het openen. Wat ik me er zo bij kan voorstellen;Wanneer de jam nog kokend heet is dan zal hij bij het sluiten veel dampdruk krijgen.Door het deksel niet muurvast te draaien, krijgt die druk de gelegenheid naar buiten te treden (een gas ontsnapt makkelijker als een vloeibare massa).Draai je daarna het deksel echt goed vast dan zal door het krimpen van de massa bij het afkoelen, de pot nog meer vacuüm trekken.Ik doe dit dus terwijl de pot kokend heet is @speets, niet als hij al behoorlijk is afgekoeld. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.