Geplaatst: 13 februari13 Feb @Rookie ik heb dit recept gebruikt (voor 2 broodjes) 1000g bloem. 100% 720g water. 72% 21g zeezout. 2,1% 4g gist. 0,4% Methode: Autolyse 30 min Daarna zout en gist er bij mixen Eerste rijs: ong 5 uur waarbij 2 stretch&folds tijdens het eerste anderhalf uur. Na de eerste rijs 2 broodjes vormen en die nog ongeveer een uur en kwartier afgedekt laten staan op het aanrecht, daarna bakken. In dutch oven 30 min op 245 graden, deksel eraf en dan nog 15-20 min. Het staat je natuurlijk helemaal vrij om verder je eigen bakmanier te volgen, maar dit is hoe ik het heb gedaan :). 13 februari13 Feb aangepast door Amarinde
Geplaatst: 13 februari13 Feb Dat is een lange rijs, maar er zit dan ook niet veel gist in. Ik ga het eens proberen, maar dan op 230 graden. Dankjewel!
Geplaatst: 16 februari16 Feb Bruin brood met pompoenpitten erin en bruin brood met sesam erop. Ik vind het echt heel leuk om te doen😄.
Geplaatst: 22 februari22 Feb Geen brood, wel taart. Eigen gedroogde abrikozen uit de Turkse tuin eerst geweld en 3 eigen eitjes. Was 143 gram en had 150 gr nodig voor mijn recept. Komt vast goed. Ruikt in elk geval heel lekker. Ik heb altijd de neiging bij gewelde zaken om ze vooral niet zinloos geweld te laten zijn [emoji851]Taart is bijna klaar. Ow en eigen walnoten! Het geheel wordt worteltaart. Mega veel wortel. Vast heel gezond. [emoji18][emoji56]
Geplaatst: 1 maart1 Ma Vandaag eerste dag van de Ramadan, dus lahmacun! Vorig jaar tijdens de ramadan voor het laatst gemaakt en dit jaar op de eerste dag. Vulling staat klaar. Deeg staat klaar. Opbollen en rollen maar! Bijna 2 kg bloem… ik heb 2 pizzapannen om de boel te maken. Ik kom er anders nooit doorheen ben ik bang. Maar wilde ook wat om uit te delen hebben in het kader van wereldvrede enzo [emoji849]
Geplaatst: 1 maart1 Ma Het deeg is water, tarwe, olie, zout? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 1 maart1 Ma Haha nou, bij ook tijdens het maken @jootje! ik ben 5 u verder en moe. Het is klaar. Ik heb al uitgedeeld en net is er een pakketje opgehaald. Had 49 stuks. De man vond het uitrollen langzaam gaan en besloot het machinaal te gaan met opzetstuk voor pasta. [emoji1787] we kregen ze alleen niet rond wat een lahmacun wel is, maar langwerpig wat eigenlijk een ‘etli pide’ vorm is. Nou ja, zo gaat het soms. Hier waren ze nog (soort van) rond. Erna langwerpig. Zie dat ik niet met mijn steenoven een foto heb. Die pizza’s zijn sneller gaar en zijn malser. Deeg blijft dan zachter. Pizzapan is ook prima hoor. @appelvrouw deeg is tarwebloem, water en zout. Evt een piepklein beetje gist, maar hoeft niet. Een kwartiertje laten rusten (mag ook langer, maar niet een paar uur zoals met ander deeg wat je laat rijzen. Dan wordt het zuur en das niet de bedoeling. Ik lig nu voor pampus. Ga zo lekker eten!
Geplaatst: 1 maart1 Ma Geniet er zo meteen van @Mellie! Het ziet er zoals altijd weer verrukkelijk uit!
Geplaatst: 1 maart1 Ma Oooh..ik zou zeker ook geholpen hebben bij het maken hoor! En dan als beloning mee eten! 😂😋
Geplaatst: 1 maart1 Ma Lekker bij Jorieke en Joep gegeten met oa fijne veld varken grill- en rookworst en heerlijke crème fraîche van haar eigen maaksel! Ook de door Jorieke samengestelde kruidenthee viel erg bij mij in de smaak😋 Edit: ik ben in het verkeerde topic zie ik, hopelijk scheelt het dat het een broodmaaltijd was en dat de broodjes werden opgewarmd in de hout oven! 1 maart1 Ma aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 18 maart18 Ma Ik heb vandaag baklava gemaakt met pistache. Rib uit mijn lijf voor 400 gr gepelde pistachenootjes. zucht. Maar het is vast heel lekker. Siroop vanochtend gemaakt. Is nog steeds wat warm, dus ik gebruik het nog niet. 2 soorten gewoon een bakplaat vol en met de restjes heb ik rollen gemaakt. Normaal zien ze er allemaal anders uit omdat ik nooit echt weet welke vorm ik moet maken. En ineens had ik een euraka momentje. Voortaan maar ik de restjes altijd zo. Siroop gaat er vanavond overheen. Heerlijk krakende baklava is het lekkerste wat er is! Hopelijk ook met pistache goed gelukt.
Geplaatst: 18 maart18 Ma Ik vind de siroop net iets te licht, maar verder goed gelukt. Je gebruikt normaal 1:1. Dan vind ik de siroop te zwaar, dus ik doe altijd wat minder suiker. Maar om gedoe met wegen te voorkomen, had ik nu meer water ipv minder suiker. 1,2 l water en 1 kg suiker. Was toch een beetje dun ivm het had dikker moeten zijn. Smaak was gelukkig wel goed, maar ik snap niet zo goed waarom. Ik maak baklava nooit met pistachenoten, want dat is best een dure grap. Maar hoe, het is niet elke dag feest. Het was verbazingwekkend hoe erg het naar pistache rook. Alsof ik er kilo’s van had gebruikt. Ik heb 400 gr gepelde pistachenoten gebruikt. Deze rollen hebben bijna net zo veel pistache als 1 laag bakplaat. Dus behoorlijk rijk gevuld. De bakplaat proef ik morgen tijdens de iftar. Ik kan geen boe of bah meer zeggen.
Geplaatst: 20 maart20 Ma Note to self: als je siroop te dun is, dan wordt je baklava papperig. [emoji15][emoji15][emoji15]Wijze les en het gebeurd al binnen 8 uur. Niks krakend verse baklava. Gelukkig woon ik samen met man en kinderen die op de dochter na, minder foodsnobistisch zijn aangelegd dan hun moeder. Ze eten het met smaak en smak en vinden het heerlijk. Ze mogen nu ongelimiteerd eten [emoji14] dus dat is hun mazzel.
Geplaatst: 23 maart23 Ma In de herkansing. Dan wel niet voor baklava, maar voor kadayıf. Soort engelenhaar. Siroop was heel goed! Ha! Volgende x dus gewoon wat langer gesuld. Net toen ik dacht dat deze ook dunnig bleef, werd het een mooie siroop. Links kadayıf ernaast gekochte baklava daarnaast een soort baklavakoekje met tahın en rechts een soezentoren. Het was een drukke bak en kookdag. Laat ik het daar maar op houden.
Geplaatst: 23 maart23 Ma Ik zeg inschrijven voor HHB 😍. Ik meen het serieus. Die broden ook die jij fabriceert! Het ziet er echt weer zo verrukkelijk uit!
Geplaatst: 24 maart24 Ma Ik weet niet wat hhb is, maar is vast een kookprogramma. Ik kan nog steeds geen brood opbollen he?! Maar ik houd wel van bakken, dat dan weer wel! Vriendin wil minstens 1 x in de week iets nieuws eten. Dat tempo is me iets te hoog, maar wil wel 1 x in de maand nieuwe dingen proberen. Dus kadayif was daar een van. Ik ga binnenkort naar Turkije en wil daar een goed bakboek kopen. Wordt nog vervolgd.
Geplaatst: 24 maart24 Ma @Mellie HHB is Heel Holland Bakt, de Nederlandse versie van The Great British Bake-off. DE bakwedstrijd van de wereld.
Geplaatst: 25 maart25 Ma Aaahhhh! Nou dat verlies is geheid hoor [emoji38] maar super lief dat je me zo hoog hebt zitten! 🫶[emoji2532]
Geplaatst: 26 maart26 Ma Vanmiddag een glutenvrij broodje gebakken. Dit was het recept: 200 gram pompoenblokjes koken en afgieten 300 ml kraanwater 350 gram glutenvrij boekweitmeel 2 eetlepel vloeibare honing 7 gram gedroogde gist 2 middelgrote eieren 10 gram zout 100 gram pompoenpitten Alles mengen en twee x 45 minuten laten rijzen, de tweede x al in het bakblik. De pitten is de helft erdoor en de helft erop strooien voor het bakken. In plaats van pompoen heb ik zoete aardappel genomen en geen pompoenpitten, wel een eetlepel tijm en maar 6 gram zout. Het is gek dat iets zonder gluten toch wel wat rijst. Het is een aardig broodje geworden en het smaakt ook niet slecht! Het smaakt alleen niet echt naar brood. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 23 juni23 Jun Gist brood vandaag, 80 gram rode emmer meel en 470 gram spelt. De nieuwe oven uitgeprobeerd, ging prima. Het brood is niet hoog, maar mooi hoog genoeg voor deze mix en smaakt heerlijk!. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 27 juni27 Jun Twee kleine spelt broodjes met wat rode emmer meel erin. Dit x heb ik me goed aan de bak temperatuur en tijden gehouden, ze klinken gaar en voelen behoorlijk knapperig aan. Misschien mag de oven nog iets lager🧐 We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.