Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zelf zaden telen


Zaadjesblog

Recommended Posts

Beste allemaal, ik heb voor het gemak (en mijn eigen plezier ) een kleine database aangelegd van informatie over hoe je zelf zaadjes kunt telen van diverse groenten. De database is nog niet helemaal klaar, maar ik ben erg benieuwd hoe jullie dit vinden (zaadjesblog.wordpress.com)

 

Zelf zaden telen past prima in een zelfvoorzienend eco-systeem in jouw moestuin. Maar er zijn meer redenen om zelf zaden te telen (zie zaadjesblog.wordpress.com/2017/10/10/eerste-blogbericht).

 

Een van de toppers is voor mij de prei en de prachtige bloem die daar in het tweede jaar uit groeit (zie illustratie).

 

groetjes,

John

Link to comment
Share on other sites

Het ziet er goed uit. Zelf zaden overhouden is belangrijk, vind ik. We gooien een stukje opgebouwde beschaving overboord als we dat niet meer doen.

Je geeft zelf goede redenen om het wel te doen. Behalve leuk is het toch ook wel een beetje gedoe, en je moet er echt speciaal op inlezen.

Uiteindelijk, als je het goed doet, heb je wel veel betrouwbaarder zaad dan uit de handel - je weet nooit wat de kiemkracht is van zaad uit de handel, en sierkalebasjes inplaats van eetpompoenen zou te vermijden moeten zijn. Ik krijg toch vaak rotzooi uit die mooi bedruktje zakjes van de handel, en dat is dan toch een deel van het seizoen verloren.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
je weet nooit wat de kiemkracht is van zaad uit de handel, en sierkalebasjes inplaats van eetpompoenen zou te vermijden moeten zijn.

 

Even op site gekeken en daar vond ik ?

 

Pompoenen komen voor in verschillende soorten en verschijningsvormen. We behandelen haar hier als één groente, omdat het winnen van de zaadjes steeds vergelijkbaar is. Binnen de pompoenenfamilie zijn 6 soorten te onderscheiden. En binnen deze 6 soorten weer vele varianten. Kruising kan alleen plaats hebben binnen 1 soort.

Wat zouden deze 6 soorten moeten zijn ? Courgetten pompoen sierkalebas ,.... maar hier kan wel kruisbestuiving plaatsvinden . Maatregels om deze kruisbestuiving tegen te gaan mis ik toch .

 

Zonder de kruisbestuiving is de pompoen een gemakkelijke groenten om zaden van te winnen . Het grootste deel van de zaden word toch weg gesmeten met de bereiding van de pompoen . Door de kans van de kruisbestuiving waar hier geregeld onderwerpen over te vinden zijn , kan dit wel leiden dat ontmoediging van beginnende zaadwinners .

Link to comment
Share on other sites

Wij telen zelf veel eigen zaden en ze zijn inderdaad kiemkrachtiger. Veel rassen zijn ook niet echt zaadvast (ookal vermijden wij F1 zaden). Soms krijg je mooie zaailingen, maar soms ook niet. Sommige zaken kruisen ook.

 

Niet alle pompoenen kruisen met elkaar. Curcubita pepo (courgette / oliepompoen... veel verschillende vormen) kruisen gemakkelijk.

Curcubita moschata kruist als het goed is niet met pepo. Ik heb althans nog nooit een kruising gekregen.

 

We hebben ook van veel kruisbloemigen zaden geoogst, maar het is lastig om te zeggen of we deze moeten zaaien in plaats van gekochte zaden, want het is inderdaad jammer wanneer je alle moeite voor niks gedaan hebt. Dat gezegd soms kiemt van het gekochte zaad weinig en krijg je alleen zwakke plantjes, die verdoemd zijn om te mislukken.

 

Sommige rassen houden we al jaren instant door zelf ieder jaar zaden te oogsten en in het voorjaar te zaaien.

Link to comment
Share on other sites

Courgetten pompoen sierkalebas ,.... maar hier kan wel kruisbestuiving plaatsvinden . Maatregels om deze kruisbestuiving tegen te gaan mis ik toch [...] Door de kans van de kruisbestuiving waar hier geregeld onderwerpen over te vinden zijn , kan dit wel leiden dat ontmoediging van beginnende zaadwinners .

Ann123 heeft nog wel een duidelijke uitleg gegeven:

https://www.moestuinforum.nl/zaad-winnen-van-de-cucurbitaceae-t22677.html

 

De sierkalebasjes die ik kreeg (2 plantjes uit een pakje zaad van 10) dat was uit een pakje zaad van een Cucurbita Moschata, een muskaatpompoen dus. Die sierkalebasjes zijn dacht ik Pepo. Dat zou dan niet met elkaar hebben mogen kruisen, maar als het niet gekruisd heeft moet er iemand erg slordig zijn geweest en zijn de zaadjes door elkaar geraakt.

Waarschijnlijk wordt me meer duidelijk als ik verder probeer te telen met zaad van die muskaatpompoen. Bij mij is geen pompoen tot volle wasdom gekomen, maar ik heb een paar plantjes gegeven aan een kennis die iets zuidelijker woont, en daar is wel een pompoen groot gegroeid aan één van de planten, terwijl een ander plantje ook een sierkalebas bleek te zijn. Verder alleen maar weilanden in de wijde omgeving, geen tuinen. Met het zaad van die muskaatpompoen wil ik graag verder, dus ik hoop dat ze er aan denken het zaad voor me te bewaren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...