appelvrouw Geplaatst: 18 maart 2018 Share Geplaatst: 18 maart 2018 Haha die fruittuin Toch is de jam van de duindoorn geweldig..vind ik, met een stukje brie oid. Als ik in Zweden ben koop ik ze uit de vriezer en maak daar jam, heerlijk Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Fruitige Esther Geplaatst: 19 maart 2018 Share Geplaatst: 19 maart 2018 Ik hebmijn ogen op de Sirola, Deze moet 1 van de weinige als vers ook nog te doen zijn. Ik weet niet of dit echt zo is, anders scheelt het mooi in het toevoegen van suiker met jam en sap maken. Heb geen zin in verkrampte kaken door het zuur Ben erg benieuwd, op 1 ras na hebben we nu het lijstje wat ik al eerder hier geplaatst heb.Maar het is wel interessant fruit! Quote Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 19 maart 2018 Share Geplaatst: 19 maart 2018 ja, dat met de vriezer heb ik ook gedaan. Dat gaat bijna vanzelf. Na het plukken, en rondwandelen, ben ik pas, in de avond thuis. Dan heb ik geen zin meer, om ze te verwerken Ik heb behalve gelei, niet veel andere dingen ermee gedaan. Ik heb er natuurlijk, een paar zo gegeten. Idd, te zuur om zo lekker te zijn. Ik mix ze ook in smoothies. Dat vindt ik sowieso een goede manier, om allerlei soorten fruit enz. te combineren..Je kan ze dan regelrecht, uit de friezer bij ander fruit mengen. Of in de yoghurt, maar dan wel goed mixen, en honing erbij.En bij pogingen van een experimentele saus, dan kook ik de in water, met andere bessen, kruiden enz. Maar zoals gezegd, ik ben geen topkok. En Esther, en laten we inderdaad hopen en wachten, op de Sirola. En er komen later nog wel andere cultivars bij. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 21 maart 2018 Share Geplaatst: 21 maart 2018 Vanmorgen o.a. de duindoorn geplaatst, in mijn nieuwe moestuin. Kleigrond, zand erbij, koffie voor de wormen, compost, houtsnippers. Op een rij gehouden, vanwege de zonbehoefte: Leikora, Pollmix 2, Orange Energy, Sirola, Pollmix 5, Sirola, Anderhalf-2 meter ruimte tot de volgende plant, voor en achterin de rij, nog ruimte gelaten voor nieuwe/andere cultivars. Wat denk jullie/Esther, is dit redelijk correct, ik kan nu nog makkelijk verplaatsen. Ik mag niet te hoog, ambtenaren!, dus dit wordt zo"n beetje de hoogste/kruinlaag van mijn mini-voedselbosje .Niemand van de andere moestuinders, waar ik mee gesproken heb, kent de duindoorn als gecultiveerde moestuinplant. Er wacht mij nog een schone taak. Nu nog kijken naar kleinere planten eronder/tusen. Ik dacht aan alliums. kruiden, rucola, enz. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Fruitige Esther Geplaatst: 21 maart 2018 Share Geplaatst: 21 maart 2018 Met de afstand zit je wel goed mastert, e zullen uiteindelijk inelkaar groeien maar dat duur een beste tijd...Maar de grond bij duindoorns niet te rijk maken. Ze groeien van nature op bar slechte grond en kunnen moeilijk tegen te goede grond. En om ze laag te houden is het aan te raden elk jaar te dunnen. En dat is eigenlijk wel handig omdat het gecombineerd kan worden met de oogst. Veel mensen halen complete takken er uit en leggen die een korte tijd in de vriezer waarna je de bevroren bessen er zo af kunt slaan.EN bij duindoorn is bevriezen en trigger om stoffen in suiker om te zetten. Bij veel vruchten is het juist zo dat de vruchten zuurder worden, maar duindoorn andersom. ( volgens stukken wat we gelezen hebben) 1 Quote Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 25 maart 2018 Share Geplaatst: 25 maart 2018 Hoi Esther, gisteren toch maar de duindoorns eruitgehaald, best wel flink diep gat gegraven, en flink zand erbij gedaan. Ik dacht, nu kan het nog, voordat ze echt helemaal geaard zijn. Dit ook op aanraden van een tuinierende klant van mij. Ook het meeste compost weggehaald, maar wel flink houtsnippers erop. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 18 september 2018 Share Geplaatst: 18 september 2018 Net takjes gaan knippen. En zeker al 4x geperforeerd door ze. Nu besjes plukken... Oh en de blaadjes. Beide gaan door de beoogde thee. Speldenkussen-in-spé groet u! Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 18 september 2018 Share Geplaatst: 18 september 2018 ‘Lesons learned’ bij het plukken van de besjes:- met je vingers gaat t niet best. Los van de eindeloze doorns, trekt het besje het niet goed als je em vastpakt en trekt. Ze petsen dan open en een oranje hurrie flierpst zo over je trui, hand, bril. - spitsig schaartje gaat veel beter. Eerst even wat bladeren grof wegknippen (kan met grovere schaar) Ik droog die dus ook voor de thee. En dan met het spitse schaartje een voor een, of bij mazzel es 2 in een keer, wegknippen. Monnikenwerk. Maar wel bevredigend. Ze liggen nu in de oven te drogen. (Helaas nog geen droogapparaat) Ongeveer de helft van de emmer. De andere helft doe ik een ander moment. Als mijn vingers zich uit hun krampklauw van het knippen hebben kunnen ontspannen. Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 18 september 2018 Share Geplaatst: 18 september 2018 Is idd een crime om ze van de tak te krijgen. Zijn dit nederlandsche wildgeplukte? Een ander idee, is met een vork. In vriezen en schudden, vond ik niet prettig. Het schijnt dat sommige rassen, minder doorns hebben. Probeer eens met abrikozen, heerlijk! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 18 september 2018 Share Geplaatst: 18 september 2018 Ja dit zijn wildgeplukte bessen, Mastert. Hier in het duin volop aanwezig Vork? Zal ik morgen eens proberen! Hoewel ik vermoed dat ze dan ook stuk gaan. Vooralsnog vlot het drogen ook nog voor geen meter trouwens. Misschien had ik ze eerst moeten pletten? Of de oven wat hoger zetten? De blaadjes zijn al wel prachtig knisperend droog. Voordeel wel: hele huis geurt naar besjes. Beetje tussen tropisch en zurig in. Ik focus op t eerste Met abrikoos lijkt me inderdaad heel lekker trouwens! Ik hoop volgend jaar op de eerste van eigen bomen. Zal er voor dat doel enkele apart houden Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 18 september 2018 Share Geplaatst: 18 september 2018 Toen ik bij eetbaargoed was, vertelde Arjan me, dat je er relatief makkelijk olie uit kan halen. Helaas weet ik niet meer hoe. Misschien staat het op internet. Je moet de vork langs de tak laten glijden, dan kan je de besjes er vanaf wippen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
arjanmek Geplaatst: 19 september 2018 Share Geplaatst: 19 september 2018 Sap maken en een dag en nacht laten staan. De olie kan er afgeschept worden. Deze manier hebben we van een echte Russin geleerd die planten kwam halen en dus vertelde hoe ze olie winnen. Hier is het mislukt doordat we de olie nog een keer door een filter gingen halen en er fruitvliegjes voor bederf gezorgd hebben... Volgendjaar beter. De goede rassen kun je er nagenoeg met de blote handen afritsen. Dit hebben we dus al met de frugana gedaan die helemaal bomvol zat( gekregen van iemand anders) Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Assortimentstuin Geplaatst: 16 februari 2019 Share Geplaatst: 16 februari 2019 Ik zie dat iemand de 'Altajskaya' cultivar in de tuin heeft, waar is deze verkrijgbaar? Ben ook nog op zoek naar 'Kapriz'Zelf heb ik Leikora, Hergo, Sirola, Cujsakaja en Rosinka.Ik verwacht dit seizoen vruchten aan de eerste genoemde drie. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
weknow Geplaatst: 16 februari 2019 Share Geplaatst: 16 februari 2019 Niet de soort die jij zoekt, Assortimentstuin.Maar hier is toch wel een heel behoorlijk assortiment met nog wat andere soorten te krijgen: http://www.kwekerijdezoetewei.be/Fruit_duindoorn.php Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 17 februari 2019 Share Geplaatst: 17 februari 2019 Ook bij eetbaargoed.nl hebben ze wat nieuwe Russische soorten, maar weer net niet de cultivar die jij zoekt. Heb je a lervaring,met de cultivars die je a in je bezit hebt? Wat betreft smaak,en productiviteit? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.