Jump to content

toppen stokbonen??


Eefje78

Recommended Posts

Mijn stokbonen hebben de top van hun stokken behaald en zijn nu zelfstandig op weg naar de hemel. Een kennis zei dat ik ze moest toppen, zodat ze ook energie gaan steken in hun bloemen en bonen. Ik heb hier mbt tot stokbonen echter nog nooit van gehoord, dus wilde ik voor de zekerheid graag hier nog even jullie advies/mening vragen. Toppen jullie de stokbonen?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Ook mijn stokbonen zijn ondertussen hun klimrekken uitgegroeid. Ik zag dat dit topic al heel oud is. Zijn er ondertussen meer ervaringen? Met terug en zijwaarts leiden lijkt het ondertussen wel erg vol te worden, dus ik overweeg ook om te toppen. Heeft iemand daar goede ervaringen mee?

 

Ik heb sperziebonen en droogbonen. 

Link to comment
Share on other sites

De bonenstokken hier – tonkinstokken - zijn 240 cm lang en steken 20 cm in de grond. Daar groeien stoksnijbonen en pronkbonen langs. Kolossale oogsten zijn hier niet nodig, maar ze komen er toch. Ik top de planten wel zodra ze boven de stokken uitkomen. Vooral om te voorkomen dat er enorme bladpruiken boven de stokken groeien waardoor ze topzwaar worden, en met harde wind de hele mikmak kunnen neer trekken.

Het hangt af van de sterkte van je constructie en het volume dat je wil oogsten. Misschien moet je in het begin niet te ambitieus zijn en op safe spelen. Stokbonen zijn zeer productief. Probeer het eerst op een veilige manier en bekijk later in het seizoen of de oogst je beviel. Daarmee kun je verder. Succes.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...