Jump to content

keuze appelras halfstam


Turbo MacKwek

Recommended Posts

In ons boomgaardje is ruimte beschikbaar voor een nieuwe fruitboom. Tussen de struikmaat appelbomen, die we wat klein vinden, willen we graag een halfstam appel. Maar dan: welk ras?

 

Punt is, dat we het een aangenaam idee vinden om geen ras te kiezen dat we ook in de supermarkt kunnen kopen. Anderzijds zijn dat wel de rassen die we kennen en waaruit we dus nog een enigszins doordachte keuze kunnen maken.

 

Hoe pak je dat aan? Beetje zonde om eerst vijf jaar te investeren in de verzorging van een nutsboom, om er dan achter te komen dat dat ene interessant klinkende ras eigenlijk smaakt naar oude schoenzool.

 

In de winkel kopen we trouwens altijd golden delicious. Zijn er rassen die daar qua (friszoete) smaak en (lange) bewaarbaarheid op lijken, maar waar het dan wel nog een beetje originelere keuze is en op de een of andere manier complementair?

 

We wonen in de buurt van een joekel van een boomkweker (die in ochten), dus het meeste is wel aan te komen hier. Maar denk niet dat ze naast elke boom een appeltje hebben liggen om te proeven.

Link to comment
Share on other sites

Je kunt ook van de zomer naar een proefdag/smaakdag/open dag van een pomologische vereniging. Bij een fruitkweker zul je de rassen vinden uit de winkel en dat wil je nou net niet.

Ik zou je het ras glorie van holland willen aanraden, en gravensteiner (niet de rode -geen ervaring mee- maar de normale)

Link to comment
Share on other sites

Dank voor de hulp,

via die rassenkeuzehulp kom ik uit op pinova, en als ik die vergelijk met de suggesties rajka en ecolette, lijkt het redelijk om het even.

 

Gravensteiner en hollands glorie lijken wat oudere rassen en dat vind ik zeker interessant. Zie alleen ook dat ze niet bestuiven op de boompjes die er al zijn. En ruimte voor twee nieuwe bomen is er niet. Ook de beaarbaarheid is op papier iets minder, maar mss in de praktijk geen probleem...

 

Iemand zelf ervaringen met deze rassen?

 

Misschien nog van belang.

Ik ben van het uhmmm... 'natuurlijk' moestuinieren. Zeker geen bestrijdingsmiddelen, maar ook zo min mogelijk ander ingrijpen zoals snoei. De natuur kan het meestal (iig veel vaker dan wij denken) prima zonder onze hulp.

Zoals de meeste mensen hier in deze streek hun fruitbomen snoeien, vind ik bijna bomenmishandeling, zo lelijk. En ja ik snap dat een veredeld appelras geen echte natuur meer is en dus soms wel wat hulp nodig heeft. De keuze voor een halfstam is ook gebaseerd op dat ik de boom niet tot het uiterste wil uitpersen om een beetje leuke oogst te hebben.

 

Op de plek stond overigens niet eerder een appel. Wel een verhuisde oude peer, die de verhuizing niet heeft overleefd. Er naast staan golden delicious, elstar en jonagold boompjes en een van onze paar bijenkasten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...