Jump to content

Wat is met mijn gras? Help!


Aggravath

Recommended Posts

Ik heb vorig jaar grasmatten gelegd in de tuin. Nu zijn er een aantal plekken wat lijkt op droogte.. het gras is daar ook niet zo vol als op andere plekken.

 

Ik ben gister begonnen met een gieter te vullen met water en koemestkorrels, dat laat ik helemaal weken tot de mest vermengd is met het water, dat giet ik dan over het gras.

 

Verder vermaal ik geregeld eierschalen in de vijzel, ook daat strooi ik over het gras in de hoop de grond te verbeteren.

 

Kan iemand mij aan de hand van de volgende foto's vertellen wat er met mijn gras of grond aan de hand is? Ik heb het nog niet gemaaid, het groeit gewoon amper op die "droge" plekken.

 

Is het goed om bij te mesten via de gieter en water? Ik heb het idee dat het dan ditecter gaat ipv korrels op het gras te gooien en nat maken.

 

2018040715532371991523109580.jpg2018040715530753751523109584.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik weet de geschiedenis niet van je gazon maar het zou droogte kunnen zijn door slechte worteling. Ook schade door bijv. de engerling is mogelijk.

Mesten (voor een goede regenbui) en graszaad bij zaaien.

Hier in het Noorden gaat het gras nu pas groeien, bij jullie zal het al wat warmer zijn.

 

Emelten eten de groene delen van de plant, de wortelhals, engerlingen de wortels.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad, het gras is nog maar net aan de groei begonnen he ? Die ene week behoorlijke vorst, ook overdag met die vriezende wind, heeft echt wel wat impact gehad op veel zaken in de tuin, zo ook op vele gazons. Hier bij veel klanten ziet het gras nog behoorlijk dor. Dus dat is 1 : wat geduld; de groei moet er nog echt in komen.

 

Dan tonen jouw foto's wel echt iets dat er aan de hand is. Bij foto 2 denk ik dus ook aan emelten/ engerlingen, of, wat ook heel goed kan : een piesende hond, kat / kat van de buren. Ook op foto 1 staan wat van die kleinere gele plekken : pies denk ik.

 

Dan op foto 1 die grotere plekken waar geen groei in zit en iets anders van kleur : dat moet denk ik de ondergrond zijn. Wat Patrijs ook zegt : ik ken de voorgeschiedenis van het leggen van het gazon niet. Dat is best een klusje op zich en vergt ( als je een mooi gazon wil ) ook wel wat kennis en vaardigheid.

 

Heb je zelf, voordat je deze vraag stelt al een paar dingen gedaan. Klinkt onaardig, bedoel ik niets onaardigs mee, maar je doet eerst iets en vraagt dan of dat goed is ?

Eierschalen vergruizen en uitstrooien, daar is geen rationeel argument voor te verzinnen ( ja te verzinnen wel : zogenaamd ' bekalken ' ? ) om dat te doen. Kalken van je gras kan wel, maar doe je best voor de winter of in de winter, niet nu, wanneer je ook zou willen gaan mesten ( werkt tegen mekaar in ) . Verder is eierschalen strooien geen kalken. De afbraak van een eiereschaal neemt echt heeel heel lang in beslag, Moet je het wel tot stof vergruizen, maar nu niet meer dus.

 

Mesten : gewoon een goede complete gazonmest kopen. Je kan inderdaad vanaf nu heel goed mesten, maar doe dat dan voordat er regen voorspeld wordt. Louter koemestkorrels laten oplossen en dat geven is wel een wat erg eenzijdige mest die je dan geeft, ook opgelost is dat ook nog eens een langzame mest. Heeft je gazon wel wat aan hoor, wel wat, niet heel veel, maar wel wat, nu geven, werkt dat met een week of 6-8 pas wat. Zelf bemest ik de gazons bij klanten met Gazon AZ van Ecostyle. werkt echt goed. Redelijk duur, maar je krijgt wel iets goeds.

 

Je gras is niet te droog nee, ook op zand ( Borne begrijp ik ? ) is de grond nu net na deze natte winter echt nog niet droog hoor.

 

Ben je gewend te maaien met een opvangbak , dan de bemesting half juni / eind juni in een natte week nog eens herhalen. Beter is gras, wat je net bemest hebt, niet weg te nemen, maar te laten liggen, anders neem je steeds de opgenomen mest ook weg zeg maar. Geldt vooral al je een complete mest gebruikt als die Gazon AZ.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de uitgebreide reactie!

 

Ik denk dat de "kringen" dan inderdaad van de kat van de buren is. Zal wat kat vriendelijks bedenken om de zijde naar de buren te blokeren voor hem, misschien blijft ie weg

 

De ondergrond van een flink oppervlakte was gewoon zamd, soort van strandzand zelfs. Zonder kennis gewoon erover gelegd, dat kon volgens een vriend van mij

 

Ik ga aan de slag met de mest wat jij aanbeveelt. Beter een goede investering dan 20 nutteloze en uiteindelijk misschien wel meer te hebben uitgegeven.

 

Nogmaals bedankt voor de reacties!

Link to comment
Share on other sites

hey op de eerste foto lijk je me een vocht of zuurtegraat probleem te hebben (kan komen daar het strooien van eirschillen) op de tweede foto zie ik dat er onkruid in het gras gezeten heeft warschijnlijk hanenpoot, aangezien dat dat rondom de kalen plek staat. daarna spreek u erover dat u de zoden op strandzand gelegd hebt de wat warschijnlijk dus scherpzand. in scherpzand worteld gras niet dus vandaar kunnen ook die droogteplekken verschijnen.

 

groeten Rick

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...