Spitskool Geplaatst: 18 april 2018 Geplaatst: 18 april 2018 De komende tijd wilde ik me eens wagen aan het maken van Kvas. Volgens Wikipedia is kvas is een traditionele, licht koolzuurhoudende en niet- tot licht alcoholische drank uit Rusland, Oekraïne en andere Oost-Europese landen. En volgens dit blogje (https://ferrywijsman.blogspot.nl/2014/06/kvas-letterlijk-broodzuur-maar-dat.html), een desemdrank, waarbij de smaak lichtelijk zurig is. Je kunt het maken met brood (bijvoorbeeld roggebrood), groente (bijvoorbeeld biet), maar mij lijkt het lekkerder om het te maken met fruit, meer specifiek appel. Daar heb ik ook een recept van gevonden online: https://natashaskitchen.com/2010/11/18/russian-apple-kvas-recipe/. Je maakt het door o.a. gist te gebruiken. Nou heb ik toevallig nog wat champagne-gist liggen en ik ben benieuwd of dat hierbij goed werkt. We gaan het vast merken. Komend weekend maar eens wat appels inslaan om appelsap te maken voor mijn eerste kvas. Heeft iemand anders toevallig ervaring met het brouwen van kvas? Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Yuras Geplaatst: 18 april 2018 Geplaatst: 18 april 2018 Dat is... ehm.... onzin... Net as cognac of champagne van frambozen... De Kvas wordt uitsluitend van rogge (ook rogge brod) gemaakt. Soms op sap van berken. De rest is "cock's fantasieën"...Zelf vind ik dit drank (in juiste manier bereid) heel lekker en veel beter dan cola. Paar keer naar MTFD gebracht voor mensen te proeven. Quote
Spitskool Geplaatst: 18 april 2018 Auteur Geplaatst: 18 april 2018 Een beetje zoals kersenvlaai gemaakt van appels? En toch wil ik het recept uitproberen. (En ik ben niet de enige, als ik het aantal zoekopdrachten zie als ik Google op apple en kvas.) Ik heb er verder nog helemaal geen ervaring mee, dus laat het lekker op z'n beloop, met appelsap. Sorry als dat vloeken in de kerk is Yuras. Misschien dat de roggeversie daarna volgt, helemaal omdat jij die nu een soort van aanraadt. Als je nog tips hebt hoe ik het op de juiste manier bereid... Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Yuras Geplaatst: 19 april 2018 Geplaatst: 19 april 2018 Nee, geen "vloeken in de kerk", hoor. En verschillende variaties ook mogen zijn. Ben benieuwd, hoe zal het kersenvlaai van appel smaken Wat betreft juiste manier dit te bereiden - dat heb ik zelf nog nooit gemaakt van, altijd of kant-en-klaar of van voorbereide ingrediënten...Succes met appel ... drank Quote
Claudia69 Geplaatst: 19 april 2018 Geplaatst: 19 april 2018 Fruit fermenteren geeft volgens een kennis meer risico op de ontwikkeling van methanol dan granen fermenteren. Is het wel veilig om daar zelf mee te experimenteren? Quote
Spitskool Geplaatst: 19 april 2018 Auteur Geplaatst: 19 april 2018 @Claudia69 Daar kan je hier meer over lezen: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=8113.25. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
henkg Geplaatst: 19 april 2018 Geplaatst: 19 april 2018 Methanol ontstaat (naast ethanol) voornamelijk door het meevergisten van steeltjes en pitten (pectine). Als je eerst perst, ben je die steeltjes en pitten kwijt.Pitten van kersen en vooral abrikozen zou ik zowiezo vooraf verwijderen, die bevatten blauwzuur.Verder gaat het hier om kvas, met een alc.perc. tot 2%. Dan zal het aandeel methanol -als dat er al is- helemaal erg laag zijn. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Spitskool Geplaatst: 21 april 2018 Auteur Geplaatst: 21 april 2018 De eerste batch Kvas staat te staan. Appels uitgeperst vanochtend en met wat water, suiker en gist in een glazen pot naast de kombucha gezet. Morgen mag het koelen in de koelkast en dan kan ik er misschien einde middag wat van proberen. (Ik had je graag even willen lenen Yuras, om te proeven of het een beetje is zoals het hoort.) Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Spitskool Geplaatst: 22 april 2018 Auteur Geplaatst: 22 april 2018 Ik heb de kvas zojuist gefilterd met een kaasdoek en overgeheveld naar twee beugelflessen. (Het rook echt niet onaardig.) En inmiddels staat het te koelen in de koelkast. Vanavond ga ik even goed zitten voor de proeverij. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Spitskool Geplaatst: 22 april 2018 Auteur Geplaatst: 22 april 2018 Bon. Dat was het eerste glas. Ontzettend lekker, helemaal met wat ijsblokjes erbij en een zonnetje op mijn hoofd. Ik ga dit echt zeker nog een paar keer maken deze zomer, de appelvariant of een andere. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Indy Geplaatst: 23 april 2018 Geplaatst: 23 april 2018 Wat leuk! Ik ga het zeker eens proberen. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar mijn Oekrainse buurman (tuurlijk!) wel. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.