Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo.

Een vriendin van mij heeft een tuin overgenomen en hier zitten ook asperges bij. Nu is zij een weekje op vakantie geweest en komt terug op een "slagveld" overal asperges (witte) . Degene die net de kop bovensteken halen we eruit en zijn dus wit. Nu staan er ook nog zo'n stuk of

40 die groen zijn geworden en 30 cm boven de grond staan (zien er ook uit als eetbaar). Moet ze die nu oogsten (vlak boven de grond) en hoe dan klaar te maken?

Schillen als witte asperges of eten als groene? Snap dat dit een luxe vraag is, maar ze wordt er door overvallen?

Geplaatst:

Dat is leuk om te krijgen.

 

Vlak onder de grond afsnijden.

Groene asperges hoef je niet te schillen. Ik duw met een scherp mes tegen de zijkant van de asperge vanaf onderen.

Als het mes snijdt, ben je langs het harde deel en kun je afsnijden.

Koken , eten, lekker.

Geplaatst:

Groene zijn toch geen doorgeschoten witte asperges?. Dacht dat groene anders waren en niet zo diep geplant hoefden te worden?

Verder gaat het nergens over. Ze wil ze weg geven en erbij zeggen dat ze ze moeten schillen .

Geplaatst:

De witte asperges verkleuren via een soort paars achtig in korte tijd naar groen door het zonlicht.

Wil je echt mooie witte asperges dan moet je twee keer per dag oogsten of met plastic werken.

 

Laat je ze groeien, dan worden het groene asperges......

Geplaatst:

Klopt, groene asperges zijn gewoon witte asperges die je boven de grond laat komen.

Er wordt echter wel zaad verkocht voor groene asperges; echter dit zijn ook gewoon nog steeds witte asperges die groen worden als je ze boven de grond laat komen; alleen zijn dat dan rassen die kennelijk net wat lekkerdere of betere groene asperges opleveren. Maar in basis is het dus hetzelfde en hangt het puur van de teeltwijze af, wat je krijgt.

Geplaatst:

Maar hoezo hoef je die groene niet te schillen, terwijl die witte juist altijd zo'n akelig harde huid hebben?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

De schil van de groene is niet zo hard en taai. Waarom niet, dat weet ik ook niet hoor.

Behalve het onderste stukje, dat schil ik altijd wel. Ik breek de asperge en onder het breekpunt is het hard; dat stukje schil ik dus. Boven het breekpunt is het zacht genoeg om zó te eten.

Geplaatst:

Dus als ik het goed snap. Elke asperge klauw die je genoeg diep plant levert witte asperges op. Gewoon door laten groeien en je krijgt groene.

Dus apart bed groene en witte hoeft niet.

In de winkel zijn ze wel apart verkrijgbaar en verschillend in prijs.

Geplaatst:

Ja dat klopt, alhoewel ik zelf nooit geprobeerd heb om zowel witte als groene asperges van één bed te halen, maar theoretisch lijkt me dat geen probleem.

 

Het prijsverschil zit 'm er denk ik in dat witte asperges wat meer werk kosten om te telen en te oogsten.

Geplaatst:

Dacht ik ook, maar juist de groene zijn duurder

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Hier in Noorwegen waren de groene asperges, uit Italië en Spanje, juist héél goedkoop, €1 tot €1.50 voor een klein bosje. Witte worden hier geloof ik niet verkocht.

Geplaatst:

Ik heb gisteren nog een keertje extra goed gekeken, en de witte asperges zijn hier in Duitsland dus écht wel duurder dan de groene. Dus vooralsnog blijft mijn theorie over het waarom daarvan overeind staan.

Geplaatst:

Helaas moet ik jouw theorie toch onderuithalen, want hier zijn de groene dus écht wel duurder dan de witte

 

Arbeidsloon maakt weinig uit, neem ik aan, dus volgens mij is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod.

 

Kniel53161526571519.JPGKnipsl61381526571519.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Hier hebben we de groene asperge van het ras grijnlim.

Echt heerlijk.

 

we laten ze een dag of 3 groeien als het bovenste puntje de grond uit komt.

En dan zijn ze tussen de 20 en 45 cm lang.

Oogsten zonder mes,

waar de asperge afbreekt hoef je hem niet meer te schillen... zo eenvoudig is het

En ze zijn met recht heerlijk!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Hè verdorie, daar gaat mijn theorie!

Nou, dan weet ik het ook niet meer hoor.

Behalve dan dat ik blij ben dat ik in Duitsland woon, want ik heb liever groene asperges; die zijn makkelijker te bereiden en bevatten meer voedingsstoffen. Fijn dus, dat die hier goedkoper zijn.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...