Jump to content

Vraagje over rank


Arnord

Recommended Posts

Hi,

 

Even geleden heb ik jullie bevraagd over mijn verwaarloosde druivenrank Bedankt voor die tips!

druivenstruik-verwaarloosd-t24610.html

 

Ik heb de struik eind december gesnoeid. Al het dode materiaal eruit gehaald, en alle levende uitlopers tot 2 ogen teruggesnoeid.

 

Nu heb ik nog een andere vraag. We zijn bezig met het herinrichten van onze tuin. We zouden graag ons terras willen omkaderen met tuinbakken.

Dat zou betekenen dat de eerste 50 cm van de druivenstruik/stronk onder de grond komt te zitten.

Is dat schadelijk voor de druivenstruik?

 

20190112100511resized-kopie45651547384779.jpg20190111163456resized38881547384776.jpg20190111163511resized76481547384777.jpg20190111164136resized12521547384778.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik zou het niet doen maar dat is eerlijk gezegd meer gevoelsmatig dan dat ik het goed kan onderbouwen. Een boom bijvoorbeeld kan er in ieder geval niet tegen als zijn stam een halve meter onder de grond gezet wordt.

 

Maar waarom zou je die plantenbak niet aan de druif aanpassen ? Op de plek waar de druif staat geen aarde vullen maar de bak inwendig afschermen met planken o.i.d.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Een aantal jaren geleden dezelfde truc moeten toepassen met een vijg. Terras een 40 cm. verhoogd en de vijg die daar erg mooi stond laten staan. Het was een gok, maar het ging uitstekend. Gevolg was wel dat de vijgenboom nogal opschot-scheuten maakte, maar daarvan hebben we er vele kunnen uitdelen aan vrienden en familie.

 

Er moet bijgezegd dat een vijg goed droogte verdraagt, redelijk diep wortelt en ook makkelijk stekt (= nieuwe wortels maakt)....maar voor een druif geldt dat ook allemaal in meerdere of mindere mate. Ik geef je dus een goede kans dat de plant het goed overleeft......

 

Ik zou zelf de afweging maken of het eventuele mislukken opweegt tegen de winst van de ophoging die je wilt maken. De oude druif is mooi gegroeid...een proces van een jaar of 6 a 10 om weer iets soortgelijks vorm te geven...maar niet onvervangbaar lijkt me, mocht het misgaan. Behalve mooi is het ook een overweging hoe lekker deze druif is en hoe gezond/ziektegevoelig de soort.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Het gaat bij Arnord niet om het ophogen van een terras maar om het omkaderen van een terras met tuinbakken. De druif staat op de plaats waar een van die toekomstige bakken gepland is (zie tekening op zijn 1e foto). Waarom dan het risico nemen van het verlies van de druif i.p.v. op een eenvoudige en visueel niet storende wijze zo'n bak aanpassen d.m.v. schotten.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

De vijg stond in een stuk tuin dat is opgehoogd en dat terras is geworden. Daarin een stuk zonder tegels van ca. 2 m2 waarin die vijg dus bleef staan in een flink opgehoogd vak. Lijkt me dus geen heel andere situatie. De stam van de vijf/druif komt 40/50 cm. dieper in grond te staan.

 

De keuze wat hij het beste kan doen, is natuurlijk aan Arnord. Wij kunnen maar ervaringen en mogelijkheden aangeven die hem misschien kunnen helpen bij zijn keuze.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

De bak een stukje opschuiven is natuurlijk de makkelijkste oplossing.

 

In de bak een ruimte maken voor de stam van de druif, waar die stam dus vrij blijft is ook een optie. Ik geloof dat dat al gezegd werd.

 

Helemaal vergelijkbaar met een dikke laag aarde ophogen rond een boom, is dit niet overigens niet. De druif krijgt wel wat aarde rondom de voet van de stam, en ook best hoog, maar een 20 cm verder van de stam, blijft het grondniveau hetzelfde.

Wat het ophogen met een dikke laag grond vooral doet met een boom of struik, is de zuurstof weghalen. je verstikt de boom als het ware. De ene boom/struik kan dat beter hebben dan de andere, maar ideaal is het nooit. Hier is daar eigenlijk nauwelijks sprake van Alle aanwezige wortels van deze druif gaan én heel diep, maar ook heel weid en oppervlakkig, alle kanten uit. dat blijft onaangeroerd.

 

Wat een optie zou zijn ipv schotten plaatsen in die bak, om de stam vrij te houden, is om de stam een lap stevige rizoombegrenzer te plaatsen, als koker.

Is de druif geënt ? Zo ja, dan zal de druif op termijn de ent ontwijken en ook op het stuk wat in de bak in de aarde verdwijnt z'n wortels maken.

Druif is sterk hoor. Die gaat door die laag aarde rond zijn stam, maar niet op zijn wortels, niet dood is mijn inschatting.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties! Ik had inderdaad nog niet over schotten nagedacht, dat lijkt mij de meest pragmatische oplossing. Ik wil eigenlijk het risico niet nemen inderdaad.

 

Het valt me wel op (ook bij mijn vorige thread) dat er veel wordt geadviseerd om de druif 'goed' te proeven en dat er vrij makkelijk wordt gezegd dat je gewoon een andere soort moet proberen als hij niet lekker is. Ik ben geen fijnproever, maar de druif moet toch wel echt heel belabberd smaken wil je zo'n rank met zo veel jaren historie wegdoen? Gebeurt dat echt zo vaak en met zo veel gemak?

 

Zoals gezegd, de rank stond toevallig in de tuin van het huis dat ik deze zomer heb gekocht, ik ken de smaak en historie niet.

Link to comment
Share on other sites

Is puur persoonlijk of je de druif al dan niet vervangt door een lekkerder exemplaar.

Ik vind een oude druivelaar zeer mooi en dat zou bij mij ook een belangrijke rol spelen. Het hangt er ook vanaf hoeveel plaats je hebt.

Je zou bijvoorbeeld ook aan een andere paal een nieuwe druif kunnen plaatsen en binnen enkele jaren dan de oude eruit smijten indien de smaak niet voldoet of beide blijven houden.

Link to comment
Share on other sites

maar de druif moet toch wel echt heel belabberd smaken wil je zo'n rank met zo veel jaren historie wegdoen? Gebeurt dat echt zo vaak en met zo veel gemak?

 

Natuurlijk is dat een geheel persoonlijke keuze. Voldoet de huidige plant kwa sierwaarde u, dan is dat toch ook goed ? Dat deze druif 'oud' zou zijn, met 'zo veel jaren historie' is aan de andere kant echt niet het geval hoor. Deze druif zal een jaar of 12-16 oud zijn. Druiven tonen al vrij snel zo 'oud' en doorleefd, groeien snel en een nieuw exemplaar is met een paar jaar al snel zo ver.

Niet nodig natuurlijk als deze voldoet.

Link to comment
Share on other sites

Ik wou net zeggen, net als Bit dus, dat die druivenrank echt niet zo oud is nee. Dus als hij geen lekkere druiven geeft, dan kan je toch het ontwerp maken wat je wil, en plant je een nieuwe lekkere druif.

 

Nou is een druif inderdaad niet gauw heel vies. Zeker als je er sap van maakt bijv. Maar de plant kan bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor bekende druivenziektes, en daardoor al niet bevallen.

 

Nog een puntje: als je die toekomstige bak op zou vullen met grond, en de druif het al zou overleven, dan rot die paal erg snel door, en gaat het hele rek om

Link to comment
Share on other sites

Die ( hardhouten ) paal staat nu ook al in de grond toch ? Die gaat niet sneller om door hem deels verder te begraven. Dat die 'ooit' door zal rotten, is wel zeker ja, maar dat doet ie zó ook al wel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...