Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Dode sparren


appelvrouw

Aanbevolen berichten

In onze omgeving zie ik sparren doodgaan. Op sommige plekken zoals langs de weg richting Verdun waar veel sparren bij elkaar staan zie ik hele rijen dode bomen. Ik herinner me niet dat die er vorig jaar ook zo dood bijstonden.Mijn buurman heeft een rij sparren staan, fijnspar denk ik. De eerste en vierde van een rij van een stuk of tien zijn dood, nummer drie heeft een dode top. Dat rijtje staat er zo bij sinds een jaar weinig verandering Men heeft het over insecten, ik heb geen idee welke, en over de combinatie met de droogte.

Heeft iemand een idee wat het kan zijn?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja precies wat je zegt, in de Veluwe zie je het overal ook al langs de snelweg. Ook bij mij in de buurt in Gelderland, ik zit in de buurt van het droogste gebied van Nederland, althans de laatste jaren.

 

Hoe erg die schade is, zou ik trouwens niet weten. Ik ben niet zo van de sparren, geef mij maar mooie loofbomen... Het zal wel weer ruimte geven aan nieuwe aanwas die beter bestand is tegen de nieuwe omstandigheden. Maar of boswachters op de Veluwe er blij mee zijn of dat dit echt problemen oplevert zit ik niet weten.

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sparren in voornamelijk Duitsland en België hebben veel problemen. De helft of meer is dood. Droogte is sowieso ook een oorzaak. De spar heeft relatief oppervlakkige wortels. Dat in tegenstelling tot de den. Ook veel berken hebben het moeilijk.

Bij de spar is de letterzetter ook een medeoorzaak. Recent zag ik een rijtje deels dode sparren in België waarbij in de dode exemplaren honderden ronde gaatjes zaten van ongeveer 3 mm. Waarschijnlijk de letterzetter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Duitsland sterven die ook massaal en worden gerooid vanwege de Borkenkäfer / letterzetter. En daar waar sparren massaal als monocultuur geplant zijn, valt dat extra op. De spar is na de Tweede Wereldoorlog massaal geplant, omdat deze snel groeide, dus snel voor hout kon zorgen. In een gemengd bos heb je minder overlast van de letterzetter. Door de droogte van 2019 en ook 2019 is de overlast wel extremer dan normaal.

Wel ontzettend zonde, want de kale plekken in het bos zien er niet zo mooi uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is vooral de letterzetter in combinatie met droogte die de sterfte veroorzaakt.

 

Een gezonde den produceert extra hars om de letterzetter te doden. Die zit namelijk in de gaatjes in de stam en door hars te produceren worden de gaatjes waarin de letterzetter zit, gevuld met hars. De letterzetter wordt zo om zeep geholpen. Door de droogte van zomer 2018 en 2019 zijn dennen verzwakt en kunnen minder/weinig hars produceren. De letterzetter kan zo zijn verwoestende werking blijven doen met als gevolg dat de boom afsterft. Sparren hebben iets minder last van de letterzetter omdat die beter tegen droogte kunnen dan dennen. Sparren groeien echter langzamer dan dennen en vaak ook wat grilliger zodat die minder interessant voor de bosbouw zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Hier in het Waasland (Oost-Vlaanderen) Is het me ook al opgevallen dat er op sommige plaatsen ganse groepen sparren dood staan . Had ook al gehoord dat er een kever de oorzaak zou zijn . En natuurlijk lijkt het logisch dat door de droogte de sparren verzwakt zouden staan waardoor ze gemakkelijker te prooi vallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...