Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Chinese Kweepeer: ervaringen?


Charly

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Kwam bij Fruitbomen.net de Chinese Kweepeer tegen in hun assortiment (als "nieuw", dus dan kijk je meteen even verder )

Ik kende dit ras nog niet, en kan er ook op ons forum nog niet echt informatie over vinden.

Is er iemand die deze boom heeft staan, en is hij / zij hier een beetje enthousiast over.

Vooral ook irlt de 'echte' kweepeer-bomen

 

Beschrijving zoals deze staat op de site van Fruitbomen.net:

"De chinese kweepeer is misschien geen 'echte' kweepeer, het is wel een heel erg leuke boom. Daarnaast is de boom wel heel dicht familie van de echte kweepeer, en dat is te merken als je de boom ziet. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op zijn europeese soortgenoot, met wat kleine verschillen.

Zo wordt deze boom met een hoogte van ongeveer tien meter een stuk groter, en heeft deze boom een opvallende maar prachtige gebladerde bast die doet denken aan een plantaan (foto).

Daarnaast bloeit de boom met vrij grote, roze bloemen die opvallend mooi zijn (foto).

 

Waar de chinese kweepeer minder verschilt van onze kweepeer zijn de vruchten. De grote gele vruchten die aan deze boom groeien lijken sprekend op de vruchten van de gewone kweepeer, en kunnen ook voor hetzelfde gebruikt worden. Het enige opvallende verschil is dat de schil van de chinese kweepeer glad is, en die van de gewone kweepeer donzig.

De chinese kweepeer is zelfbestuivend, gezond en onderhoudsarm. Ook is hij goed geschikt voor ons klimaat, met een winterhardheid tot ongeveer -25. Het is een bijzondere boom die zo goed als nooit aangeplant wordt in Nederland. Zonde, want deze boom is echt een plaatje."

http://www.fruitbomen.net/kweepeerboom/chinese-kweepeer/

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Dit is geen ras, Charly, maar een andere vrucht die op een kweepeer lijkt. De naam zegt het ook: Een kwee heet Cydonia. Deze heet de Pseudocydonia chinensis. Dat betekent: Chinese schijn-kweepeer.

 

Ik heb deze diverse keren gezaaid (gaat erg goed en groeit gemakkelijk) en het is op een beschutte plaats een mooi gevormde en gezond groeiende kleine boom. Ik heb er een in een pot van pakweg 30 liter staan op ons terras en die heeft nu nog wat blad, dat in de herfst groenrood verkleurt. In het open fruit deel van het parkbos vlak bij zee,, waar intussen ook vele 10-tallen fruitbomen en fruitstruiken staan, heeft deze het echter moeilijker om aan te slaan in de zware kleigrond...hoewel ik denk dat ze er wel door gaan komen. Ik heb er daar op diverse plekken een 5-tal uitgeplant en hier nog enkele staan. om op geschikte plekken ertussen te zetten. Houdt blijkbaar van een luchtige en humusrijke grond met uitstekende afwatering. Vruchten heb ik nog niet gehad, maar bij opkweek van fruit uit zaad is het niet zo uitzonderlijk dat je lang moet wachten op bloei en evt. vruchten. Maar ik verwacht wat kleinere en zuurdere "peren" als bij kwee, met een soortgelijk aroma en geschikt voor verwerking in jam, compote en dergelijke...wat smaak betreft ook te vergelijken met dwergkwee. (Chaenomeles). In de dwergkwee is er momenteel een enorme ontwikkeling in rassen, ook voor het fruit, en vormen. Van kruiper tot klimmer tot haagplant tot solitaire struik. In Vlaanderen zit er bijvoorbeeld een gespecialiseerde kweker met zeker een dozijn echt bijzondere varieteiten.

 

Ik heb even gekeken bij fruitbomennet naar wat zij zeggen en deel dat niet helemaal. De boom is in vorm en blad duidelijk anders dan een kwee...persoonlijk vind ik ze fraaier....groeit ook een stuk sneller en wordt aanzienlijk groter. (10 meter is flink!) 14 Euro voor een 1 jarige zaailing vind ik ook wel aan de prijs, eerlijk gezegd, als je weet hoe makkelijk je ze kunt zaaien. En wil je dat proberen...dit is waar ik (via Ebay) de laatste keer mijn zaden kocht. https://www.worldwondersgardens.co.uk/pseudocydonia-sinensis-20-seeds-chinese-

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Charly als de plant je aanspreekt. Dan kan je een virtuele MTFD ruil maken met Weknow. Ik heb namelijk 1 van zijn zaaiilingen in bezit en heb nog geen goede plaats gevonden om deze aan te planten. Ik kan dus besluiten de plant dus definitief niet aanplanten en dan als ruilmiddel namens Weknow aan je aanbieden. Ik hou van kweeën, sierkweeen en pseudokweeen, maar heb al 20 Japanse sierkweeen, 3 Chinese sierkweenen ook een echte Cydonia.

Link to comment
Share on other sites

Hé allebei bedankt voor de informatie, het meedenken en het aanbod ook. (Jij bent te gul hoor, Goldfish. Zo aardig!)

Het was echter niet zo zeer dat ik nou per se een Chinese Kwee wil, alswel dat ik aan het overwegen was een grote kwee te zetten, en toen zag dat deze erbij stond. Gewoon nieuwsgierig dus naar ervaringen van anderen.

Ik wacht nog even af of er nog mensen reageren die al wel echt vruchten gehad hebben. Als die wild-enthousiast zijn, is het zeker leuk om te proberen.

En anders neem ik gewoon braaf een Portugal of iets in die richting, denk ik. Een echte kwee in ieder geval

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...