Geplaatst: 28 januari 20205 j Wat ik me afvraag, zijn er echt smaakverschillen tussen de verschillende prei-soorten? Het aanbod in zaden is overweldigend maar deze geven alleen het seizoen aan of de grote die je kan verwachten bij optimale teelt. moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Geplaatst: 28 januari 20205 j Ik denk het wel, maar ik proef het niet, beken ik direct. Heb herfst en winterprei en koop soorten die zaadvast zijn, maar qua smaak proef ik eigenlijk geen verschil.
Geplaatst: 29 januari 20205 j Ik heb maar twee rassen zelf ooit geteeld; Jolant en Farinto blauw-groene winter. Daarvan vond ik de Farinto beduidend zachter. De Jolant groeide forser maar was stugger.Het verschil zou natuurlijk kunnen liggen aan dat de Jolant een zomerprei is en de Farinto een winterprei. Dat vermoeden heb ik, maar een breder inzicht ontbreekt bij mij.
Geplaatst: 29 januari 20205 j Er is idd verschil in smaak maar is soms nauwelijks merkbaar en lust ze eigenlijk allemaal en mocht ik een smaaktest moeten doen ik zou de rassen niet uit elkaar kunnen halen hoor. Farinto = winterprei is idd zachter dan bvb Bulgaarse winterreuzen maar heb ook al vastgesteld dat het verschilt (of is het mijn smaak zelf die varieert?) van jaar tot jaar en dat het voor mij ook weersafhankelijk is. Heb dit ook met andere groenten, vroor het of niet? Een beetje koude zorgt voor, is gewoon mijn perceptie en mss zit het gewoon in mijn hoofd, een zachtere zoetere smaak Prei, spruitjes, raapjes, ik lust ze liever als de kou er eens goed overging Smaakverschillen zijn natuurlijk merkbaar minder dan bvb bij tomaat, peper en paprika ...
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.