Jorieke123 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Heeft iemand ervaring met het wecken van rode kool MET appeltjes? Ik heb wel een recept voor alleen rode kool... appelstukjes kan je dan later toevoegen.Maar van de winter (als we de rode kool gaan eten), heb ik geen appels, nu wel Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 ik heb wel een recept van paprika met appel; misschien kun je dat gebruiken en de paprika vervangen door rode kool? ik heb het ooit ergens van internet overgeschreven en uit geprobeerd. 5 rode paprika's (kunnen ook allemaal rode paprika's zijn)5 gele paprika'szout600 gr. suiker1/2 liter witte azijn200 gr. appelspeperkorrels( ik gebruik de 4 seizoenenpepers)tijmlauriergemalen gember Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.Bestrooi ze met wat zout en laat dit enkele uren staan.Laat ze uitlekken.Schil de appels en snijd ze in blokjes.Verwarm de azijn met de suiker en voeg dan de overige ingrediënten toe.Verwarm het tot de paprika's gaar zijn.Damp dan het mengsel in tot de gewenste dikte.Doe het in potten en sluit het af.Dan 20 minuten wecken op 80 graden. je kunt ook de appels apart inmaken voor de winter .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 En als je nu appeltjes droogt, later weekt en toevoegt aan de rode kool? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Ja, daar zat ik ook al aan te denken. Ik heb wel wat gedroogde appelschijven.. maar worden ze wel weer zo lekker fris na het weken?Geweckt zijn ze natuurlijk ook niet vers en knapperig... Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Vers en knapperig zijn ze dan niet meer, maar is dat erg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 erg... erg... Ik ga zo eens zo'n appeltje weken, en proeven. Als je stukjes appel samen met de kool inmaakt, smaakt alles natuurlijk ook naar elkaar over een paar maanden. Proef je nog geen appel.. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Nee precies. Mijn moeder vriest rode kool altijd in, dan raspt ze er bij het verwarmen de appel door. Maar jij wilt de appelen uit eigen tuin erbij doen?Vroeger aten wij bij wild weleens tutti frutti (de naam alleen al). Gedroogde appel, pruim en abrikoos. Mijn moeder voegde daar water aan toe en kookte de boel min of meer op. Niet te veel water, alleen om de vruchten te wellen. Dat vond ik eerlijk gezegd wel lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 De appelbomen in eigen tuin geven nog (bijna) geen appels. Zeker niet om te bewaren. Maar we hebben een adresje waar we val appels rapen voor de varkens. En de mooiste appels die daar tussen zitten, verwerk ik tot appelmoes, sap, stroop, etc. En aangezien de rode kool nu wel oogstklaar is, dacht ik 1+1= rode kool met appeltjes! Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miess Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Interressant om dat allemaal te lezen, dat ga ik zeker nog een keer ( als ik ooit al die middelen in huis krijg) aan mijn moeder laten zien! Quote Ik heb ook een blog; http://miess.pimpblog.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petronella Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Mijn eerste ervaring met de weckketel wil ik jullie graag laten weten.Het is goed gelukt en daarom deel ik het recept met jullie.Morgen probeer ik sperzieboontjes en boterboontjes in te wecken. Rode kool met appeltjes in de weckketel.- 1,5 kg rode kool zeer fijn gesneden (netto gewicht)- 1,5 eetlepel zout- 7 zure appels in blokjes, bestrooid met kaneel- ¾ liter appel-zwarte bessensap- ¼ liter appelazijn- 150 gram bruine suiker- 3 (verse) laurierbladeren- Kruidnagel(poeder) naar smaak De rode kool goed mengen met het zout en 1 dag laten staan op een koele plek.De volgende dag de overige ingrediënten doorelkaar mengen en over de rode kool gieten.Dit mengsel in goed schoongemaakte potten doen.De weckketel vullen met koud water en de potten op het rooster zetten.De inwecktijd bedraagt 1 ½ uur op 95 graden. Smakelijk!Ellen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 12, 2011 Author Share Posted August 12, 2011 Ik kan niet wecken op 95 graden...? Ik heb net de kool geschaafd (had er nog een paar willen oogsten en verwerken, maar met deze ene kool had ik al een enorme pan vol met kool-schaafsel ) en er wat zout, suiker, en azijn over gedaan. Dat moet nu een tijd staan, dus hebben mijn blauwe handen tijd om weer roze te worden..... Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Volgende keer plastic handschoenen aan Jorieke Ik heb een keukenmachine die prachtig dun schaaft.Hoef alleen de kool maar in stukken te snijden en dan door het apparaat drukken, snel en schoon, ideaal.Tijdje terug bij de kringloop nog zo'n apparaat mee genomen, had nl een schaaf kapot.'Nieuw 12 euro.Compleet bij de kringloop €3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 12 rode kolen van de krijg proberen te verwerken. Eerst een maaltje met keukenmachine gesneden; leek op babyvoeding na het koken...Gisteravond een kooltje met het mes gesneden en dat smaakte stukken beter. Nu de rest ook met de hand gesneden en staat in het zout/suiker en azijn te wachten op de weckketel morgen. Paarse handen idd maar vindt de geur van handschoenen niet zo prettig. Kan ook niet zo fijn snijden dan. Jorieke, had je de appel nog meegeweckt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Ik had alleen nog wat flauwe appeltjes toen ik de kool ging wecken, die proef je niet terug.Ik heb wel appelsap (flink smaakvol, zelf gemaakt) bij de kool in de potten gedaan, omdat ik vond dat er te weinig vocht in ging. Dat heeft de boel wel lekker appelig gemaakt! Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 De kool staat nu zo'n 12 uur, er is idd maar weinig vocht, amper een bodem. Het weckboek geeft aan de kool met het vocht in potten te doen. Dat lijkt me nu wat vreemd met zo weinig vocht. Zal tot de middag wachten en zien of het nog wat slinkt. Appelsap is een goede oplossing, proef je nog wel de kool? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Ja, die proef je nog goed. Hij is gewoon wat fruitiger nu Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 @ Helena: 11 rode kolen met de hand gesneden??? Wat een pokke werk, geen blaren?(snij het liefst ook alles zelf, maar niet in 1 x zo veel!) Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Vindt zelf gesneden altijd beter smaken. Met machine is soms wel handig, als het echt ragfijn moet, zoals rauwe preiringetjes voor door de nasi oid. Geen probleem hoor met een goed groot scherp mes. Het mes snijdt en ik houd het alleen maar vast . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Ik vind het ook beter smaken hoor, maar misschien is dat ook het idee er bij en ik vind het veels te leuk om alles zo zelf te snijden, maar vandaag maak ik gebruik van eerder verrichte arbeid...mijn rode kool met appeltjes komen vandaag uit de vriezer, nu even de hachee maken en vanavond smullen maar! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Ik gebruik zo'n koolschaaf. Hij is wat klein, er kunnen geen hele kolen in, maar het gaat vrij snel en heel mooi dun. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 De kool staat nu zo'n 12 uur, er is idd maar weinig vocht, amper een bodem. Snap nu waarom zo weinig vocht; Om vocht te onttrekken moet je er druk opzetten. Heb nu glazen gevuld met water op de inhoud van de potten staan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Onder druk zetten heeft geholpen hoor. Bijna voldoende om de kool onder sap te krijgen. Nog wat appel erboven gesneden en weer een zending wintervoedsel klaar. Wil vandaag voor de weckspullen een plaats vinden in huis. Heeft al die tijd in de huiskamer gestaan. Of... zal ik nog een zending hachee maken.....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.