Jump to content

Stengelui of prei?


marije124

Recommended Posts

Ik heb dit voorjaar stengelui en prei gezaaid en later uitgeplant.

Beiden lijken nu volgroeid te zijn maar.................wat is stengelui en wat is prei?

Of maakt dat niet uit en kun je ze hetzelfde bewaren/gebruiken/invriezen?

Ik zie duidelijk verschil tussen de twee aan hetgeen bovengronds is...............ronde stengeltjes in waaiervorm en inmiddels afstervende rechte stengels maar wat is wat????

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Ik heb wel vaker sjalottengroen ingevroren, vergelijkbaar met stengeluigroen. Deze gooide ik dan bevroren door soep e.d. Want bij ontdooien wordt het wel een slappe bende. Na een paar jaar in de vriezer is er ook behoorlijk smaakverlies.

Denk dat drogen inderdaad ook een goede optie zal zijn...

 

En je pesto/pasta idee is denk ik ook wel slim. Krijg je een mooi geconcentreerd geheel. Heb dat vorig jaar met de knoflookstengels gedaan en daarna ingevroren. Is erg goed bevallen.

Link to comment
Share on other sites

Wat betreft het bewaren is stengelui goed winterhard, kan je bijna jaarrond oogsten en na strenge vorst groeit het ook weer snel op in het voorjaar

De prei lijkt mij zomerprei als deze nu al volgroeit is die halen bij mij nooit de winter daarvoor plant ik ook winterprei die ook gewoon overwintert in de tuin de beste bewaring is op de wortel mi

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor jullie reacties.

 

Ik heb inmiddels een flink aantal lente uitjes in stukken gesneden en in kleine hoeveelheden verdeeld in de diepvries gelegd. Voor soepen en sausen. Ik had al een klein potje gedroogd om als het uitkomt te gebruiken. Dat kan ook goed. Alleen ruikt de "droogruimte' een tijdlang wel heel erg naar ui. De pasta ga ik nog proberen. Lijkt me ook gemakkelijk. Die wil ik ook invriezen, anders is het maar beperkt houdbaar begreep ik.

 

Ik las dat je lente uitjes ook goed kan laten staan in de tuin, om steeds vers te gebruiken. Dat heb ik met een aantal gedaan. Maar ze worden wel erg groot en ook de beestjes eten er soms lekker van als ik lig te slapen. Dus een flink aantal wat safe opbergen leek me niet zo gek.

 

Ik wil proberen zo te kweken dat ik zo mogelijk het jaar door kan beschikken over verse lenteui of bosui. Dat vraagt nog wat planning en rekenwerk. Binnenkort ga ik weer bosui zaaien en in de (koude) kas zetten als het kouder wordt. Alvast voor het voorjaar.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

We hebben vandaag deze lenteui-pasta gemaakt

 

DSC0122340063551503922262.jpg

 

Een paar bossen lenteui in kleinere stukken gesneden en in de blender fijn gemaakt. Wat bouillonpoeder toegevoegd. Laten uitlekken, want het geheel bevatte veel vocht. In kleine potjes in de vriezer gedaan. We willen deze pasta gebruiken als extra smaakmaker bij verschillende warme gerechten. Nog even afwachten wat de methode is die het meest voldoet: drogen, vriezen of tot lenteui pasta verwerken. Misschien werkt een combinatie van deze methoden het best als je (te)veel lenteui hebt.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...