Ga naar inhoud

Normale aardappel paars van binnen


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Iemand een idee waar deze paars verkleuring op een normale aardappel (ras agria) op duidt?

 

Een ziekte, een gebrek of toch gewoon door blootstelling aan het licht (de aardappel is namelijk deels groen)?

Ik kan namelijk zelf niet direct iets vinden op het i-net. Tot nu toe slechts bij een aardappel waargenomen.

resized_93_6d6e50b5a5f8e5a3f62e36fb05c88b8b.jpg

  • 12 years later...
Geplaatst:

Ik denk dat het geen kwaad kan. Je hebt immers ook rassen die er juist op gekweekt zijn paars te zijn zoals b.v. de Vitanoir die wij dit jaar voor het eerst hebben verbouwd. En ze zijn heerlijk. Die paarse eigenschap zit blijkbaar toch in de aardappel op zich en uit zich  blijkbaar ook zomaar in niet speciaal daar op geselecteerde piepers. Zie op de foto de bijna zwarte soort, ook binnenin volledig paars.

 

DSCF5917.thumb.JPG.2608e7151f4b50260df791a590d4a29f.JPG

  • Like 1
  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Ik was hem vroeger al enkele keren tegengekomen en met dit bericht laatst terug te zien toch nog even opgezocht waar juist. Het gaat over een verwijzing in een document van  WUR  (Wageningen University & Research), de meeste andere verwijzingen op internet zijn delen uit die tekst. Het fenomeen noemt bloedaardappel en zoals in de tekst en ook  @Roelie aanhaalt, een perfect gezonde knol en eerder een genetische eigenschap van de aardappel eventueel uitgesprokener onder invloed van licht die in die tijd niet gewenst was in een consumptieaardappel. (in een andere tekst van Wur in die tijd werd dan ook aangeraden om geen pootgoed van dergelijke planten te gebruiken)

image.thumb.jpeg.744dee3851b872f071aa2cff19db5680.jpegimage.jpeg.ffda09d416343a78c479a9939b4f2986.jpeg

  • Like 2
Geplaatst:

Leuk artikel, maar m.i. iets anders dan mijn piepers. Dezen zijn ook aan de buitenzijde nagenoeg zwart, zo donkerpaars zijn ze. 

Heeft niets met blootstelling aan licht te maken, want ze zijn altijd goed aangeaard.

Geplaatst: (aangepast)

@Roelie bij de jouwe niet nee :) , maar hier ging het eerder over aardappels die normaal gelig zijn, zoals de oorspronkelijke vraag (op die foto zie je ook vergroening, dus lag aan de oppervlakte, wat overeenkomt met de vermoedens in het artikel) . Bij sommige variëteiten vermoede men toen ook dat dit een genetische oorzaak had, wat eventueel meer uitgesprokener wordt door bv meer lichtinval, vandaar ook de waarschuwing om geen pootgoed te nemen, je gaat dan uitselecteren op deze in die tijd niet gewilde eigenschap en uiteindelijk mauve aardappels krijgen 😁, ook bij klonen wat pootgoed is ontstaan defecten en kan je variatie krijgen (veel langzamer natuurlijk als bij kruisingen). Je aanname "blijkbaar ook zomaar in niet speciaal daar op geselecteerde piepers   "  lijkt dus correct te zijn voor sommige.

aangepast door redzebra
  • Like 1
Geplaatst:

Chatgtp gaat uit van een kruisbestuiving met andere aardappel (meest waarschijnlijk)of anders fysiologische stress tijdens de groei.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...