Jump to content

Normale aardappel paars van binnen


Jorg

Recommended Posts

Iemand een idee waar deze paars verkleuring op een normale aardappel (ras agria) op duidt?

 

Een ziekte, een gebrek of toch gewoon door blootstelling aan het licht (de aardappel is namelijk deels groen)?

Ik kan namelijk zelf niet direct iets vinden op het i-net. Tot nu toe slechts bij een aardappel waargenomen.

resized_93_6d6e50b5a5f8e5a3f62e36fb05c88b8b.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Ik denk dat het geen kwaad kan. Je hebt immers ook rassen die er juist op gekweekt zijn paars te zijn zoals b.v. de Vitanoir die wij dit jaar voor het eerst hebben verbouwd. En ze zijn heerlijk. Die paarse eigenschap zit blijkbaar toch in de aardappel op zich en uit zich  blijkbaar ook zomaar in niet speciaal daar op geselecteerde piepers. Zie op de foto de bijna zwarte soort, ook binnenin volledig paars.

 

DSCF5917.thumb.JPG.2608e7151f4b50260df791a590d4a29f.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ik was hem vroeger al enkele keren tegengekomen en met dit bericht laatst terug te zien toch nog even opgezocht waar juist. Het gaat over een verwijzing in een document van  WUR  (Wageningen University & Research), de meeste andere verwijzingen op internet zijn delen uit die tekst. Het fenomeen noemt bloedaardappel en zoals in de tekst en ook  @Roelie aanhaalt, een perfect gezonde knol en eerder een genetische eigenschap van de aardappel eventueel uitgesprokener onder invloed van licht die in die tijd niet gewenst was in een consumptieaardappel. (in een andere tekst van Wur in die tijd werd dan ook aangeraden om geen pootgoed van dergelijke planten te gebruiken)

image.thumb.jpeg.744dee3851b872f071aa2cff19db5680.jpegimage.jpeg.ffda09d416343a78c479a9939b4f2986.jpeg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Roelie bij de jouwe niet nee :) , maar hier ging het eerder over aardappels die normaal gelig zijn, zoals de oorspronkelijke vraag (op die foto zie je ook vergroening, dus lag aan de oppervlakte, wat overeenkomt met de vermoedens in het artikel) . Bij sommige variëteiten vermoede men toen ook dat dit een genetische oorzaak had, wat eventueel meer uitgesprokener wordt door bv meer lichtinval, vandaar ook de waarschuwing om geen pootgoed te nemen, je gaat dan uitselecteren op deze in die tijd niet gewilde eigenschap en uiteindelijk mauve aardappels krijgen 😁, ook bij klonen wat pootgoed is ontstaan defecten en kan je variatie krijgen (veel langzamer natuurlijk als bij kruisingen). Je aanname "blijkbaar ook zomaar in niet speciaal daar op geselecteerde piepers   "  lijkt dus correct te zijn voor sommige.

Edited by redzebra
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...