Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Favoriete knoflooksoorten?

Featured Replies

Geplaatst:

Wat zijn jullie favoriete knoflooksoorten om te planten? Zelf heb ik nog niet echt een voorkeur aangezien dit het 2e jaar gaat zijn dat ik knoflook zet , maar ik ben gewoon nieuwsgierig 🙈

Geplaatst:

Ik heb ook nog geen favoriete soorten. Dit wordt mijn derde jaar.
Eerste jaar 3 soorten, 2e jaar 2 erbij. Dit jaar bestel ik er iets van 10 soorten erbij, 1 of 2 bollen van elk.
Maxatawni had ik er 20 (teentjes) van gezet, maar doe het nu minder want ze (enkele teentjes) beginnen nu al een beetje te verdrogen.
Korean Red gaf bij mij de grootste bollen, dus daar ben ik (tot nu toe) het meest tevreden over. Maar omdat ze goed bewaarbaar zijn, heb ik ze nog niet gegeten.

We gebruiken schat ik 2 bollen per week, dus dan moet ik er 100 planten. Plus nog 50% voor plantgoed volgend jaar en verlies.
Eerste jaar dacht ik 160 tenen geplant, was in een klein jaar net op. Afgelopen herfst 150 geplant.

Geplaatst:

Ik teel elk jaar wel knoflook, maar dat zijn meestal gewoon supermarktbollen. Sinds een paar jaar teel ik aparte soorten.

De soort Arno is in ieder geval niks, veel tenen geven kleine solobollen en de bolgrootte is erg wisselvallig. Wel ok qua smaak. Rose de Lautrec is lekker en de olifantenknoflook heb ik nog niet geproefd, de oogst wordt weer geplant, zodat ik volgend jaar genoeg heb om te proeven en weer te poten.

Geplaatst:

Arno is een soort van Noord Frankrijk, daar wordt hij heel veel geteeld en levert daar ook mooie grote bollen. Het zal zeker ook liggen aan de grondsoort. Bij mij deden ze het redelijk. Ook niet zulke grote bollen maar erg lekkere knoflook is de Quatamalan ikedia die ik van Jootje kreeg afgelopen jaar. Mooie paarse velletjes, knapperige teentjes en een probleemvrije teelt. Rose de Lautrec deed het slecht bij mij.  Die is wel lekker. 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Na een paar jaar aanmodderen met knoflooktenen uit de supermarkt en met gekregen tenen waarvan ik de soortnaam niet ken, met miserabele oogsten, ben ik sinds 2016 om: ik kweek alleen nog maar knoffen waarvan ik het type en de soortnaam ken. Dat begint met gekochte bollen van kwekers met kennis, maar daarna kun je met de geoogste tenen gratis doorkweken. Mijn ervaring met de soorten die ik heb gehad is:

 

Germidour: vooral lekker in gestoofd eten. Dan aromatisch. Formaat van de tenen redelijk. Bewaarbaarheid niet lang, december. Ik heb losse gepelde tenen ingevroren en dat is te doen voor gebruik in warme gerechten. De tenen worden dan wel sjompig. Met deze soort kweek ik verder.

 

Oosterdel:  Smaak okee maar niet wow. Formaat van de tenen in de eerste oogstjaren matig, maar na doorkweken met de grootste tenen enorm. Supertenen. Bewaarbaarheid redelijk. Onzeker of ik met deze soort doorga omdat andere soorten lekkerder waren.

 

Sulmona: Smaak okee maar niet wow. Erg kleine tenen. Enorm gepiel in de keuken. Gekocht bij de Tuinen van Weldadigheid waar ze al zeiden dat dit een lastig tiepje is. Hiermee ga ik niet verder.

 

Transylvanian: Robuust van smaak. Zowel rauw als gekookt. In 2019-2020 voor het eerst geplant en geoogst. Veel gebarsten bollen die geen mooi omsluitend vlies hadden. Dat kan liggen aan het warme en droge voorjaar. Tenen van goed formaat. Ik ga met deze soort verder kweken.

 

Valelado:  Vooral rauw erg lekker in knoflooksaus en pesto. Redelijk formaat van tenen. Bewaarbaarheid ook vrij goed – tot in het voorjaar. Met deze soort blijf ik zeker doorkweken.

 

Hier op de Drentse zandgronden in het noorden van Nederland zullen de afmetingen van de bollen, en hun smaakontwikkeling, misschien anders zijn dan op veengronden of kleigronden die meer zuidelijk liggen.

Ik vind het experiment leuk: je favoriete soorten zoeken. Tot nu toe ben ik zeer tevreden met de oogsten, en met het vinden van soorten  die echt lekker zijn.

Maar ik zoek nog een soort die goed blijft tot er nieuwe oogst komt. Ik mik op Wonha voor komend seizoen. Verbeterpunten welkom.

 

Iedereen succes gewenst met het vinden van iets lekkers van eigen bodem 🤩

 

 

 

 

Geplaatst:

Van de 3 soorten die ik 2018-2019 had (Morado, red touch en maxatawni), heeft Morado het tot het nieuwe knoflook seizoen volgehouden.
Die had ik bio in de supermarkt gekocht.
2019-2020 2 soorten erbij, siberian en Korean red hot. Maar dat is dus nog vele maanden afwachten of ze wel zo lang bewaarbaar zijn.
Dat is het lastige met knoflook, je moet een jaar vooruit plannen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.