Jump to content
RoosDeTuinier

Zaai sjalot

Recommended Posts

ik heb het wel met uien gedaan. En ik weet niet helemaal of het resultaat hetzelfde is, maar dat hoor ik dan wel weer, ik zei ze voor en als ze een flinke spriet zijn poot ik ze uit beetje vergelijkbaar met prei alleen dan iets minder diep. Geeft bij mij en wat beter resultaat dan ter plekke zaaien. Welke soorten ga je zaaien?


[*]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 29-12-2020 om 23:01, RoosDeTuinier zei:

Zijn er hier mensen die zelf sjalotten hebben gezaaid? Wat is jullie ervaring?

Ik heb ze een aantal jaren geleden voor het eerst geteeld en afgelopen jaar ook weer eens een keer. Beide keren de Creation F1. Omdat ze rechtstreeks in de vollegrond gezaaid moeten worden (voorzaaien in een bakje en later uitplanten is sukkelwerk) is het geen gemakkelijke teelt. Het vraagt nogal wat aandacht v.w.b. grondvoorbereiding en het tijdens de kieming op de juiste wijze voldoende vochtig houden van de grond. Verder moet je in het begin , als de plantjes nog erg klein zijn, rekening houden met het nodige 'priegelwerk' bij het verwijderen van onkruid tussen de plantjes.

 

Het is leuk om voor de afwisseling ook eens een keer zaaisjalotten te telen maar om meerdere redenen geef ik de voorkeur aan plantsjalotten. Vergeleken met zaaisjalotten is de teelt van plantsjalot vrijwel probleemloos en oogstzeker. Moet je van zaaisjalotten de opkomst maar afwachten, iedere plantsjalot staat er al vanaf het begin. Bovendien kun je van de plantsjalot zelf het pootgoed voor het volgende jaar over houden terwijl je van zaaisjalotten ieder jaar nieuw zaad moet bestellen. Een voordeel van de zaaisjalot is dan weliswaar zijn zeer goede bewaarbaarheid, maar er zijn klassieke plantsjalotten zoals bijvoorbeeld de golden gourmet die  daar nauwelijks voor onder doen.


-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Frans  wist niet dat je plantuitjes en sjalotten ook een jaar kon bewaren,lopen die niet uit dan?  Ik heb best veel besteld dit jaar en zal vast wel wat over hebben,kan ik dat dan gewoon  bewaren?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is inderdaad zeer weinig kans dat je de pootuien en sjalotten die je dit jaar teveel hebt volgend jaar nog kunt gebruiken. Voor die tijd zullen ze onbruikbaar worden door uitdroging of door toch uit te gaan lopen ook al worden ze niet geplant.

 

Met het over houden van plantmateriaal bedoelde ik de nieuwe uit een plantsjalot ontstane sjalotten. Sjalotten van je eigen nieuwe oogst dus waarvan je het volgende jaar een deel als plantmateriaal kunt gebruiken.

  • Thanks 1

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...