appelvrouw Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 (edited) Erwtensoep! Het ultieme moestuingerecht vind ik dat..zeker als je je eigen varkentje hebt.recept 6 personen: 500 gram spliterwten2,5 liter water500 gram krabbetjes, achterpoot varken, of karbonadesstukje gerookt spek3 preien.2 uien4 aardappels,1à 2 winterwortels in blokjeshalve knolselderij,teen knoflook,selderijblad, rookworst, zout, peper of bouillon. Zet de spliterwten met het water, vlees en spek op en kook een uurtje totdat de erwtjes uit elkaar beginnen te vallen.Snij ondertussen de groentes in blokjes en ringetjes.Haal het vlees/spek uit de pan, en doe de groente erin, met een (of twee) rookworst(en) & laat dit nog een tijdje ( halfuur,drie kwartier) koken,vergeetniet te roeren.Snij ondertussen het vlees van de botjes af en fijn, en doe dat als alles gaar is het vlees terug met het selderijblad en het uitgeperste teentje knoflook.Snij de worst fijn en voeg toe. Voeg er bouillonblokjes ( maggi tuinkruiden, niet meer dan 4) of zout en peper aan toe totdat het lekker smaakt . Je kunt dit ook vegetarisch maken, en/ of met gerookte zalm, dan voeg je de zalm pas toe( fijngesneden) in de kommen, peterselie eroverheen geknipt...mmm Edited November 18, 2011 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Lekker Volgende week maar eens weer maken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 18, 2011 Author Share Posted November 18, 2011 Ik kook de soep altijd van te voren. Het vlees zet ik `s-avonds op, zonder de spliterwten, en dan laat ik het in de nacht afkoelen zodat ik het vet eraf kan halen ( gaat voor de vogels in een bakkie).Krabbetjes geeft toch vaak nog wel veel vet..dan wordt de soep erg zwaar. Je kunt ook op de dag zelf ontvetten door velletjes keukenpapier vol te laten zuigen met het vet.Dan zet ik `s-morgens de bouillon zonder het vlees ( want dat is immers al gaar) en de spliterwten op. Het kleingesneden vlees zonder de botjes gaat dan op het laatst in de soep, voor het proeven op zout of bouillon. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Ja, lekker! Ik maak het net zo, meestal met karbonades en een hamschijf.Als extra voeg ik 3 laurierblaadjes en een in blokjes gesneden winterwortel toe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonnee Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 ik gebruik ipv varkensvlees ook nog wel eens rundeen goeie schenkel , of twee... ligt aan de hoeveelheid soep.extra vlees wat ik dna toevoeg is een magere runderlap en de worst ook runderrookworst maar vega maak ik hem dna weer zonder worst, want de vega rookworst is niet te eten :+ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Dat is trouwens ook een goed idee, met rundvlees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 18, 2011 Author Share Posted November 18, 2011 Als extra voeg ik 3 laurierblaadjes en een in blokjes gesneden winterwortel toe Die laurierblaadjes zijn een goed idee, drie zou ik zelf niet doen..ik ben bang voor de specifieke erwtsmaak die daar misschien onder lijdt..( ik moet maar eens bij je komen proeven)de winterwortel doe ik ook, die ben ik even vergeten in het recept, ik heb dat nog toegevoegd. Ja runderschenkel en rookworst lijkt me ook wel wat..ga ik eens proberen als we weer een deel koe kopen..voorlopig heb ik nog wat varkentje wat ik op wil maken voor het nw komt..dus kopen we geen ander vlees.Sonnee wat bedoel je met dna? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeanne-heijmans Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Hoi appelvrouw, ik denk dat ze daarna bedoelt. fijn weekend Jeanne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 18, 2011 Author Share Posted November 18, 2011 Hoi appelvrouw, ik denk dat ze daarna bedoelt. fijn weekend Jeanne Natuurlijk! Niet gezien. Jij ook een fijn weekend, dank je wel... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonnee Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 daarna was een optie, maar ik bedoelde : dan, was helaas iets te snel met tiepen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Dat is trouwens ook een goed idee, met rundvlees Niet! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Dat is jou bijdrage Koert? Voor dit topic? Toppie hoor Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Ook ik maak de erwtensoep ongeveer zo! Een van de leukste/gezelligste soepen om te maken. Maak het maar 1 x per jaar, en dan een hoop en de vriezer in. Maar eten doe ik het niet! Vind ik zelf heel raar, ik lust alles wat erin gaat, maar de soep zelf lust ik dus niet. Misschien maar weer es proberen deze winter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 19, 2011 Author Share Posted November 19, 2011 Dat is trouwens ook een goed idee, met rundvlees Niet!Niet? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 In mik altijd de hele bups in de snelkoopan Spliterwten,knolselder bladselder, zakje soepgroente,verse worst en ribbetjes ontbijtspekjes wat boullionblokjes.Als de pan onder druk is een half uurtje, dan gas uit en de pan van de druk af laten komen.Niet onder de kraan zetten om de druk eraf te krijgen, spuit de soep alle kanten op.Wordt het zo'n smeerzooi op het aanrecht, Dan haal ik de stukjes vlees eruit en snijd ze fijn,Ik ga er ook nog even met de stamppot stamper doorheen ook doe ik er aan plakjes gesneden rookworst in, als de soep dus klaar is Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 19, 2011 Author Share Posted November 19, 2011 Dat doet me denken aan een verhaal dat ik ooit gehoord heb. het ging over mensen die verre familieleden hadden in Canada. Op een gegeven moment stuurden deze mensen hun nicht het recept van snert met het idee dat dat leuk zou zijn voor haar wat echt Hollands eten te eten.Na een paar weken komt er een brief waarin als laatste nnog vermeld wordt: "O, en nog hartelijke bedankt voor het recept van de snert..we denken steeds aan Holland als we `s-morgens een plakje bij de koffie nemen"... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Dat is trouwens ook een goed idee, met rundvlees Niet!Niet?Niet een goed idee! Verrukuspoot wil ik! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 @Appelvrouw: Het gatsie! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeanne-heijmans Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Ja er gaat toch niets boven erwtensoep met varkensvlees heerlijk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eva Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 eerlijk zeggen...ik heb zelf nog nooit snert gemaakt..(ook niet voor bij de koffie ) mijn moeder had er altijd moeite mee om de snert lekker stevig te krijgen zonder dat het aanbrandde...dus in mijn herinnering heeft zelfgemaakte snert altijd een vaag aanbrandsmaakje hoe voorkomen jullie dat het aanbrand? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 20, 2011 Author Share Posted November 20, 2011 Het tweede gedeelte met de groentes erbij gaat op redelijk laag vuur..af en toe controleren, want als het te dik wordt gaat het aanbranden.De soep loopt echt gevaar als je hem gaat opwarmen..dan moet je roeren roeren roeren. Koert en Jeanne: het is waar dat varkensvlees bij snert hoort, het geeft er een specifieke smaak aan die we kennen. Dat wil niet zeggen dat de soep met rundvlees -dat kan een stuk gezonder zijn voor hen die geen vet mogen- niet lekker is. Het zijn toch de erwtjes met de groente die een groot deel van de smaak geven. Runderworst heeft een andere consistentie toch? Droger? Als ik soms de soep met zalm maak laat ik de knolselderij eruit trouwens..die vind ik niet bij elkaar passen, en ik ben ook geen groot liefhebben van gekookte knolselder.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 In de snelkookpan brandt het niet aan. maar ja niet iedereen heeft er 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonnee Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 ik kan idd niet zo goed tegen veel vet in mijn eten, dat waardeert mijn binnenkantje zo heel erg dus dan maar rundvlees als, of magere worst en filetlapjes ipv vet varkensvlees ook lekker voor de variatie vind ik blokjes aardpeer of pastinaak erdoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 20, 2011 Author Share Posted November 20, 2011 Pastinaak..en dan met zalm, dat lijkt me een goed idee! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.