Jump to content

Tunnelfolie: wat ik nu weet en vragen


Kibas
 Share

Recommended Posts

Ik ben op zoek naar nieuw folie voor mijn tunnelkas. De mijne is na 4 jaar al stuk gegaan. Het was hytilux, uv-gestabiliseerd en anti-condens, gekocht bij een bedrijf gespecialiseerd in professionele land- en tuinbouwfolies. Ik wil folie dat langer houdt, maar dat heb ik nog niet gevonden. Wie weet beter folie? En tasten stoffen uit plastic drukbuizen het folie aan? Wat ik nu weet over soorten folie en over mogelijke redenen van scheuren heb ik hieronder gezet, zodat anderen niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Aanvullende tips zijn welkom.

 

Mogelijke redenen dat mijn folie is gescheurd bij de bogen
De bogen zijn gemaakt van dikke plastic drukbuizen en bij de plastic dunnere buizen als steunlatten in de lengte. Redenen kunnen zijn:
- vogels, er zaten klauwgaten, vooral bij de buizen
- misschien dat rekspanning het plastic zwakker maakt? Het plastic was gaan lubberen, terwijl het oorspronkelijk strak was opgespannen.

- het schijnt dat beweging door de wind zorgt voor een minder lange levensduur, dus het lubberen is niet handig.

- met dank aan een tip van redzebra: het blijkt dat plastic door de hitte van metalen buizen daar stuk gaat, er is tape als hittewering over de buizen. Ik heb plastic drukbuizen, maar misschien worden die toch wel wat warmer dan de rest. Dankzij deze tip heb ik verder gezocht en vond:
- een bepaalde site gaf aan dat het folie van hen kapot gaat door plastic buizen. Hoe en waarom staat er niet bij, of het komt door bv schuren (mijn buizen zijn glad) of door vrijkomende stoffen. Als dat laatste het geval is, dan moet er iets tussen de buizen en het plastic.

Qua soorten folie het volgende:
- EVA is het warmte vasthoudend vermogen. Bij 12-14% blijft de warmte van overdag 's nachts in de kas.
- Anticondens houdt maar 12 tot 16 maanden en daarna wordt het minder.
- De dikte is vaak 0,18 of 0,20 mm.
- Meestal wordt een levensduur van 4 jaar gegarandeerd. De intensiteit van de UV stralen wordt gemeten in Kly, In Nederland is deze 80, of 80 tot 100. Bij een folie met kLy-waarde van 400 kan deze in Nederland 4 tot 5 jaar de negatieve effecten van uv-straling weerstaan.

- De mate van lichttransmissie is ook van belang.

Mijn vragen:
Weet iemand folie die veel langer dan 4 tot 5 jaar gegarandeerd is?
Kunnen stoffen uit drukbuizen het folie aantasten?

 

61221841_2021-03-1212_25_00.thumb.jpg.2792a9d588d0ab17e32c2844d9cb3e15.jpg

Edited by Kibas
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De folie voor tuinders langer, informeer eens bij de bedrijven voor tuinders. Zijn tunnelkassen vanaf rond de 1500, dus dan wil je ook wel wat waard voor je geld. Als tuinder kun je toch niet elke 4 jaar nieuwe folie op de kas trekken? Heb je toch wel wat man voor nodig en enig geluk met het weer. 

Wintertijd is de tijd nemen voor de planning en voorbereiding voor het nieuwe seizoen ...

Link to comment
Share on other sites

De folie die hij vermeldt gaat  over UV gestabiliseerde folie voor grotere tunnelkassen en is best niet goedkoop, De garantie  is niet gelijk aan de levensduur, vaak langer dan 10 jaar maar de eigenschappen minderen dan wel met de jaren, het is alleen frappant waarom bij @Kibas zijn folie scheurt op de bogen. De mijne heb ik ook gekocht via een bedrijf dat voor tuinders werkt en die gaf wel mee dat ze lang meegaan + 10 jaar, maar echt een garantie bieden doet hij ook niet, dat kan je alleen  voor de UV stabilisatie.

Bij metalen buizen wordt de plastiek opgespannen door ronde metalen klemmen te klikken op deze buizen, ik weet niet hoe dit bij jou gaat. Maar de folie blijft mooi gespannen rond die buizen zelfs na vele jaren en zie je weinig beweging zelfs niet met veel wind.

Het lijkt toch op een mechanische oorzaak aangezien je gaten vind rond de bogen, is dit van vogels of van de schuurwerking folie tegen de  plastiek buizen omdat de folie te los zit? Wat ook de oorzaak is, lokaal verzwak je dan tot het moment dat hij scheurt.

Zoals aangegeven bij metalen buizen kan de hogere temperatuur van deze buizen de levensduur lokaal verminderen en gebruiken ze daar hulpmiddelen voor, zelf heb ik daar nog geen last van gehad.

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn folie zat er strak op, maar is langzaamaan gaan lubberen. Misschien is dat het probleem geweest, teveel rek in het plastic als het ouder wordt. Ik neem die buisklemmen als overweging mee, dank je voor de tip. Ik zal mijn buisdikte eens op gaan meten voor de maat klemmen.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb in mijn beginverhaal toegevoegd dat het oorspronkelijke folie hytilux was, uv-gestabiliseerd en anti-condens, gekocht bij een bedrijf gespecialiseerd in professionele land- en tuinbouwfolies. Daaraan toegevoegd: het was drielaags folie (waarmee ik niet bedoel dat ik zelf 3 lagen folie over elkaar heb gedaan, het heet drielaags). Ik heb daar samen met mijn tuinbuurman gekocht. Hij heeft dezelfde problemen als ik: scheuren bij de bogen en het door gaan hangen van het plastic (rekken). Hij heeft nog een tunnelkas, waar hij 6 jaar eerder plastic op heeft gedaan. Dat plastic zit nog steeds strak en is nu na 10 jaar nog steeds in prima staat. Helaas weet hij niet meer waar hij het gekocht heeft.

 

Edited by Kibas
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Op 21-3-2021 om 15:38, Jane Doe zei:

De folie voor tuinders langer, informeer eens bij de bedrijven voor tuinders. Zijn tunnelkassen vanaf rond de 1500, dus dan wil je ook wel wat waard voor je geld. Als tuinder kun je toch niet elke 4 jaar nieuwe folie op de kas trekken? Heb je toch wel wat man voor nodig en enig geluk met het weer. 

met 2 man trek ik het folie over de tunnelkas  van 0 meter tot 3,5 meter . je legt het folie dus in de lengte naast de tunnelkas. dan trek je het met behulp van touwen die je over de tunnel kas gegooit hebt  omhoog .  aan de andere kant werkt de zwaarte kracht mee. vast zetten  en klaar !  dan heb ik er schaduw doek overheen  en dan de spanlinten  zodat het storm vast zit!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zijn bezig met alles te regelen voor een gebruikte tunnelkas van 8,5 x 22,5 m en kan je nu wel wat meer zeggen over die folie.

De folie bestaat niet uit een stuk, maar wordt in banen over de tunnel getrokken en vast geminteerd. Het zijn dubbel folie banen, met kabels door de folie, die aan het gestel met ketting worden strak getrokken en vast gemaakt. 5 jaar uv garantie op, voordeel kan zijn als er schade ontstaat door een tak of zo dat je aleen die baan kan vervangen en niet de komplete folie over de gehele tunnel. 

Wintertijd is de tijd nemen voor de planning en voorbereiding voor het nieuwe seizoen ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...