Ga naar inhoud

Featured Replies

Geplaatst:

Heb nu net vernomen dat de bokken eerst moeten worden gecastreerd, waarna je 8 weken moet wachten om te slachten.

Dus in feite kan je de bokken dus ook op later leeftijd laten slachten, zolang ze nog niet gedekt hebben.

Geplaatst:

Inderdaad, Jorieke, ik had het ook liever sneller gedaan, maar we hebben de bokken op die leeftijd gekregen

Nu is een vriend van mij dierenarts, dus die zal dat op een diervriendelijke manier doen.

Ik vraag hem alleszins of de dieren er pijn van gaan hebben, want dat wil ik zeker niet.

Geplaatst:

Ja dat noemen ze dan dieren welzijn eerst moeten ze gecastreerd worden en als dit genezen is mogen ze pas geslacht worden . Het slachten bij ons is al heel wat jaren geleden toen je het thuis nog mocht doen . Enkel om een slachtbewijs naar het gemeentehuis en dan mocht je het zelf doen . Dus zonder castratie en vervoerstress .

 

Zal wel de moderne maatschappij zijn zeker ,zo enkele maanden geleden op tv/radio dat er een te veel aan konijnen aan het koninklijk paleis zaten en dat er een bepaald aantal mochten verdelgd worden door te fretten . Dus netjes op uitgangen van de pijpen . En dan fret in de pijp om konijnen uit de pijpen te jagen . En als er een uit een pijp sprong maken dat je het zo snel mogelijk had eer het ontsnapte . Tot daar de normale methode .

 

Normaal worden ze dan onmiddellijk gedood , maar dat mocht niet moesten gedood worden door injectie van bevoegd dierenarts . Dus langere doodsangsten voor de konijnen en daarna niet meer goed voor consumptie .

Geplaatst:

Wij slachten sinds enige jaren onze geitenbokken. De lammeren worden met zo`n 7 a 8 maanden geslacht en de dekbokken rond 1 a 1½ jaar. Nooit een gecastreerd en het vlees is heerlijk! Al menigeen van mee laten smikkelen en iedereen vindt het lekker.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Geplaatst:

Dus volgens jou is castreren niet nodig ... ik heb ook liever van niet hoor. Dan proberen we het zo hé

Geplaatst:
Ja dat noemen ze dan dieren welzijn eerst moeten ze gecastreerd worden en als dit genezen is mogen ze pas geslacht worden .

 

Heeft weinig te maken met dierenwelzijn. Maar met de smaak/stank/hormonen van een ongecastreerde bok.

Genezen duurt geen 8weken. Dat is de tijd waarna zeker is dat de bok onvruchtbaar is en de hormonen het lichaam uit zijn (6 tot 8 weken).

Wat volgens sommigen de smaak ten goede komt. Daar heb ik dan weer geen ervaring mee. Wij hadden altijd een bok te leen.

Geplaatst:
Heeft weinig te maken met dierenwelzijn. Maar met de smaak/stank/hormonen van een ongecastreerde bok.

Genezen duurt geen 8weken

Oh, had het precies niet goed gelezen, het is idd 8 weken alleer de smaak eruit is hé, denk op zich dat die dieren er niet zo van afzien.

Anderzijds, ik hoor hier dus ook dat je ze niet hoeft te castreren, dat je het toch niet smaakt ??

Geplaatst:
Heeft weinig te maken met dierenwelzijn. Maar met de smaak/stank/hormonen van een ongecastreerde bok.

Genezen duurt geen 8weken

Oh, had het precies niet goed gelezen, het is idd 8 weken alleer de smaak eruit is hé, denk op zich dat die dieren er niet zo van afzien.

Anderzijds, ik hoor hier dus ook dat je ze niet hoeft te castreren, dat je het toch niet smaakt ??

Ik had het dus ook niet goed gelezen ik dacht dat niet gecastreerde bokken niet aangeboden mochten worden in het slachthuis. En dat er een termijn van 8 weken werd opgezet als maatstaaf tot het totaal genezen is . Landbouwers die koeien willen aanbieden in een slachthuis moeten voor elke aangeboden koe een attest hebben van een veearts. zo ooit eens gehoord van een koe die een gescheurde teen had door het springen tijdens het verzamelen voor naar het slachthuis te voeren . Dus geen attest voor die koe .

 

Of het castreren mee valt voor het dier ? Bij mijn ouders ooit eens een jonge kater later castreren . Hij mocht enkel in bijkeuken komen maar niet in keuken en verder maar hij probeerde het wel . Dierenarts heeft hem in de keuken gecastreerd en kater is nooit meer in de keuken proberen gaan .

Geplaatst:

castreren ligt aan de manier waarop. zou dat nog volledig zonder verdoving mogen?

 

onze katers zijn gewoon bij de dierenarts onder narcose gecastreerd. middagje duf van de narcose maar verder geen merkbare last. dat mag iig niet zonder verdoving gebeuren.

Geplaatst:

Inderdaad, dat castreren, gebeurt door een vriend van mij die dierenarts is, onze katers hebben daar totaal geen last van.

Nuja, ik ga 1 bok laten slachten zonder castratie en 1 met castratie, eens zien of er nu werkelijk een verschil zit in smaak.

Geplaatst:
castreren ligt aan de manier waarop. zou dat nog volledig zonder verdoving mogen?

 

onze katers zijn gewoon bij de dierenarts onder narcose gecastreerd. middagje duf van de narcose maar verder geen merkbare last. dat mag iig niet zonder verdoving gebeuren.

De castratie was wel degelijk onder verdoving . Nu doet hij ook zo dingen bij zich thuis ,maar is veearts die vooral langsgaat bij landbouwers . Heb er veel meer vertrouwen in dan een veearts vroeger in de buurt die gespecialiseerd was in huisdieren .

Geplaatst:

en toch durfde de kater daarna niet meer in de keuken te komen...

maargoed we wijken af, het ging om een bok en niet om een kat.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Zo, bij deze zijn 2 vd 3 bokken geslacht.

Toch nog redelijk wat vlees van, maar te weinig naar mijn mening.

Wel heel weinig vet (ivm m'n Hampshire down schapen ...).

Dus ben ik nu op zoek naar Boergeiten, hét vleesras (naar ik heb gelezen).

 

Volgend weekend geitestoofpotje!

Geplaatst:

Zo, gisterenavond was het dan tijd voor het geitestoofpotje ... (op z'n Marokkaans)

Was me dat lekker zeg! (al zeg ik het zelf )

 

Basisversie is heel makkelijk te maken in feite:

Kleine tas water met de safraan in laten weken.

2 à 3 ajuinen/sjalotten en boereboter in de tajine.

Op een vrij hoog vuur de ajuinen bakken en er ondertussen het geitevlees bijdoen, mooi laten bakken. (+p&z)

Daarna de kruiden erbij: Komijn, koriander, pimenton, kurkuma + 3 tenen look.

Safraanwater erbij + pot gepelde tomaten. Daarbij nog eens een pot wildfond (ik gebruik die van Lacroix).

 

Dit op een laag vuur 1.5u/2u laten opstaan.

(volgende keer doe ik er stukjes wortel bij)

Daar kan je dan bvb stukjes pompoen bij eten.

(naar volgend recept:

http://julesfood.blogspot.co.uk/2010/11/moroccan-goat-stew.html)

 

Bij deze weet ik nu ook dat ze in sommige Marokkaande restaurants (ik noem geen namen ) geitevlees gebruiken ipv 'lamsvlees'.

Op zich niet zo erg, het smaakt echt wel goed, maar dat ze het dan zo op hun kaart zetten natuurlijk! (geitevlees is uiteraard goedkoper dan lamsvlees ...)

 

Dus het maakt niet uit of de bokken al dan niet gecastreerd waren (ze hadden dus wel nog niet gedekt), daar smaak je dus niks van.

Vraag me nu wel af of je dat wél zal smaken als de bok z'n ding al gedaan heeft ... .

Ik begrijp niet dat dit vlees hier niet zo bekend is, ik vind het persoonlijk zelfs beter dan lamsvlees.

 

Ondertussen heb ik 2 geiten en een bok besteld, deze zouden binnen 3 maand moeten aankomen.

 

Hierbij enkele foto's van de zwangere moederdieren.

januari-2015-00160921423375469.JPG

 

januari-2015-00428391423375484.JPG

 

en de bok ...

januari-2015-016-40057231423375682.jpg

 

Nog enkele foto's:

Alix53281423375961.JPG

 

MEI-2013-001-40018411423375970.jpg

Geplaatst:

welkom in de geitenvleeswereld! Lekker recept trouwens ik sla m op! Je proeft geen verschil tussen bokken die gedekt hebben of niet gedekt hebben.

Leuk dat je boergeiten neemt. Ik ben benieuwd hoe dit ras je bevalt.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Geplaatst:

Hallo berijl, ik zie nu pas je website ... wat een mooie plek en prachtige dieren die jullie hebben zeg!!

(nog even enkele uurtjes nodig om alles te lezen en de foto's te bekijken )

 

Je proeft geen verschil tussen bokken die gedekt hebben of niet gedekt hebben.

Dat is interessant om te horen!!

Van waar komt de info in feite dat je dat zou smaken bij een geitebok ... ?? (dit is dus alleen bij varkens zo??)

Nu kan ik de bok laten dekken en daarna slachten, dat is wel handig!

Geplaatst:

Thanx ik hou t met veel plezier bij en leuk te lezen dat er met veel plezier gelezen wordt

 

Wij hebben daar iig nooit geen last van gehad. We nemen ieder jaar een nieuwe bok en eten de bok van t vorige seizoen op. Heerlijk vlees, nooit geen rare lucht of smaak aan gehad. Bij varkens schijnt ook maar een klein gedeelte van de intacte beren te stinken. Binnenkort zullen we uit ervaring kunnen spreken als onze beer naar de slager gaat.

Ik heb wel eens gedacht dat echt oude bokken wellicht sterker van smaak zijn omdat je er echte stinkerds tussen hebt. Maar er zat qua lucht bij de door ons geslachte dieren ook verschil en qua smaak niet. Dus geen idee waar t vandaan komt.

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen net dit ras en hoop dat je t hier met ons wilt delen. Wellicht dat ik nog eens een kruising wil doen met de toggenburger.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Geplaatst:

Bij varkens is het inderdaad ook maar een klein gedeelte, slechts 1% heb ik vernomen, dus 1 op de 100 beren. Ik heb pas mijn beer laten castreren aan huis maar of dat nodig is geweest betwijfel ik nu een beetje. Hij vond het niet zo leuk, ging gelukkig wel met verdoving.

Geplaatst:

Tja, je zult maar net die ene procent hebben lopen. Een jaar lang vol gestopt met lekkere hapjes... Ook kan je een intacte beer weer niet bij je zeug houden als ze verwant zijn. Een met andere beren is ook lastig. Castreren doe je ook beter op zeer jonge leeftijd, dat kan je in het vervolg met je eigen biggen op tijd laten doen Piroska

Geplaatst:

Ik zie het hier ook nog wel hoor. Er schijnen ook dierenartsen te zijn (heb nu al van 2 gehoord) die liever niet castreren, en als ze het wel doen, dan pas op een kilo of 30 (van de 'big').

Onze (vee)dierenarts is er gelukkig erg bedreven in, we hebben er meestal een stuk of 6 die we dan komen brengen. Ze krijgen een prikje met (plaatselijke) verdoving, we wachten even, en dan snijdt hij de balletjes er uit. Ze genezen er erg snel van, als ze nog zo jong (1 à 2 weken) zijn. We hebben nog nooit problemen gehad.

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:

Ik heb bij Berijl de cursus kippen slachten gedaan ( geweldige dag!) Nu was hier een vriendinnetje van onze dochter die onze kippen in trance kon brengen door ze op hun rug te leggen en op hun buikje te aaien, ze blijven dan als verdoofd liggen, vallen soms zelfs in slaap. Zou dit een goede truc zijn om ze dan zo op hun rugje op het hakblok te leggen of zouden ze op het moment supreme toch gaan spartelen?

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Geplaatst:

Door een kip op haar rug te leggen krijgt ze veel minder zuurstof binnen waardoor ze onwel en suf worden, dit is echt niet verantwoord vanuit een standpunt van dierenwelzijn. Trance is dus echt wel een mooie verbloeming.

 

Wat ik al gehoord heb is een doek over het hoofd van de kip omdat ze dan rustig worden door de donkerte. Net zoals je kippen als het donker is van stok haalt, dan zijn de schuwste kippen zelf hier ook vrij stil.

Ik hoop dat je hier iets meer aan hebt.

Geplaatst:

Oh oeps! En wij maar denken oh wat schattig zo'n slapend kipje. Dat gaan we dus nooit meer doen. Dank voor de tip.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic