Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Fileren van koolplantjes


wesleyb

Recommended Posts

Ik heb verschillende soorten kool gezaaid onder een lamp. Maar nu worden ze alleen heel lang i.p.v dat ze echte blaadjes maken. Ik heb er al een paar met steel en al en dan net de blaadjes boven overgepot, is dit goed?

Wat moet ik verder met de rest doen?

Gr.

Link to comment
Share on other sites

De kortste kun je oppotten op de manier zoals je beschrijft.

 

De lange kun je consumeren of wegdoen.

 

Een kunstmatige zon (bep. type lamp) moet minstens 12 uur per dag branden voor een gezonde groei. Je koolplantjes lijken branduren te kort te komen.

Link to comment
Share on other sites

Verspenen met de kiemblaadjes net boven de grond is goed. Pas op met het binnenshuis voorzaaien op een te warme plaats, koolplantjes schieten dan eenmaal uitgeplant sneller door. Een temperatuur rond de 14 graden overdag is meer dan voldoende. Dit zal de voornaamste oorzaak zijn van het fileren maar ik vermoed dat je lamp ook niet helemaal geschikt is om plantjes mee op te kweken. Welke lamp is het?

 

Dus koeler zetten en op een lichte plaats als de lamp niet geschikt is om plantjes mee op te kweken. En opnieuw zaaien

Link to comment
Share on other sites

hoi

 

ik heb bijna het zelfde. bij mij zijn ze ook heel lang ik heb ze gezaait op 31 dec 2011. ontkiemt boven de verwarming. toen ze te lang waren naar de slaapkamer verhuist. waar nu de volgende blaadtjes beginnen te komen.

 

moet ik ook op nieuw zaaien!!!!

 

en hoe lang mogen de zaailingen worden dan???

Link to comment
Share on other sites

Ik had ze gezaaid in de kas, maar daar is het nu wel heel koud 's nachts. De grond in de potjes raakt dan ook bevroren en dat lijkt me wel heel koud Ik heb het gezaaide spul (nog maar 2 stuks zijn opgekomen) op de koude deel staan. Het is daar koud als in een schuur, helaas wel wat te donker. Dus ze moeten straks wel ergens heen waar het lichter is.

Link to comment
Share on other sites

ik zaai ze binnen, en wacht tot ze 2 blaadjes hebben en dan gaan ze in een potje overgeplant... ff wennen aan t potje en dan hup mijn koudbak in voor het huis. Als ze te lang worden wordt t niets.

 

kool vindt het totaal niet erg meerdere keren overgeplant te worden en vertroeteld. Ze houden er alleen niet van als ze niet genoeg water krijgen en ze hebben t snel te warm.

Link to comment
Share on other sites

Ook hier; bloemkoolgeslungel. Wel handig wanneer gezaaid in wc rolletjes; je duwt het plantje naar beneden, de grond valt eronderuit, laat de kiemblaadjes er net bovenuit kieken en vult aan met potgrond. Van vensterbank met verwarming gehaald en op 1 zonder gezet. Makkie dit "verplanten", hopelijk wordt het wat

Link to comment
Share on other sites

@Simke: ja dat zou ik doen. Bedenk je, warmte (20 graden bijvoorbeeld) en te weinig daglicht (inherent aan de maanden nov-feb) zorgen voor gefileerde zaailingen. Op een koele plaats, ik haalde hierboven 14 graden aan voor kool mits dat praktisch haalbaar is) en op een lichte plaats voor een raam heeft dus de voorkeur. Op zonnige dagen moet je voor het raam wel uitkijken dat de tere zaailingen dan weer niet verbranden. In ieder geval geldt het verhaal over warmte-licht voor alle zaailingen, van tomaten tot kool.

 

Ik ga ze morgen opnieuw zaaien en dan buiten in de kas zetten. Ik zaai ze in trays samen met ijsbergsla,kropsla en prei. Kunnen die ook gewoon buiten staan?

Zoals jorieke schrijft is het daar momenteel nog te koud, voor prei is het wel prima in de kas (hier zijn ze inmiddels gekiemt). Sla, ijsbergsla en kool hebben hogere kiem temperaturen nodig. Om doorschieten te voorkomen moet je er ook proberen voor te zorgen dat de temperatuur een beetje constant is. Wat ik zou doen, gezien van de situatie zoals wij die thuis hebben: laat de genoemde groenten ontkiemen in de woonkamer en zet ze daarna op je slaapkamer of een andere kamer die voldoende daglicht krijgt(dus bijv op het zuiden) en waar de verwarming niet aan staat.

 

Klinkt allemaal moeilijk, is het ook wel een beetje in januari-februari, dus kijk wat voor jou praktisch mogelijk is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...