Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoogte tomatenplanten?


Helly

Recommended Posts

Om de tomatenplanten in te delen in de tuin heb ik nodig hoe hoog de planten kunnen worden. Ervaring gezocht dus!

Ik heb inmiddels 13 soorten verzameld:

 

* Tumbling Toms

* Matina

* Zuckertraube

* Cherry Black Prince

* Tiny Tim

* Mini yellow plum

* Islandaise

* Siberian Superior

* Black Russian

* Super Roma VF

* Calebash purple

* Lemon Tree

* Tigrette

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook een lijst gemaakt van al mijn tomaten rassen, maar geloof dat alleen de Tiny Tim ook op de mijne staat. Dat is een klein compact struikje van 30 bij 30 cm.

 

De tomaatjes zijn iets groter dan dan cherry en helderrood. Je moet af en toe wat blad wegknippen zodat de tomaatjes beter door de zon kunnen rijpen.

 

Vroeg tomaatje, half juli al mogelijk om te kunnen plukken en ook erg handig om in potten te telen.

Link to comment
Share on other sites

Deze weet ik of heb ik opgezocht in het boek van Peter Bauwens.

 

* Tumbling Toms = struik

* Cherry Black Prince = klimmer

* Tiny Tim = struik

* Black Russian = klimmer

* Lemon Tree = klimmer

 

 

Struik blijft klein, max 1mtr

Klimmer wordt groot, je bepaalt zelf hoe hoog je hem laat worden door te toppen.

Maar na de winter komt de lente weer.

Link to comment
Share on other sites

Mijn ervaring is dat de meeste struiktomaten niet hoger worden dan 1mtr, vaak veel kleiner. De Tumbling Tom en de Tiny Tim blijven beide klein (max 40cm).

 

Een klimmer heeft als eigenschap dat hij door blijft gaan, als je hem niet topt. Een klimmer van 1.20m begrijp ik niet helemaal.

Maar na de winter komt de lente weer.

Link to comment
Share on other sites

Hihi ik heb er een die 1,50 wordt

 

Weet ook niet meer welke en waar, ik zie tussen de tomaten de rassen nietmeer zeg maar, maar op de zoektocht waar ik ze het beste neer zou kunnen zetten kwam ik dus tomaten tegen die als een stamtomaat groeit maar niet zo heel hoog wordt. Geloof niet dat ik er zo een heb.

 

Maar juist door te weinig en beperkte ruimte is het zo belangrijk om te weten hoe hoog en breed de plant precies wordt. Zo'n mini struikje is natuurlijk niet handig neer te zetten op een plek waar ook een grote struik kan staan. Terwijl een laag struikje makkelijk ergens tussen gepropt kan worden.

Klimmers zijn ook makkelijker compact te houden en nemen daardoor minder oppervlakte in MAAR dan moet je wel genoeg plaats hebben om ze neer te zetten

En heeft Helly ook niet zo heel veel ruimte dacht ik

 

't Is flink puzzelen en ik weet zelf al dat ik ze niet allemaal kwijt ga kunnen.

Maar ik kan niet kiezen

Link to comment
Share on other sites

Ja ik heb t zelfde probleem als Miranda. Ik heb 2x een lang stuk van 2.10 bij 0.30 'gereserveerd' waar de hoog groeiende tomaten komen te staan, daarvoor komen de paprika's (die worden niet zo lang, of wel? ). De kleinere zoals jullie beschrijven bij de Tumbling Tom en de Tiny Tim komen in potten voor de hogere tomaten/paprika's te staan of in een hangmand aan de schutting. Dat was mijn bedoeling. Vandaar dat ik de ervaringen zoek van anderen die ze al in de tuin hebben gehad.

In een Makkelijke Moestuin is het toch passen en meten om goed te kunnen oogsten van je groenten. Zo weet ik inmiddels ook dat waar de tomaten en paprika's komen, ik voor een overdekking moet zorgen, dus in de vorm van een pergola ofzo. Kan ik de tomaten die hoog worden gelijk daarnaar toe geleiden aan bijv. een touw.

 

En Miranda, gewoon niet kiezen maar lekker overal wat van planten. Ik doe van elke tomatensoort, als ik niet meer de ruimte heb, gewoon 1 plant. Ik wil ik wil ik wil

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik wil meeeeeeerrr!!!!!!!

 

Ik denk dat ik snap wat je bedoelt helly!

Wat een gepuzzel hè?

Juist ook omdat de ervaring niet is en er zoveel valt te lezen is het onmogelijk alles in je hoofd op te slaan.

 

Ik dacht dat Jorieke zei dat je bij de voet van de tomaat sla of zo kon planten nog. Ik had nu weer de ingeving dat het misschien net kon lukken om voor de hoge tomaten de mini struikjes te kunnen zetten. Die rij vakken is net wat breder namelijk en de onderkant van de stam kan je beter 'kaal' laten...

 

Wil ze echt graag allemaal proberen, dan is het misschien volgend jaar makkelijker om te kiezen. Ga ze allemaal een cijfer geven.

Een voor de smaak en een punt voor ziekten en gezondheid.

En per plant ook de opbrengst bijhouden

 

Ik zit ook de denken om boven het stuk waar de meesten komen een golfplaatje te maken. Is vast geen mooi gezicht, weet ook niet of dat mag in een voortuin maar het zou ze wel iets beschermen.

Een beetje regen kan geen kwaad maar 3 dagen achter elkaar kletsnat is vragen om problemen....

Link to comment
Share on other sites

Ik ken t, ik ken t!

 

De kleinere versies tomatenplanten komen allemaal in een pot of mand aan de schutting. Daar heb ik genoeg van staan als m'n pa (mocht dat lukken) klaar is voor t zaaiseizoen in de volle grond begint. Ik heb bij Geedee ook nog een paar van die plastic potten in bestelling staan. Dus genoeg om daar in te zetten. Maar dat gaat met die hoge tomatensoorten echt niet lukken heb ik wel gemerkt. Die hebben wel wat ruimte nodig bij de wortelen.

Ik heb uit DE doos zaadjes gehaald van de slakropsoort Tom Thumb. Dat schijnt een mini kropje te kunnen maken en ziet eruit als een 'gewone' slakrop die wij uit de winkel kennen. Is die misschien ook voor jou handig om wat 'gaatjes' op te vullen?

Wel goed van je dat je alles gaat bijhouden. Ik heb vorig jaar al de oogst bij gehouden en ik had dankzij de courgettes die overvloedig groeiden (had maar 2 planten) toch ruim 6 kilo opbrengst! Nu wegen groenten als bijv. sla en rucola natuurlijk bijna nix.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...