fre3ke Geplaatst: 12 juli 2022 Geplaatst: 12 juli 2022 Ik verneem graag jullie recepten voor komkommeroverschotten. Ook inmaak. Ik heb buiten de wedstrijdkomkommer Sonja staan, en een inmaakkomkommer Fatum. Nu de eerste exemplaren zijn geoogst, ga ik vanavond van start met atjar ketimoen. Wel met groene peper ipv rood. https://www.kokkieslomo.nl/atjar-ketimoen-indisch-zoetzuur-komkommer/ 1 Quote
Arja Geplaatst: 12 juli 2024 Geplaatst: 12 juli 2024 Tzatziki: meng dikke yoghurt met geraspte komkommer, knoflook dille en peper. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 12 juli 2024 Geplaatst: 12 juli 2024 ja toch wel he. Maar haal je het midden er uit? Schil er af? Uit laten lekken met zout en zelfs uitknijpen in een doek? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Arja Geplaatst: 12 juli 2024 Geplaatst: 12 juli 2024 Nope, de hele komkommer, minus het neusje en kontje, gaat hop in de foodprocessor. Het was een kleintje. Normaal doe ik fijngesneden knoflook erbij, maar ik heb nu olifanten liggen, en die is ook in de foodprocessor gegaan. Zout gaat er bij ons niet in wegens dieet partner. 2 Quote
Dahli Geplaatst: 2 september 2024 Geplaatst: 2 september 2024 (aangepast) Ik heb nog wel een ovenschotel-recept met komkommer in de hoofdrol dat mijn moeder vroeger maakte en ik ook zo af en toe. Wel wat bewerkelijk. Volgens mij oorspronkelijk van Wina Born uit het tijdschrift Avenue. Beiden zijn er niet meer. Provençaalse komkommer. Reken op 1 komkommer per persoon. Schil de komkommers en snijd deze in plakjes van ongeveer 1/2 tot 1/3 cm. Bak de plakjes komkommer aan beide kanten in wat olijfolie in een koekenpan. De schijfjes moeten echt plat op de bodem bakken en elkaar niet overlappen. Ik doe dit in 2 koekenpannen tegelijk, dat gaat sneller (dit is het bewerkelijke deel 😊). Breng desgewenst op smaak met wat zout en schep met schuimspaan alle plakjes in een ovenschaal. Bak vervolgens in dezelfde koekenpan, weer met wat olie, flink wat in ringen gesneden uien totdat ze zacht zijn. Wat zout erbij versnelt dat proces. Schuif de uien opzij en fruit wat gesnipperde knoflook (hoeveelheid naar smaak, ik reken 1 teen per persoon) in dezelfde pan. Gesnipperd pepertje erbij is ook lekker. Roer goed door elkaar en doe bij de uien en knoflook flink wat verse tomaten in grove blokjes. Vul aan met verkruimeld groetenbouillonblokje (of eigengemaakte vervanger daarvan) en wat gemalen zwarte peper. Laat sudderen totdat het een uien-tomatensaus is geworden en voeg een handje zwarte olijven per persoon toe (liefst die ietwat rimpelige met pit. De ontpitte zwarte olijven op sap vind ik te lafjes. Juist de sterke olijvensmaak is lekker hierbij) + oregano en eventuele andere Provençaalse kruiden. Laat nog even mee sudderen. Schep de saus over de gebakken komkommerschijfjes in de ovenschaal. Naar keuze bestrooien met wat geraspte kaas en minuut of 20 in voorverwarmde oven van 180 graden afbakken. Lekker met alles (rijst, aardappelpuree of brood). 2 september 2024 aangepast door Dahli 4 Quote
Gitta Geplaatst: 3 september 2024 Geplaatst: 3 september 2024 @Dahlidit lijkt me erg lekker. Ik heb dit jaar alleen mini- en snack komkommers. Daar zal ik er wat meer per persoon rekenen. Bedankt voor het delen. 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.