appelvrouw Geplaatst: 5 april 2012 Geplaatst: 5 april 2012 Vandaag priksoep..Helemaal geweldig, bedankt Jet Superleuk..blij dat het beviel! Ik at vanavond in een restaurant met traditionele recepten ( van de streek dus) blijkt dat de kok zelf truffels zoekt..ze hadden laatst 4 kilo gevonden met speciale honden. Het blijkt dus dat wij in de tweede truffelstreek van Frankrijk wonen (de Meuse) Ook een soort van onkruid eten. de kok vertelde dat ze al meer dan een maand paardenbloemensla afstaken in velden die geploegd waren (zodat de paardenbloem lekker diep onder de grond kwam te zitten..zodra de eerste bladpunt bovenkwam staken ze ze uit..) Straks worden er ook weer bosasperges geserveerd! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 6 april 2012 Geplaatst: 6 april 2012 Vreeken Zal ik je wat sturen? Ik meen mij te herinneren dat ze laat gezaaid moet worden... in de zomer... dus als je met de Moestuindag wat zaadjes voor me zou hebben, is dat vroeg genoeg... Verzin maar wat je van mij wilt hebben... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
jasmin Geplaatst: 6 april 2012 Geplaatst: 6 april 2012 Zevenblad op zijn Grieks... Ik las in een kookboek dat het een Griekse gewoonte is om rond Pasen 'onkruid' te zoeken en 'Horta' te maken... (ik vermoed dat horta gewoon groente betekent)... Wassen, in ruim kokend water gooien, 20 minuten doorkoken (doe ik anders nooit), afgieten, en dan laten afkoelen. De dressing is ruim olijfolie en citroensap. Is dus bijgerecht/salade ... smaakt prima... alleen die citroensap doe ik de volgende keer minder Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
snekermoestuin Geplaatst: 6 april 2012 Geplaatst: 6 april 2012 Vandaag priksoep..Helemaal geweldig, bedankt Jet Superleuk..blij dat het beviel! Ik at vanavond in een restaurant met traditionele recepten ( van de streek dus) blijkt dat de kok zelf truffels zoekt..ze hadden laatst 4 kilo gevonden met speciale honden. Het blijkt dus dat wij in de tweede truffelstreek van Frankrijk wonen (de Meuse) Ook een soort van onkruid eten. de kok vertelde dat ze al meer dan een maand paardenbloemensla afstaken in velden die geploegd waren (zodat de paardenbloem lekker diep onder de grond kwam te zitten..zodra de eerste bladpunt bovenkwam staken ze ze uit..) Straks worden er ook weer bosasperges geserveerd! Eigenlijk heel apart dat waar jij woont op wat uurtjes reizen afstand de natuur zo anders is dat er truffels gevonden worden. Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/
Jorieke123 Geplaatst: 6 april 2012 Auteur Geplaatst: 6 april 2012 @Jasmin: Idd, je kunt ze nu al voorzaaien, maar kan pas vanaf half mei in de vollegrond. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 6 april 2012 Geplaatst: 6 april 2012 Zevenblad op zijn Grieks... O, dat recept ken ik wel met spinazie of snijbiet. Goed idee om het met zevenblad te doen! Dat ga ik proberen. Dennis: Het heeft denk ik te maken met de grondsoort..maar ik ben er niet zeker van... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Kruidje Geplaatst: 6 april 2012 Geplaatst: 6 april 2012 Vandaag de vegetarische erwtensoep verbeterd met een vlinke bos zevenblad (zeer kort meegekookt). Heerlijk! Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
bonnie f Geplaatst: 10 april 2012 Geplaatst: 10 april 2012 Ik heb net brandnetelsoep gemaakt. Vanmorgen stonden ze nog in het bos....Erg lekker.-grote uit gesnippert-2 tenen knoflookDit even met een scheut olie gefruit-lepel bloem erdoor en toen een liter water voorzichtig toegevoegd-hand maggie/lavas-2 bouillonblokjes-500 gram brandnetel-peperen toen de staafmixer erop. Ik heb het nog wat opgeleukt met een handvol heel klein gesneden gerookte kip en een scheutje room. Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Helly Geplaatst: 10 april 2012 Geplaatst: 10 april 2012 Klinkt erg lekker Bonnie Quote Good things come in small packages
maartje Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Ik heb vandaag een poging gedaan om paardebloemstroop te maken, maar het sap was zo bitter dat ik het niet eens geprobeerd heb. Ik neem aan dat het sap niet zo bitter hoort te zijn toch? Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb 100 paardenbloemen geplukt met alleen de kroonblaadjes eraan, ik heb ze gekookt met 450 ml water en ze een aantal uur laten staan. Daarna gezeefd, maar omdat het toen geen 450 ml meer was, heb ik de paardenbloemmassa nog uitgeknepen (niet zo handig ?). En hoeveel water doen jullie bij de paardenbloemen zodat er 450 ml water overblijft om stroop van te maken? Of lengen jullie het aan? Ben benieuwd, ik vind het een leuk idee om van paardenbloemen stroop te maken! Quote
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Auteur Geplaatst: 12 april 2012 Het wordt pas lekker zodra je er lekker veel suiker doorheen doet Er zijn heel wat verschillende recepten, voor stroop of voor jam bijv. Bij de meeste recepten neem je zo'n 350 a 400 bloemen, en 1 liter water. Met dat water kan je dan bijv. het stroop recept maken zoals bijv. hier wordt vermeld: https://www.moestuinforum.nl/paardebloem-stroop-t1409.html Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Maartje. de Franse paardenbloemen zijn vast ook bitter, want hier halen ze alle groene blaadjes van de bloem. het Franse recept kan je ook een proberen..het staat hier: http://www.bloggen.be/appeljam/ . En je had inderdaad moeten beginnen met 1 liter water..( misschien was dat uitknijpen ook geen goed idee..(ik weet het niet zeker) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Auteur Geplaatst: 12 april 2012 Ik knijp ook uit. En ik denk dat het niet zo gek is dat dat paardenbloemwater bitter is. Dat is ook niet het eindproduct, ik heb het nog nooit geproefd. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 Ik heb wel geproefd maar had meteen citrusfruit meegekookt. Er was wat bitterheid, maar dat schreef ik toe aan de citroenen ( dat wil zeggen de schil ervan). Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Auteur Geplaatst: 12 april 2012 Ik ruik er wel altijd aan, en het ruikt gewoon naar paardenbloemensoep Niet lekker dus. En zodra je er suiker bij kiepert, smaakt het ineens heerlijk! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 En als je de wijn gaat maken gaat het net zo..je hebt geen idee dat die groen ruikende gelige soep van bloemen straks zo`n lekkere smaak gaat geven aan je drankje!Heb jij het eigenlijk al gemaakt Jorieke? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Auteur Geplaatst: 12 april 2012 Er staat hier een grote emmer, met een theedoek er overheen, met een soort donkergroen/geel water en een boel citrusschillen en rozijntjes. Jup: paardenbloemwijn in wording. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 12 april 2012 Geplaatst: 12 april 2012 lekker lekker lekker!!!Op het blog staat een fotootje bij de laatste post over de cramaillote ( de franse paardenbloemenconfiture) dan kan je zien wat een prachtige kleur de wijn gaat krijgen! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 12 april 2012 Auteur Geplaatst: 12 april 2012 We zijn heel benieuwd Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
yvan_be Geplaatst: 16 april 2013 Geplaatst: 16 april 2013 Mijn brandnetelsoep is iets meer werk dan dat van bonnie f, vrees ik. Ik maak regelmatig brandnetelsoep onder het motto: "if you can't beat them, eat them".Eerlijk gezecht: na het zoveelste gevecht tegen die brandnetels, sta ik wel vaker tegen de pot te schreeuwen à la Robert De Niro in de film Taxi driver: "you're talking to me? You're talking to me???". Guilty pleasure. Vooral niet verder vertellen! Het recept is gaandeweg ontstaan. Hoeveelheden en verhoudingen zijn helemaal "op gevoel", je kan weinig of niks misdoen met brandnetelsoep.Daar gaat ie: 1. De brandnetels Pluk jonge brandneteltoppen, spoel ze in ruim water en laat even uitlekken. breng ze met aanhangend vocht in een kookpot. Voeg een paar bloemige, in plakjes gesneden aardappelen toe, laat alles garen op een zacht vuurtje. Eens gaar, mix tot een brij. Ze ziet er vies donkergroen-zwart uit, maar wacht maar even af! 2. De rest Hak een paar uien en wortelen fijn. Snij een overschotje vlees in blokjes/reepjes. Dat kan vanalles zijn: vers/gezouten/gerookt spek, een restantje kip, wat gezouten/gerookte bacon, een restje rosbief of paardenfilet... Om het even. Smelt wat boter in een pan en stoof de ui tot die mooi glazig is. Voeg daarna wortelen en vlees toe. Laat even aanbakken, kruid met wat peper. Voeg bouillon toe. Ik ben nog van de ouwe stempel en ik maak/gebruik nog runder- en kippenfond, maar een paar bouillonblokjes in water kunnen net zo goed. Laat zachtjes koken tot alles gaar is. 3. De synthese Voeg aan de bouillon gemixte brandnetel naar smaak toe en laat nog even flink doorkoken. Garnier met wat u hebt in een contrasterende kleur: wat fijngehakte wortel, rode paprika enz. Variante: vervang het vlees door een restje vis (eerlijk: ik draai er soms een pakje van die walgelijke fish sticks, waar de kleine zo gek op is, in). Serveer met croutons en rouille. Croutons en rouille: snij wat restanten brood in niet te grote plakjes. Wrijf een beetje olijfolie op de bovenkant en bedek met wat gemalen gruyere. Laat onder de grill even bruinen. Bestrijk met een kleine hoeveelheid rouille en laat op de soep drijven. Rouille: neem wat mayonaise uit een pot of maak er een beetje. Pers er wat knoflook in uit en voeg een beetje paprikapoeder en flink wat cayennepeper toe. Quote
appelvrouw Geplaatst: 16 april 2013 Geplaatst: 16 april 2013 Cuilinair met Netels Yummie!! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Indy Geplaatst: 16 april 2013 Geplaatst: 16 april 2013 Deze ga ik eens proberen http://www.apronstringsblog.com/dandelion-pesto-pasta-recipe/#comment-33536 Quote
yvan_be Geplaatst: 17 april 2013 Geplaatst: 17 april 2013 Paardebloem is een schitterend gewas! Ik eet de blaadjes regelmatig rauw in een rauwkostsla, waar ook wat hondsdrafblaadjes bij mogen. Vooral voor wie graag bittere groete zoals witloof eet is het een delicatesse. Als het iets minder bitter mag/moet zijn, kan me de blaadjes makkelijk bleken door ze een paar dagen af te dekken met bloempotten oid. Ooit werd gebrande witloofwortel gebruikt als koffie-surrogaat. Dat wil ik nog wel eens proberen, in de toekomst. Quote
gerbera Geplaatst: 12 mei 2013 Geplaatst: 12 mei 2013 Brandnetels > meestal risottoPaardenbloem > gekookt en dan met olie zout citroensapVeldkers> in saladesSpruiten van hop > in omeletten of als aspergesGroot kaasjeskruid (Malva sylvestris) > jong blad gekookt als spinazie grilaria Quote
malouis Geplaatst: 14 september 2013 Geplaatst: 14 september 2013 (aangepast) Verrukkelijk onkruid receptenschrift:http://issuu.com/wmdwater/docs/verrukkelijk_onkruid_receptenschrifHierin staan niet alleen recepten met allerlei soorten onkruid, maar ook een verwijzingen naar een site over wilde planten en naar een te downloaden boek over (on)kruiden. 14 september 2013 aangepast door Gast Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.