Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Dag mensen 🙂

 

Ik ben nieuw hier, leuk forum!

 

Wat ik me afvroeg: ik hou ervan dat gefermenteerd eten gezond is, maar ik ben niet zo'n liefhebber van het zoutgehalte.

Bestaan er alternatieven als middel om te fermenteren die vlot werken? Bv. azijn? En hoe doet men dit dan? 🤓

 

Bedankt! 👋

 

 

Geplaatst:

Welkom op dit forum!

 

Heb je zelf wel eens wat gefermenteerd? Of vind je wat uit de winkels uit pot komt te zout?

 

Volgens mij is de zout nodig om verkeerde bactieren te onderdrukken en de juiste bactieren te stimuleren voor het fermentatie proces. Zit er niet genoeg in kans dat het te snel fout  gaat (rotten/schimmel). Volgens mij iets van 2% zout op het gewicht wat je gaat inmaken.  Maar wie weet gebruikt de fabrikant wel meer zout dan nodig is om een langere houtbaarheid te kregen. (b.v. door extra zout aan eind van fermenteren process toe te voegen.)

 

Geplaatst:

Fermenteren met zout (b.v. kool): Ja, minimaal 1,5% gewichtsprocent keukenzout toevoegen (standaard is 2%). Op een 1 persoonsportie zuurkool krijg je dan hoogstens 2,5 gram zout binnen. De aardappels moet je dan niet zouten. Wel rekening houden met het zout in de rookworst.

Bij elkaar (over de dag eet je immers meer dan alleen zuurkool met worst) kom je dan niet boven de 6 gram zout per dag. Op de zuurkooldag niet ook nog eens een hele familiezak chips op je eentje leegvreten. Teveel zout komt vooral door allerlei kant en klare tussendoortjes, en voorbereid fastfood.

 

"Fermenteren": een hier en daar wijd begrip. Sommigen laten ook het gisten hieronder vallen, zoals het maken van kefir-yoghurt. Daar is echter geen zout voor nodig.

 

Prachtig boek over fermenteren, laten gisten, of schimmelen: "Over Rot 2.0"

https://www.bol.com/nl/nl/p/over-rot-2-0/9200000107559740/?bltgh=rpZqMwY3US5xv0-H4IJOSg.2_6.7.ProductImage

Echt iets voor je Sinterklaas-lijstje.

 

En: Voor b.v. zuurkool heb je echt geen speciale pot nodig. Een echt grote glazen pot, met wijde opening, en deksel, dat voldoet ook prima. Glas? dan wel donker wegzetten.

 

 

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Ik spoel gefermenteerde groente/fruit meestal even af met water voor gebruik. Het haalt zeker niet al het zout er af/uit, maar ik heb toch de indruk dat het wel iets minder wordt.

Geplaatst:

Er wordt gefermenteerd met zout, en ook wel met azijn. Er zijn leuke (soms gratis) online fermentatie cursussen van meneer wateetons, en ook van t boek Over rot, kan je veel leren. 

Geplaatst:

Zoek ook eens wat dingen op over Tsukemono (Japanese pickle, Pickle Press). Hier kun je snel en met kleine hoeveelheden testen wat je lekker vindt.

Geplaatst: (aangepast)

Met azijn niet, maar ik heb in het verleden wel zuurkool gemaakt met behulp van Kannes Brooddrank. Mijn moeder moest zoutloos eten. Tegenwoordig is dat zoutarm en mag zuurkool, maar niet elke dag. 40 jaar geleden, ik weet dus niet of het nu nog net zo goed werkt.

Misschien moet je je vraag ook nog even hier stellen https://delusthof.wordpress.com/2015/11/17/zuurkool-in-t-klein/

aangepast door annaelizabeth
aanvulling

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...