Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

@RedTomato,

 

ik kan je vooral de Buena Mulata aanraden, dat is een Chilly peper die paars begint en na een mooie omkleuring rood eindigt waarna de pepers rijp zijn.

 

Het is verder een frisse fruitige peper soort die je super in gerechten kan gebruiken, je kan er ook zeer goed bruikbare flakes of poeder van maken!

 

De plant is goed te kweken en geeft een zeer goede opbrengst, als de pepers gaan omkleuren wordt het een kleuren festijn in de plant.

 

Buena Mulata,

IMG_9658.jpeg

 

IMG_9338.jpeg


 

Als 2de kun je de Big Bomb overwegen, dat is een ronde rode peper, het is een hybride soort dus een kruising van een peper met paprika, ook zeer fruitig van smaak en goed in gerechten te verwerken!

 

Ook een goed groeiende plant die ook goed oplevert, makkelijke plant om te groeien.

 

Big Bomb,

IMG_9619.jpeg

 

IMG_9582.jpeg

  • Like 2
Geplaatst:

@RedTomato: En volgend jaar ook weer gewone Cayennes proberen. Bij mij doen die het buiten altijd goed. Wel zonnig, beschut, per drie planten in een 10 liter bouwemmer. Maar misschien heb ik een goed ras (Zaadhandel van der Wal, nr. 313B, € 0,90 voor ca. 100 zaden). Van deze Cayenne win ik zelf geen zaad, een zakje kopen is wel zo makkelijk, zo voorkom (verklein) ik de de kans op kruisbestuiving.. 

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Ik sluit mijn peperseizoen af.

Na-oogst van de laatste zes dagen (ligt nu net in de vriezer):

20230913_Oogst_Cayenne.jpg

^ Veel Cayenne, en nog wat late Mdme Jeanettes.

 

De Carolina Reaper chocolate laat ik nog een paar dagen aan de plant narijpen:

20230913_CRchoc_Laatste.jpg

^ Maar wat ik ermee moet? Ik ga wel heel voorzichtig proeven, maar in de keuken zal ik ze niet gaan gebruiken. Goed doseren -zelfs als peperpoeder- lijkt me ondoenlijk. 

 

- Cayenne (eind februari gezaaid, uiteraard binnen): had een groeistilstand, is helemaal goed gekomen.

- Mdme Jeanette (eind januari gezaaid, uiteraard binnen) was dit jaar zelfs sneller dan de Cayenne. Bijzonder.

- De Carolina Reaper (eind januari gezaaid, uiteraard binnen) deed het ook prima.

Voor alle drie: gewoon buiten, op een mooi beschut plekje. Alles in 10 liter bouwemmers. Eén plant per emmer, behalve de Cayenne: drie planten per emmer.

 

Kortom: Voor mij een uitstekend peperjaar. 

  • Like 5

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

@RedTomato,

 

ik heb geen afgeschermde zaden van de Buena Mulata maar je kan ze voor een klein prijsje bij peperzaden.nl kopen, daar kwamen mijn zaden ook vandaan en daar komen mooie planten uit!

 

@henkg,

 

mooie vruchten hoor 👍,

 

wat doen met de Reaper vruchten is idd een probleem 😆, wij hebben tot nu toe steeds veel animo van mensen die de Reaper challenge willen doen dus wij geven er veel weg!

 

Ook maken we er poeder van die je kunt verzachten met bijvoorbeeld paprika poeder mocht je ook paprika’s hebben staan.

 

We hebben er ook al een keer een hot saus van gemaakt maar daar kan je ook maar 3 Reapers in kwijt en dan nog is ie op t randje!

 

Uiteindelijk kweken wij de Reaper vooral voor de lol en niet voor de consumptie dus vandaar dat 1 plant vaak al voldoende is.😖

  • Like 2
Geplaatst:
Op 8-9-2023 om 17:41, woldistel zei:

Heb jij ook echt Stripey's tussen jouw SRS of zijn ze meer als een gekronkelde SRP

De plant deed het slecht en tijdens  het afrijpen werden ze al zacht, toen geen streepje gezien. Heb ze 2dagen geleden geplukt, 2dagen op tafel en nu wel een streepje te zien. 

DSC_1769.JPG

Hangen er nu nog 2 aan doe iets groter zijn. Ga het volgend jaar weer proberen, maar voor dit jaar is deze soort een soort van mislukking. Had van deze soort de hoogste verwachting dit jaar, maar helaas. 

 

 

  • Like 2
Geplaatst:

@Ruderalis Vervolg Big Bomb, heb nu 4 nieuwere vruchten geplukt en geprobeerd. Die smaken nu verassend wel goed. Denk dat toch de eerste vruchten was die niet zo lekker smaakte. Nu dus geen muffige nare nasmaak. Plant mag dus blijven volgend jaar! Na het proeven, heb ik er een pistoletje kaas van uit de oven mee gemaakt.

  • Like 3
Geplaatst:

Rond het middaguur was ik naar een klant toe, vrouw had toen soep gemaakt en ze zag een zakje met Buena mulata pepers liggen. Daar heeft ze er eentje van gepakt en gesneden. Zonder handschoenen en ze kent de olie truc ook niet. Dus na het snijden zat ze een uur met haar handen in een schaal met water, maar het werd maar niet minder... later kwam ik terug en had ze nog steeds ernstig warme vingers.
Kortom, de Buena mulata is een stuk pittiger dan de Cayenne. Het was ook wel duidelijk merkbaar in de soep.

  • Like 3
Geplaatst:

Aanvulling over gebruik (eetbare!) olie:

Vooraf: De olie trekt in je handen, vult zo kleine kloofjes, voorkomt dat de capsaïcine in je vel trekt. Handen goed "wassen" met een half theelepeltje olie. Ook onder je nagels wrijven. Daarna misschien een beetje deppen met keukenpapier als je wat veel olie hebt gebruikt.

En achteraf (als extra, of als je het vooraf vergeten bent): weer handen "wassen", nu met een theelepel olie. De werkzame stof (capsaïcine) lost veel beter op in olie dan in water. Als laatste: handen wassen met water en zeep.

Perfectionisten gebruiken extra vierge olijfolie, dat ruikt zo lekker.   

  • Like 4

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Nog even de échte afsluiting van mijn peperseizoen. De voorbereiding voor gebruik in de keuken:

 

20230914_peperpoeder_3x.jpg

^ Vlnr: Cayenne, Madame Jeanette, Carolina Reaper chocolate

 

Pepers zijn eerst gedroogd, tot kurk- en kurkdroog. Daarna vermalen in een elektrisch koffiemolentje, en "opgepot" voor gebruik in de keuken. Hete pepers zijn immers het best te doseren als poeder. Wel de gewenste hoeveelheid eerst in het dekseltje strooien, en dan pas bij het gerecht. Zo heb je een soort van "undo" knop.

 

Bewaren: in een goed gesloten potje, in het donker.

 

Dertig gram Cayenne en ook Mdme Jeanette, beetje weinig? Nee: echt ruim genoeg tot de volgende oogst. Daarbij: er liggen nog ruim genoeg vruchten in de vriezer. 

 

Gratis hitte in de komende wintermaanden!

 

  • Like 7

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Openlucht Reaper kleiner dan de Reaper vruchten in de tent,

IMG_1854.jpeg

 

Pink Tiger ( de tape heeft niks opgeleverd!, volgend seizoen nog maar een keer proberen), ik vind ze alsnog mooi,

IMG_1857.jpeg

 

😎🌶️

  • Like 6

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...