Geplaatst: 12 augustus 20232 j Sinds dit jaar heb ik augurken in de kas. Hiervoor teelde ik een boel komkommers en die maakte ik dan in als zijnde augurken, maar dan in plakjes. Met azijn en suiker. Die augurken ben ik nu in hun geheel in gaan maken. Volgens een recept van Meneer Wateetons (uit zijn boek Over Rot), maar dat is natuurlijk verder gewoon een bestaande oude methode: op pekel (van 5%) en dan gaan ze fermenteren. Ik heb steeds maar een stuk of 10 van die gurken, en dus doe ik het in een weckpot met een waterslot. Wie hier doen dat nog meer op deze manier? Deze staan nog maar een paar dagen: Deze al langer, die zijn 'klaar' en smaken heerlijk! Lekker knapperig ook nog. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 12 augustus 20232 j Oh. Dat was ik ook van plan. Hoe kom je aan dat waterslot? Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Geplaatst: 13 augustus 20232 j Auteur Die kan je kopen bij 1 van de vele brouwwinkels zoals bijv. Braumarkt.nl we hebben zelf een gat gemaakt in zo'n plastic vers-houd-deksel. Het lijkt me ook mooi om zo'n glazen deksel te hebben met een gat, maar dan moeten we daar speciaal een boortje voor halen in die best wel grote maat. En ach, met zo'n plastic deksel werkt het ook. Gisteren kon ik wat meer augurken plukken, ze vinden dit warme weer wel lekker blijkbaar Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 augustus 20232 j Thnx. Ik zal eens wat bestellen. Ik heb een boek over fermenteren gekregen. Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Geplaatst: 13 augustus 20232 j Auteur Ja rorror, zonder een nacht in zout. Ze gaan meteen in die pekel. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 30 juli 20241 j Auteur Ik heb nog steeds 2 potten met augurken staan. Die heb ik na het fermenteren vorig jaar in de koelkast gezet, en af en toe halen we er een paar augurken uit. Die spoel ik dan even snel af want ze zijn best wel aan de zoute/zure kant. Maar nog steeds lekker verder Ook heb ik in oktober wat augurken alsnog ingemaakt met azijn en wat suiker. Die potten staan nog in de kelder en zal ik binnenkort eens aanbreken. Ik wil dit jaar nog eens een pot proberen met een wat minder zoute pekel. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 juli14 Jul Auteur Ik heb weer een literpot gevuld. De augurken vliegen er hier nou niet echt doorheen dus ik denk dat het hier bij gaat blijven. Heb nu wat minder zout genomen, omdat 5% toch wel flink is.Ook heb ik wat kleine uitjes fijn gesneden en nu is het wachten tot het gaat fermenteren. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 juli14 Jul Hoeveel procent heb je nu genomen ? En is er een percentage norm voor de veiligheid ? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 juli14 Jul Ik haal momenteel heel wat komkommers uit de moestuin, althans veel meer dan we zelf op kunnen eten, dus ik deel maar weg. Maar inmaken lijkt me ook wel wat. Ik moet me alleen nog verdiepen erin .Ik heb ooit weleens stukjes komkommer op zuur gemaakt, volgens mij ging daarin : suiker, zout, een rood uitje, azijn, water, wat pimentkorrels en een steranijs erin, en dat was na enkele dagen erg lekker. Maar volgens mij herinner ik me dat je zoiets maar enkele weken kon goedhouden in de koelkast . Het zat natuurlijk ook niet in een potje met vacuum.Nu lees ik over fermenteren, en dat is dus een heel andere manier van inmaken. @Jorieke123 heeft het in een wat oudere post hierboven over een pot gefermenteerde augurken die na een jaar in de koelkast nog steeds goed is. Klinkt goed, en volgens mij heb ik nog nooit gefermenteerde augurken gegeten maar mijn (onderbuik-) gevoel zegt dat augurken op zuur gewoon lekkerder zijn dan augurken ingemaakt in pekelwater. Fermenteren lijkt me iets van heel vroeger toen er nog geen koelkasten en weckpotten waren en men niet anders kon. Persoonlijk gruw ik bijv ook van zoute snijbonen zoals mijn vader die vroeger maakte, veel en veel te zout.Maar misschien heb ik het mis en valt het reuze mee? . Ik ben daarom benieuwd naar jullie ervaringen. Bijv over smaak, houdbaarheid, en veiligheid. M.a.w. wat vinden jullie de allerbeste manier van inmaken van komkommers/augurken, en waarom ?
Geplaatst: 14 juli14 Jul Auteur Ik heb nu 4% (dus 4 gram zout op een kleine 100 gram water) gedaan, of misschien dat het heel iets meer was nog (net niet genoeg pekel gemaakt om alles te bedekken en toen nog wat er bij en dat was misschien wat zouter dan dat van daarvoor )Ik lees veeeel verschillende percentages/gewichten en doe dus maar gewoon wat Meneer Wateetons mij verteld in zijn boek Over Rot. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 juli14 Jul Auteur Tja Driepinter, je zult het toch echt zelf moeten proeven om het verschil te ervaren. Fermenteren geeft zure augurken, net als dat zuurkool zuur wordt door het fermentatie-proces. Voor het inmaken van komkommers op zoetzuur kan je hier kijken: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.