Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Varkens


Jorieke123

Recommended Posts

Een groot gedeelte van de groente die wij telen, gaat onder andere naar onze 2 varkens. We hebben bijvoorbeeld voedermaïs geteeld (een klein stukje, als proef), en die planten ingekuild om de varkens in de winter eten te kunnen geven.

 

Op dat stukje grond stond ook mosterd, zonnebloemen, en sudangras:

2uyfxaf52221371397439.jpg

kcn5y80571371397439.jpg

 

Ik kan de foto's van het inkuilen (oogsten, verhakselen) niet meer vinden.. Maar we hebben de planten met de hand geoogst, van elke plant de rijpste maïskolven apart gehouden (voor eigen gebruik) en de rest van de plant door de takken hakselaar gedaan. Dat 'puin' hebben we in plastic verpakt, en er een bult van gemaakt. Daar hebben we weer een laag zand over gedaan. En die bult heeft een tijdje gelegen (vorst, sneeuw, enz). En nu smullen de varkens er van!

Van de maïskolven die we apart hielden, maken we meel. En volgend jaar gaan we nog meer maïs verbouwen om ook de kippen te kunnen voeren. Stukje bij beetje worden we zelfvoorzienender

Link to comment
Share on other sites

In ieder geval wat verschillende graan soorten voor de kippen. En ook capucijners voor de kippen.

Zonnebloemen voor veel pitjes (olie) en voor de honing (we nemen dit jaar voor het eerst bijen). Verder maaien we het gras pas als het lang is, en dan laten we het drogen en stoppen we het in jute zakken. Daar eten de schapen en geiten weer van. En de kippen leggen er eieren in.

 

Ook komt er een veld voor courgettes en mini pompoenen. Voor de varkens en kippen. En ook daar eten we zelf ook weer van. Van elk pompoentje bewaren we bijvoorbeeld de pitten.

Ik wil ook een veldje met eeuwig moes gaan maken, dus ik ben druk aan het stekken .

Link to comment
Share on other sites

Het is erg leuk zo voer voor je dieren zelf telen, maar lijkt me nog niet eenvoudig als ik bv gekocht kippevoer bekijk bestaat dat uit verschillende zaden in bepaalde verhoudingen en wil je ''compleet voeren"' dat ze niks tekort komen is nog best een klusje om je in te verdiepen dat ze alles krijgen.

Is het enkel bijvoer dan is stuk eenvoudiger.

Maar denk zeker weten dat je dieren het waarderen dat zo allemaal te eten.

Precies wat ze er meedoen weet ik nog niet maar ik heb Poolse mensen gezien die in herfst de hele tuin elk stukje waar de groente op zijn inzaaien met denk ik wintertarwe, heel mooi gezicht ipv de grond braak in de winter is de hele tuin fris groen van de wintertarwe of dit nu later voor oogst is of als groenbemester weet ik nog niet omdat ik ze moeilijk versta, maar mischien is dat ook wat voor je want gepulkt vers en groen in winter zal dit best goed voer zijn voor je dieren.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ja er zit van alles in het voer, en in de winter blijft het lastig omdat ze dan geen extra stoffen binnenkrijgen van het zand, het scharrelen en de torretjes (bijv.) die ze eten. Dus dan zullen we ze zeker (leg)korrels voeren.

Maar we geven ze nu steeds een schep legkorrels, en een schep mais/graan/wat dan ook. En die 2e schep willen we in ieder geval zelf telen.

 

Wintertarwe heb ik ook liggen, maar het is er niet van gekomen dit jaar. Je kunt het als groenbemester gebruiken,maar het ook uit laten groeien en het aan het einde van de zomer oogsten.

Link to comment
Share on other sites

Oke nou dan zullen hun het zeker als groenbemester gebruiken, ik vindt dat wel gelijk mooi idee voor mezelf om lege bedden daarmee intezaaien

in de winter.

Zo half om half voeren is wel slim van je want dan komen ze niks tekort.

Ik weet van honden dat het ook zo ingewikkeld is om compleet voer zelf te maken, nu zal dat bij je varkens en kippen wel veel makkelijker zijn maar toch.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vandaag heb ik maar eens een aantal bedden onkruidvrij gemaakt. Gewoon op mijn hurken, met de hand de paardebloemen, viooltjes, dovenetels en kweekgras uit de grond getrokken. Ze waren nog niet zo groot, maar vooral de leden uit de pen-wortel familie zaten al lekker vast.

Ik heb een aantal emmers vol met onkruid bij de varkens en de kippen ingegooid. Dat vinden ze heerlijk!

 

2qsy078.jpg

 

1z6cx39.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...