Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Afharden, ga ik te snel?


Heylane

Recommended Posts

Ik heb binnen flink wat plantjes gekweekt en ik vind het tijd dat ze naar buiten gaan. Niet allemaal, maar de peultjes, uien en wat kruiden kunnen het al best denk ik.

Ik weet dat ze niet zomaar van binnen naar buiten kunnen, dus ben ik ze aan het afharden. Alleen begin ik nu te twijfelen of ik niet te snel ga.

Ik ben ze een week gegeven om te wennen. De eerste dagen zijn ze 2 a 3 uur naar buiten geweest, gisteren vanaf 10 uur (en dan de rest van de dag), vandaag wil ik ze vanaf een uur of 8 (dan is het nog wat kouder dan om 10 uur) en dan morgen tot s avonds laat buiten laten (dan wordt het ook weer kouder dus kunnen ze daaraan wennen en vervolgens vrijdag ook s nachts buiten maar dan op een beschutte plek. Dan kunnen ze zaterdag in de tuin.

Is dat te snel? Ik lees nl over mensen die al weken met hun plantjes aan het afharden zijn en ze 'steeds een uurtje langer' buiten zetten.

Link to comment
Share on other sites

Het ligt er ook een beetje aan hoe sterk je planten zijn. Zien ze er goed uit, verdragen ze het afharden goed? Zijn ze klein of al wat groter? Ook is er verschil tussen bv peterselie(die veel meer kan hebben ) en basilicum...Als het een stuk warmer wordt kun je ook wat sneller gaan. Let goed op avond en ochtend temperaturen, zolang het niet te koud wordt( bv onder de 5 graden) zullen veel planten het wel kunnen hebben.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Zet jonge plantjes nooit meteen in de volle zon . De planten die jij noemde kunnen echt wel wat hebben. De planten die in de koude grond gezaaid zijn hebben hebben die laatste vorst tot -5 ook zeer goed overleefd.

Link to comment
Share on other sites

Het afharden is bij mij zeker geen proces van weken. Meestal is het een kwestie van een dag of 3 tot 5 in fases:

 

1. In de loop van de ochtend naar buiten op een beschermde plaats en 's avonds binnen

2. 's Nachts ook buiten laten in een kas of andere bescherming

3. Uitpoten in volle grond met beschutting er tijdelijk omheen

4. Bescherming weghalen en zonodig nog water geven

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zelfs iets omgekeerds bedacht... buiten gezaaide erwten en tuinbonen die net omhoog piepen, zet ik overdag binnen, en 's nachts weer buiten... vanochtend pas bedacht, dus het effect moet ik nog gaan zien, maar ik hoop op versnelde groei, zonder zwakke wortels...

 

Ik zet nu elke avond op zolder het raam open zodat ze ongeveer tussen de 10 á 15 graden staan 's nachts, alle zaailingen die daar staan gaan nog altijd goed. Ok, buiten zal het nog iets kouder zijn.

 

Je zet ze wel beschut buiten neem ik aan?

Link to comment
Share on other sites

Wat ik zonder na te denken heb gedaan is de peultjes die goed waren opgekomen in een koude bak gezet, net die ene dag met felle zon. Dat is dus geen succes! (ik deel graag ervaringen...)

 

De rest gaat via de veranda naar de moestuin. Ik zet niets 'weer even binnen', te veel gedoe.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij gaan de tomaten soortjes van t weekend voor het eerst iets beschut naar buiten, beschut tegen te harde wind, verder uit de volle zon nog. Dit weekend omdat er zachter weer voorspeld wordt. Ik kijk even hoe de nachten gaan worden , maar het is niet zo zeer de temperatuur meer nu denk ik , als wel : van het beschermde - windloze naar de wind en de zon buiten. De tomaten staan bij mij nu overdag nog binnen , maar ook naast een open raam , en daar is het overdag ook maar 15gr

 

Andere dingen ( de cosmea's van nu bv ) , heb ik een deel zondag naar buiten gezet op een windloze middag, en gelijk de nacht buiten gelaten. Gaat schijnbaar goed. Het is wel een deel , het andere deel staat nog binnen , waar nu de groei dan ook nog goed in zit , en de cosmea's buiten staan stil. Verschil is duidelijk in 2 -3 dagen al goed te zien. Maar de ruimte he ? Dus dat gaat dit weekend allemaal naar buiten of zelfs de tuin al op. De aubergine gaat af en toe met mooi weer even luchten , en gaat dit weekend langer naar buiten , dan gaat dat maar lekker stil staan , wat zou het, ze moeten zo langzamerhand nu toch wel !

 

En het mooie weer komt eraan !! ( zal toch wel ? )

Link to comment
Share on other sites

Oeps ze zijn vannacht per ongeluk buiten gebleven. Gewoon glad vergeten ze binnen te halen

Maar ze lijken het niet erg te vinden. Ze staan beschut tegen regen en felle zon, dus ik denk dat ik ze maar lekker buiten laat. Er is geen nachtvorst voorspeld de rest van de week, dus dan wennen ze maar wat sneller

Tomaat en aubergine enzo durf ik nog niet zo goed al buiten te zetten (al zou dat een hoop ruimte schelen). Daarmee wacht ik nog maar even.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tja het is dan eindelijk zover, ijsheiligen is begonnen. Dus plantjes naar buiten? Ik heb begrepen dat je ze eerst moet afharden ofzoiets? Wat is dat en hoe doe ik dat. Bij mij gaat het om mijn Paprika en peper plantjes. En hoe kan ik deze het beste buiten zetten? Moeten ze ondersteund worden?

Link to comment
Share on other sites

Beste Kuikhoven,

 

Als je rechtsbovenin je scherm kijkt dan zie je daar een zoekbalk. Precies onder die zoekbalk staat met kleine letters - maar nog goed leesbaar - Uitgebreid zoeken. Wanneer je dat aanklikt heb je vervolgens diverse mogelijkheden. Ik stel voor tik in bij Zoek naar trefwoorden Afharden. Vervolgens klik je bij Doorzoek alleen het rondje aan dat voor Onderwerpen staat. Klik daarna op Zoeken.

 

Je zult dan een scherm krijgen waar twee topics op staan met Afharden in de titel. Wanneer je die topics doorleest krijg je vanzelf een idee wat afharden is en hoe verschillende mensen het doen.

 

Mocht je na het lezen van de twee topics - zo lang zijn ze niet dus dat moet makkelijk kunnen - toch nog niet precies weten wat afharden is dan ga je naar Google en daar tik je in Afharden planten. Je krijgt dan een hele waslijst met sites, maar (bij mij tenminste) meteen de eerste hit is een pagina van huisentuininformatie.be met als onderwerp Hoe moet je planten afharden. Ongetwijfeld staan op voornoemde site adviezen die sommige lezers hier van het forum met afschuw en of razernij vervullen. Maar niemand zegt dat je moet doen wat daar staat, het is meer om aan te geven dat er daar wat uitleg wordt gegeven. De derde hit van de Google search geeft een pagina van encyclo.nl - daar worden betekenissen gegeven van het woord afharden en ze zetten er zelfs nog de sites bij waar ze die definities vandaan hebben. Bijvoorbeeld houtwal.be. Met een beetje discipline weet je op die site van houtwal.be ook de term afharden te vinden.

 

Andere tip, wachten tot Rantje dit leest, die tikt alles netjes voor je uit

 

[En ja ik weet dat het uitleggen van wat afharden is vlotter gaat en minder werk is dan Kuikhoven leren hoe ze zelf iets moet zoeken. Maar ik help mensen graag op weg om nog zelfstandiger te worden in plaats van ze alles voor te kouwen ]

Edited by Guest

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Paprika en peper houden van hogere temperaturen... Dus afharden is echt nodig, en ik zou ze zeker nog niet naar buiten doen nu! Temperatuur kan dit weekend 's nachts nog tot rond het vriespunt zakken!

 

Afharden wil eigenlijk zeggen dat je opbouwt in hoeveelheid (direct) zonlicht en qua temperatuur. Ik begin met een paar middagen (met mooi weer, niet te veel zon, niet te nat), bouw het op naar dagen, en als de temperatuur het toelaat gaan ze hele dagen naar buiten. Let wel op, dit weekend kan het aan de grond gaan vriezen! (nacht zaterdag op zondag!)

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

Bovendien is het helemaal niet gezegd dat alles na 15 mei naar buiten kan. De warme soorten (als paprika) mogelijk pas eind mei.

De thermometer in de gaten houden en de weersvoorspellingen aanhoren werkt beter dan op de kalender de dagen aftellen

met vriendelijke groet, Rubo

Link to comment
Share on other sites

Zie alles ( helemaal dat mooie stuk van die meneer uit Fr. ) voorgaande, maar ik wilde nog wat toevoegen.

 

Alles heeft met beetje inschatten te maken. Ik zet de pepers en paprika's al een tijdje in het middagzonnetje buiten ( als ik es vroeg thuis kom van me werk ). Ze kunnen best een uurtje 5gr hebben op het einde van de nacht tegen of rond zonsopgang is het nog wel zo koud, maar deze dagen zelfs kouder ! ( wellicht zelfs nog iets van vorst ? ) Helemaal naar buiten zou ik dus ook nog niet doen. Maar de hele middag kan al wel.

 

Gevaar van welke uitleg dan ook , is dat het bij inschatten blijft. Ben jij een grote Tuttel, dan heb je misschien een probleem en blijf je twijfelen , en zeulen met de spullen. Niet doen ! Planten kunnen best wat hebben, en dan staan ze es stil in de groei voor een dag of wat, wat zou het ?

Maar kouder dan ong 5gr op het koudst in de nacht zou ik niet doen nee.

Overdag wordt deze week 12-16 gr. Ik vind dat echt nog niks voor de meest warmteminnende planten hoor. We hebben gewoon een raar laat seizoen. Helaas pindakaas. Maar afhankelijk hoe ze bij jou op de zon , en op de wind staan , kun je het al deze week voor halve dagen proberen misschien ?

 

Maar 1e Tip : Niet te veel getuttel met planten ! Doen , gewoon doen, Kijken naar de plant ( alle blaadjes krullen om ? ; dan doe je misschien iets fout ? warmer zetten en es een broes eroverheen. En dan gaat er es wat fout. Leren . wat maakt het uit. ( De paprikas zijn niet duur van de zomer in de supermarkt ! )

Link to comment
Share on other sites

Hoi allemaal! Ik ben bezig met het afharden van mijn druivenstekjes, courgette, komkommer en augurk, ruim een week nu. Maar afgelopen nacht en die nacht ervoor kon ik door omstandigheden de plantjes 's nachts niet binnen zetten. Heeft het zin om door te gaan met het afharden, of heeft dat geen zin meer nu ze al twee nachten noodgedwongen buiten hebben doorgebracht?

Link to comment
Share on other sites

Super bedankt allemaal! Ik begrijp nu een beetje wat het is. Zal anderen voortaan een plezier doen en eerst op google kijken. De reden dat ik het eerst hier vraag is omdat mensen hier vaak ervaringen delen in plaats van voorgekauwde stukjes tekst zoals op internet te vinden is. Dat is voor mij dus een stuk waardevoller.

Maar ik ga mijn plantjes maar eens even op een dienblad laden en buiten zetten

Link to comment
Share on other sites

Zien ze er goed uit?: Ik zou zeggen dat ze afgehard zijn

Zelf hard ik dit jaar af volgens de regels, maar in eerdere jaren zette ik pompoenen en tomaten/pepers en paprika`s in een klap buiten na de ijsheiligen. Als de nachttemperatuur maar niet onder de 5 graden komt. Anders afdekken om schade te voorkomen( met vliesdoek, bubbelplastic, kranten of lakens). Overdag staan mijn planten dus al buiten, maar aan t eind van de dag gaan ze de kas weer in...

 

Voor vannacht en voor woensdagnacht wordt er vorst verwacht..de lakens voor de aardappels liggen al klaar, de planten blijven `s-nachts nog even in de kas.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Haha, ja ik hou ook wel van een beetje een pragmatische aanpak . Maar vorig jaar hebben mijn druivenstekjes het niet gered, misschien wel omdat ik ze niet heb laten afharden. Vandaar dat ik het dit jaar volgens de regels wilde doen, om te zien of ze het dan wel zouden halen.

 

Tja, zien ze er goed uit...? Hmm...Bij de druif hangen de bovenste blaadjes van de stekjes een beetje slap, maar dat zou ook kunnen komen omdat het al een tijdje bewolkt is hier of omdat de voeding in zijn potgrond op begint te raken . Bij de rest van de plantjes merk ik eerlijk gezegd geen verschil tussen de afhard-plantjes en dezelfde plantjes (die de selectie niet hebben gehaald bij het opkweken) die ik gewoon buiten neer heb gezet met het idee om ze binnenkort eens weg te dondereren...

Link to comment
Share on other sites

Ik zou zo`n 1e jaars druivenstekje ook nog erg vertroetelen..bij mij gaat hij overdag wel naar buiten, maar de eerste maand blijven ze `s-nachts zeker in de kas. Verpotten als de pot te klein is, maar ik weet ook niet wanneer ik ze de volle grond in stop, misschien niet eens dit jaar.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik heb ongeveer 20 paprika planten. Ze staan al heel lang in de vensterbank in de volle zon tot 13.30uur. Nu ben ik niet thuis tot zondag en wil ze dan graag in de tuin en in de kas uitplanten. Gaat dat problemen opleveren? Qua temperatuur zal het ongetwijfeld goed gaan, maar kunnen ze tegen directe zon als ze gewend zijn om achter een ruit te staan?

 

Alvast bedankt voor de reacties

Link to comment
Share on other sites

Denk dat je beter iets van bv vliesdoek erboven kan spannen, tot ze aangeslagen zijn.

Verbranding in een GLAZENkas is toch beetje probleem, waar je volop in de zomer best schermdoek of je ruiten wit kalkt.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...