Jump to content

Zelf ketchup maken?


Malawi

Recommended Posts

Heeft iemand het hier al eens geprobeert? Ik heb 1 poging gedaan en het was een ramp, smaakte helaas naar niets en was ook nog eens water dun. Mijn dochtertje (bijna 3) vind ketchup heerlijk, en om het nu constant te kopen is ook niets wilde het dus zelf maken (-conserveermiddelen) maar helaas het is niet geworden!

Link to comment
Share on other sites

Tomato Ketchup

 

Ingredients:

 

- 1kg of ripe tomatoes

- 4 onions diced

- 2tsp of fennel seeds

- 2tsp of coriander seeds

- 4 cloves

- 2 thumb sized ginger

- 4 cloves of garlic

- 1-2 chilli

- pepper/salt

- 1L of tinned tomatoes

- 250ml of red wine vinegar

- 200g of raw sugar

- handful of basil

 

Method:

 

1. Fry onion in the pan for about 15 minutes to sweeten

2. In a pestle and mortar, bash together the fennel seeds, coriander seeds and cloves.

3. Add the ginger, garlic, and chilli to the pan.

4. Shake the herb mix into the pan also. Add a pinch of salt and pepper.

5. Add the tomatoes, and the finely chopped stalks of the basil.

6. Add the tinned tomatoes along with the red wine vinegar and raw sugar. Cook on medium-low heat for 30 minutes till it’s shiny.

7. Turn the heat off, and stir chopped basil leaves in.

8. Blend the mixture in portions, pour through a sieve.

9. Bottle in sterilized bottles.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik woon dan niet in Malawi, maar in Wirtschaftswunderland Duitsland, en ook hier is het internet zeer traag.

Het heet hier dan wel DSL, maar dat staat waarschijnlijk voor: Dauert Sehr Lange.

 

Ook wij hebben het afgelopen jaar Ketchup gemaakt.

We hadden tomaten te over.

Mijn verloofde maakte er èèn volgens recept, ik gewoon op "goed geluk".

Tomaten pureren, veel sriracha http://tinyurl.com/6emwmkk en andere pittige sausen naar smaak toegevoegd. (ik hou van HOT KETCHUP).

En natuurlijk de nodige suiker toegevoegd.

 

De smaak kwam overeen met die van een bekend Duits merk.

Iets scherper, dat dan weer wel.

 

Het mooie is dat het nog steeds goed is.

Wellicht bevatten de sausen veel conserverings middelen.

Ik heb er een grote hoeveelheid in gewone potjes (van jam tot potjes waar worstjes in hebben gezeten) gedaan.

En een hoeveelheid in plastic bakjes ingevroren.

Deze laatste heb ik nog niet gebruikt.

 

Geopende potjes bewaar ik in de koelkast.

En als ik de potjes vul, laat ik ze eerst in kokend heet water liggen, tesamen met de deksels.

Vervolgens direct de potjes vullen, deksel erop en op zijn kop zetten.

Als ze afgekoeld zijn, zijn de meestel blikken deksel hol gevormd, wat onderdruk aangeeft.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik had ook nog twee bakjes met zelfgemaakte (hot) ketchup in de diepvries gedaan.

Nu mijn vooraad zelfgemaakte ketchup welke in potjes had gedaan op was, hier aan begonnen.

Helaas was het geen goed idee.

Want hoewel de smaak van de ingevroren ketchup goed was, is de structuur compleet veranderd.

Veel van het vocht is ontrokken en separaat in het bakje komen te staan.

Het mixen van de saus en het vocht wil niet goed meer lukken.

 

Met heel veel moeite heb ik het in een tomatensaus verwerkt

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zijn er nog mensen die zelf ketchup hebben gemaakt? Die ook echt lekker was? Ik vind het jammer dat er altijd bij staat dat er tomaten uit blik in moeten. Naast je eigen tomaten zeg maar. Kan dat niet zonder? Of zijn 'onze' tomaten daar niet smaakvol genoeg voor?

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

... Of zijn 'onze' tomaten daar niet smaakvol genoeg voor?
Tomaten uit blik zijn roma-tomaten, opgegroeid in een warm en zonnig land; zou dat schelen? Verder las ik op een blikje dat er ook nog citroen en/of zuurteregelaar inzit. Ketchup maken heb ik nooit gedaan.

succes

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...