Ga naar inhoud

Pompoen uit de tuin, lichtgeel en niet erg hard van binnen. Eetbaar?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo,

Ik ben nieuw hier en ik heb een vraag.

Ik woon in Noorwegen en kreeg een mooie pompoen uit de moestuin van een kennis.

Ik koop en eet met enige regelmaat flespompoen of gewone (oranje) pompoen.
Maar dit type pompoen ken ik niet.

Ik heb de pompoen vandaag aangesneden en het is lichtgeel van binnen.

De buitenkant is erg hard. Maar het pompoenvlees is licht geel en eigenlijk niet zo hard als ik van pompoen gewend ben. Het is moeilijk om de mate van hardheid te beschrijven, maar ik zal een poging wagen. Het is zeker niet zo zacht als meloen ofzo. Maar oranje "gewone" pompoen is gewoon heel hard. Flespompoen wat zachter. En deze eigenlijk net weer iets zachter. Ik hoef geen kracht/geweld te gebruiken om de pompoen te snijden. De schil is hard, ik kan het niet induwen ofzo. Maar het vruchtvlees is niet zo hard.

De pompoen is groen, maar een klein deel van de schil is geel (het stuk dat op de grond lag?)
De witte vlek op de eerste foto is zonlicht.

 

Pompoen2.jpg.thumb.jpeg.9947e74442d529a44a1352887f29286a.jpeg

 

PompoenOpen2.jpg.thumb.jpeg.ee98a21fd4ead6896c34546a109bd18e.jpeg

 

Is deze pompoen goed en eetbaar?
Zo niet, wat is er mis met de pompoen en waar komt het door?

Bedankt voor de hulp.

Geplaatst:

Ik denk wel eetbaar maar meer niet veel smaak. De pompoen is in mijn ogen nog niet rijp de steel is niet verkurkt en het vruchtvlees nog niet op kleur en daardoor nog niet op smaak. Je kunt er natuurlijk soep van maken met bv kerrie of bakken in de oven met veel kruiden of gevuld met pittig gehakt. 
 

De vorm en kleur doen me ook denken aan de soorten Halloween pompoenen die hebben sowieso weinig smaak

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dankjewel, Appelvrouw.

Ik zal er soep van maken, dat is een goed idee. Ik geloof dat het inderdaad weinig smaak zal hebben, het ruikt ook niet echt pompoen.

Moet de pompoen aan de plant blijven om rijp te worden en om te zorgen dat de steel verkurkt?
Of rijpt het verder nadat het geplukt is?

Het kan hier al vroeg gaan vriezen 's nachts. De planten staan buiten in de tuin. Niet in een kas ofzo.

Geplaatst: (aangepast)

Dankjewel, Rookie, voor het welkom heten.

De hoogte is ca 18cm en de breedte (doorgesneden) ca 27 cm.

 

PompoenOpen3.jpg

aangepast door Herfst
  • Like 2
Geplaatst: (aangepast)

Pompoen moet aan de plant blijven Itten om een verkurkt steeltje te krijgen. Pas dan mag hij eraf en is hij waarschijnlijk rijp, en wel oranje. 

aangepast door jootje
Geplaatst:

Bedankt voor jullie hulp. Heel leerzaam en fijn! 


Oké. Ik zal doorgeven dat ze het aan de plant moeten laten, zolang het kan.
De herfst begint al. Paddenstoelen en planten die verkleuren. Herfsthangmatspinnen. Maar de vorst is er nog niet.

Het is nu 12-15 graden in de nacht (volgens de weersvoorspelling).
Ik zie in de voorspelling 9 graden ('s nachts) op 12 september.

Geplaatst:

Vorst is funest, zelfs -1 kan schade geven aan de al afgerijpte vruchten. Vruchten die nog niet rijp zijn lijken me nog gevoeliger. Dus goed in de gaten houden. Afdekken van de vrucht heeft volgens mij geen zin want de plant zal ook snel instorten. En dan ook geen rijping. Dan maar onrijp eten of naar de beesten.  Wat is jullie dagtemperatuur?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dankjewel, Appelvrouw. Ik vermoedde al dat vorst een probleem zou zijn.

Op dit moment is het overdag rond 14 graden, maar komende dagen wordt het weer warmer, tot 26 graden, volgens de voorspelling.

Dit jaar is het eerste jaar dat ze het proberen met pompoen en ze waren iets aan de late kant. 
Volgend jaar kunnen ze wat eerder beginnen en wellicht de planten in de kas zetten?
Ik bedenk mij nu dat de planten ook niet op een heel zonnige plek staan. Dat is misschien ook niet ideaal.
Het was ook niet zo een hele mooie zomer hier. Dus dat speelt ook mee, denk ik.
Maar goed, hier leren we van, kunnen we het volgend jaar beter doen.

  • Like 1
Geplaatst:

Misschien kun je volgend seizoen de uchiki kuri pompoen eens proberen. Die geeft vrij kleine fel oranje vruchten die (bij mij althans) snel groeien en rijpen. Ik heb ze dit seizoen op 1 april gezaaid en half augustus kon ik de eerste oogsten. Inmiddels zijn er nog 2 rijp en geoogst. Ik heb ze tegen een muur (zuid-oost) op laten klimmen (dus extra warmte). Hierbij een fotootje van de eerste, dan zie je meteen het verkurkte steeltje.

 

IMG_6401.jpeg

  • Like 3
Geplaatst:

Bedankt Jorieke123 en Dahli, we gaan onderzoeken welke pompoen we volgend jaar het beste kunnen zaaien.

Dankjewel, Lia56. Het is jammer, maar daar leren we ook weer van. Volgende keer hebben we vast meer geluk.
Gelukkig is de pompoen wel eetbaar. Dus niet helemaal voor niets.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...