Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Recepten bieten zoetzuur/inmaak


appelvrouw

Recommended Posts

wij hebben vandaag dit recept gemaakt, nog geen idee hoe het smaakt

 

Zoetzuur van Bietjes (recept van Diana's mooie moestuin)

 

voor 4 potten van 400 gram

 

Ingredienten:

 

800 gram kleine of grote rode bietjes

200 gram rode sjalotten of rode uien

½ - 1 chilipeper (optioneel, afhankelijk van smaak)

5 deciliter azijn

6 deciliter water

90 gram suiker

zout naar smaak

Recept:

 

Was de bietjes en kook ze beetgaar. Pel ze. Kleine bietjes kun je heel laten maar grotere bieten zijn ook mooi in pot, in plakken (tip: gebruik een kartelmes, dat is extra mooi). Laat de bietjes goed uitlekken. Snijd de sjalotten in mooie gelijkmatige ringen of stukjes. Steriliseer de potten met kokend water en soda, naspoelen met kokend water. Leg de (plakjes) bieten met de plakjes sjalotten om en om in de potten. Breng ondertussen de azijn met suiker aan de kook en kook tot de suiker is opgelost. Voeg het zout toe. Snij de peper in ragfijne reepjes en kook dit nog 1 minuut mee. Giet dan het kokendhete azijnmengsel over de bietjes-sjalotten. Sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar. Erg lekker bij Surinaamse – en rijstgerechten (onze Surinaamse buurvrouw gaf me het recept, zij maakt het vaak bij allerlei Surinaamse gerechten, maar bij haar is het altijd oppassen geblazen – is soms pittiger dan het gerecht dat ze op zou moeten frissen Ook eens gemaakt met witte bietjes, erg leuk omdat je daardoor veel beter ziet wat je eet, en net zo lekker (van rode bieten gemaakt wordt alles – zoetzuur, uien, bieten – donkerrood). In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar, mist goed ingemaakt (heet en vaccuum), zeker 8 maanden hodbaar.

Link to comment
Share on other sites

Oké, ik ga waarschijnlijk nu een hele domme vraag stellen, maar ach, anders kom ik er niet achter : Als je die bieten hebt ingemaakt en je wil ze gaan gebruiken, moeten ze dan nog verwarmd worden of is het dan de bedoeling dat je ze koud eet met bijvoorbeeld een rijstgerecht?

 

Heeeeeel langzaam probeer ik zo steeds weer wat bij te leren.... Hihi

Link to comment
Share on other sites

Bedankt appelvrouw, ik wil dit recept vanavond gaan maken. Heb nog nooit iets met inmaken gedaan, niet met steriliseren van potten en zo, maar ik ga een poging doen. Gister namelijk bieten gekregen van iemand op de tuin, maar geen tijd om ze deze week te eten... Dan maar even op zoek naar een inmaakrecept (en gevonden!! )

 

Wat ik niet begrijp in het recept is de 6 deciliter water... Wordt dat nog ergens gebruikt of is dat een overbodige regel? Of wordt er 6 deciliter water gebruikt om de potten uit te koken ?

Link to comment
Share on other sites

Ik kreeg een vlot antwoord van Diana...hier volgt het!

 

Vroeger gebruikte ik alleen azijn (maar dan wordt het wel echt heel zuur en straf van smaak). Vandaar dat ik tegenwoordig de azijn meng met water, het is wel in de ingrediëntenlijst vermeld maar blijkbaar niet in het recept. Dus ik meng water met azijn en de suiker en dat kook ik. En vroeger legde ik de bietjes in de pot en overgoot dat met het kokende mengsel, maar tegenwoordig kook ik de bietjes (en sjalotten) 1 minuut mee – dan trekken de potten beter vacuüm.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Wat een vlug antwoord zeg, fijn! Hopelijk kan ik straks beetje tijd vinden om ze in te maken, moet, anders kan ik de bieten weggooien, ook zonde!

 

Ik ga het dan proberen met water en ga de bietjes en sjalotjes even meekoken aan het eind.... Haha, dat gaat een avontuur voor me worden

Link to comment
Share on other sites

Vandaag het zoetzuur à la buurvrouw Diana gemaakt..lekker pittig door het pepertje..ik mis misschien nog wel wat kruiden. Ik g gewoon nog wat bieten zaaien en maak hetzelfde nog eens met kleine bietjes..ik krijg al weer plaats genoeg door het opruimen van aardappels, tuinbonen, uien en erwten

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht niet om ze voorlopig te eten..als ze een minstens maand staan zijn ze meer op smaak, tenminste dat is meestal zo met zoetzuur. Ik zal het wel bij een koud buffet of bij een Indische maaltijd als bijgerecht geven denk ik.

 

Het leek me wel lekkerder om er nog wat extra kruiden bij te doen, misschien kruidnagel of foelie..iemand een idee?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht niet om ze voorlopig te eten.

 

We hebben ze toch gegeten omdat we wat zuurs wilden bij Friet en Tofu-omelet..

Ik vind ze echt te zuur( iedereen vond dat..) meer suiker dus, of de azijnbereiding nog wat dunner maken, maar dan moet je al weer gaan wecken denk ik om het houdbaar te maken. De pittigheid was wel weer erg lekker.

 

Iemand nog een ander recept zoetzuur?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik heb augurken in zoet/zuur gemaakt...na ff experimenteren vind ik het volgende een goede smaakverhouding hebben:

 

3/4 liter azijn

1 liter water

1/2 kg suiker

 

zoals jullie zien is dat stukken meer suiker en minder azijn in verhouding

 

evt uit te breiden met mosterdzaad/pepertjes/uitjes/kruiden enz enz al naar gelang je eigen smaak

 

dat aan de kook brengen en over de reeds in schroefdekselpotten gerangschikte augurken gieten....ik heb de grotere in schijfjes gesneden....ik denk dat het met bieten ook zo zou moeten kunnen.

Link to comment
Share on other sites

Recept in onze krant uit het boek van:Recepten van Alain Passard:

 

4 kleine bietjes gekookt ,3/4 bakjes over rijpe bramen ,12 gram boter,1 eetlepel sojasaua,1 theelepel ba;sa,icoacijn(di Modena),blaadjes van 4 takjes paarse basilicum,500 milliter volle melk en de afgeriste bloemtjes van 1 takje lavendel;fleur de sel:

bietje koken en laten afkoelen.laat intussen de bramen met de boter in een steelpan op laag vuur in 7/8 min zacht worden.Plet ze vervolgens-hou het vuur laag=in de pan met vork en voeg er sojasaus,azijn,basilicumblaadjes aan toe.Laat dit zo'n 4/5 min sudderen.Schil de lauwe bietjes.verhit de melk in een pannetje en schuim op met de garde ,staafmixer of melkschuimer.Schenk de bramensoep in de diepe warme borden.Leg in elke bord een bietje-u kunt de bietjes ook in plakjes snijden.Schep het melkschuim erover en bestrooi met lavendelbloemtjes en ietsje fleur de sel.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...