Geplaatst: 12 november12 Nov Plan is om deze winter/voorjaar te beginnen met aanleg van een pruimen haag . De soorten die er al in zouden komenEarly laxton.Mirabelle de NancyBlue de BelgiqueGolden JapanKoningin VictoriaItaliaanse KwetsDenk dat het goed zit qua bestuiving . Spreiding oogst beschikbaar om te eten juli oktober.Iemand opmerkingen tussen keuze van rassen?En eventueel nog bijkomende rassen zou mogelijk nog enkele rassen meer zetten . Denk daar bij vooral latte soort in begin overlappen oogst wel maar einde enkel de Italiaanse Kwets .Of voor een andere reden een bepaalde soort er bij .Alvast bedankt Waaslander 12 november12 Nov aangepast door Waaslander Schrijf fout
Geplaatst: 12 november12 Nov Al gedacht aan een Prune de Prince om nog toe te voegen? Laat rijp (eind september), kleine mooie, droge vruchten in diepblauw en heerlijk van smaak. Esthetisch in een haag best mooi en de vogels zullen je dankbaar zijn.
Geplaatst: 12 november12 Nov Er zit zover ik weet geen bestuiver voor Golden Japan bij. En waarom geen Russische pruimen? Overigens vraag ik me af waarom je het een haag noemt. Het is meer een rijtje bomen. Wat je wel kunt overwegen is om af te wisselen tussen laagstam en hoogstam en tussen Japanse pruimen en gewone. De Japanse gaan heel erg hangen dus als je die in laagstam neemt, gaat de onderkant van je haag wel dicht zijn. Anders niet, dan wordt het gewoon een rij bomenVerder denk ik niet dat je per se de beste rassen hebt gekozen, maar het is maar net wat je wilt natuurlijk
Geplaatst: 12 november12 Nov Auteur Ja misschien wat onduidelijkheid over wat met haag bedoeld wordt . Bedoel eigenlijk een rij leifruit op ongeveer 1 m van de beuken haag op de grens met de buren . Zoals In mijn voortuin staan maar dan met appelbomen . Zal morgen als het licht is eens foto nemen en plaatsen hier .38 minuten geleden, Fruittuin17 zei:Er zit zover ik weet geen bestuiver voor Golden Japan bij.Ik zal nog eens verder kijken over de bestuiving want ene site sta geen info over bestuiving en andere stond zelfbestuiving. Welke zou hier voor een goede bestuiver zijn .Andere ideeën ga ik zeker ook bekijken .
Geplaatst: 12 november12 Nov Ik zou er niet zonder meer vanuit gaan dat zelfbestuiving een succes wordt.. bij fruit is er in 80 van de 100 gevallen waarin beweerd wordt dat het zelfbestuivend is, amper of geen oogst. Ik zou er een tweede Japanse pruim bij zetten als je Golden Japan wilt zetten. Geen idee of dat goed gaat als leiboom trouwens, nog nooit gezien. Sowieso lijkt een pruim me moeilijk als leiboom, aangezien ze een flinke groeikracht hebben. Maar als je echt weet wat je doet zul je het vast voor elkaar krijgen. Je kunt trouwens ook een pluot zetten, als bestuivingsduo met Golden Japan. Dan heb je weer nog wat anders.Al eens gedacht aan Reine Claude Verte trouwens? Je hebt wat geduld nodig want hij komt laat op gang, maar die pruim is wel echt een begrip. Zooo lekker. Ook leuk qua kleur want die is groen, en de Golden Japan is geel, Reine Vic is een beetje roze, Bleue de Belgique is paars
Geplaatst: 13 november13 Nov Auteur Beloofde foto's van wat ik met haag bedoeld.Langs de oprit 4 appels:Land de buren 3 appels beiden in voortuinZijn aangekochte laagstammen. In najaar 2018 . Nu zou ik ze zelf enten.Laagste takken vrij hoog 65cm en ent naar mijn zin te laag . Met mulchun met hakselhout komt ent er onder te zitten . Volgens mij zeker niet aan te raden .Bij zelf enten : ent hoger en laagste takken iets lager .In plaats van Houten staken en latten zou ik nu gaan voor ijzeren afsluiting met bovenbuis. En daar dan spandraden tussen waar takken worden aan vast worden gemaakt voor ze te leiden.Max hoogte ongeveer 2m (ongeveer zelfde hoogte van de beuken haag) bij hoger hebben buren er schaduw van is op het zuiden van hun tuin in lengte van onze tuinen.Zeer interessante suggesties al tussen de opmerkingen waarvoor dank.
Geplaatst: 13 november13 Nov Dan moet je wel heel goed opletten op wat voor onderstam het staat want pruimen worden vaak al snel veel groter. Laagstam pruim staat vaak op een onderstam die alsnog een enorme boom produceert
Geplaatst: 14 november14 Nov Eens met @Fruittuin17, Reine Claude Verte zeker doen. Veel lekkerder pruimen vind je niet.We hebben in Boomgaard Acht een rijtje pruimen staan, destijds geent op Wavit, zou weinig groeikracht hebben ... daar is weinig van te merken, we snoeien elk jaar veel hout van die bomen.Ik zou proberen wat meer bijzondere rassen te vinden, die je nu noemt zijn vrij gangbaar.
Geplaatst: 15 november15 Nov Auteur 14 uren geleden, marcelru zei:We hebben in Boomgaard Acht een rijtje pruimen staan, destijds geent op Wavit, zou weinig groeikracht hebben ... daar is weinig van te merken, we snoeien elk jaar veel hout van die bomen.Daar ben ik me zeker van bewust. Dat in bedwang houden nog wel een uitdaging gaat worden.Zandgrond iets mindere groei ?Concurrentie van de beukenhaag voor voedingstoffen ? Heb over het laatst filmpje gezien van "haal meer uit u tuin" dat ze daar als test begonnen waren 3 fruitbomen in 1 plantgat om zo grote van bomen afzonderlijke kleiner te houden. Was iets dat ze ergens hadden opgevangen dat ze wouden testen .Geregeld en veelvuldig nijpen van de jonge scheuten. Wat ik ook doe met de appelbomen zeker die langs oprit en mij lijkt dat die meer hun kracht gaat steken in vruchtzetting dan in groei .14 uren geleden, marcelru zei:Ik zou proberen wat meer bijzondere rassen te vinden, die je nu noemt zijn vrij gangbaar.Daarom mijn vraag ook hier zijn degenen waar je het meest info van vind en het gemakkelijk aan geraakt Op 12-11-2025 om 21:43, Fruittuin17 zei:Ik zou er niet zonder meer vanuit gaan dat zelfbestuiving een succes wordt.. bij fruit is er in 80 van de 100 gevallen waarin beweerd wordt dat het zelfbestuivend is, Al eens gedacht aan Reine Claude Verte trouwens? Je hebt wat geduld nodig want hij komt laat op gang, maar die pruim is wel echt een begrip. Zooo lekker. Ook leuk qua kleur want die is groen, en de Golden Japan is geel, Reine Vic is een beetje roze, Bleue de Belgique is paarsWas er mee van uitgegaan als er geen specifieke soort bij stond voor bestuiving dat van de rest er wel 1 zou tussen staanKleur verschil was ook 1 van de redenen dat ik dat deze keuze was gekomen
Geplaatst: 16 november16 Nov Ja maar Japanse pruim bloeit echt veel vroeger, die zijn niet compatibel met gewone pruimen daardoor
Geplaatst: 18 november18 Nov Auteur Bedankt voor alle info .Bij het zoeken naar info en rassen al veel interessante informatie gevonden.Het is een 3tal jaar dat ik curcus enten heb gevolgd en ook gedaan heb (peren appels) . Nu tijdje geleden ben ik deze terug tegen gekomen. Zou deze volgen als opfrissing. Avond theorie en zaterdag praktisch. Totaal een 6 uur dacht ik toen.Nu dit weekend kom ik cursus tegen pruimen enten. Duur 2 uur .Was enten peren en pruimen niet zelfde ,enkel slagingskans iets kleiner bij pruimen dan bij pitfruit?Beiden volgen zou misschien wel het interessant zijn. Andere lesgever andere inzichten? Maar pruimen is werkdag voor mij dus moet er verlof voor nemen . Daarom mijn vraag enten pruimen en pitfruit groot verschil of is het juist verschil in praktisch gedeelte wat voor handen is?
Geplaatst: 18 november18 Nov Je steekt er altijd wat van op, iedereen heeft toch zo z'n eigen manier om twee stukjes hout aan elkaar te plakken.Ik ent steen- en pitfruit op dezelfde manier. Slagingspercentage appel/peer 99-100%, kers zo'n 90-95%.Ik heb horen zeggen dat steenfruit beter te oculeren is, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Afgelopen zomer de eerste serie kersen geoculeerd, moet nog zien wat 't wordt.
Geplaatst: 19 november19 Nov Ik denk dat je beter die pruimen cursus kunt doen, dan is er waarschijnlijk veel enthout aanwezig en heb je gelijk je pruimenbomen voor je haag
Geplaatst: 19 november19 Nov Ik zou me niet heel erg vastpinnen op de moment van rijpheid zoals op internet beschreven. Ik weet niet of Italiaanse kwets veel verschilt van Hauszwetsche, maar die is bij mij in augustus rijp in plaats van september/oktober. Volgens mij heb je voor reine Claude verte het beste een bestuiver die daar bij hoort, een andere reine Claude soort? Misschien kan iemand hier uit ervaring spreken over bestuiving. Die soort duurt jaren voor die wat opbrengst geeft, maar zeker de moeite waard.
Geplaatst: 19 november19 Nov Auteur 9 uren geleden, Fruittuin17 zei:Ik denk dat je beter die pruimen cursus kunt doen, dan is er waarschijnlijk veel enthout aanwezig en heb je gelijk je pruimenbomen voor je haagBij info van curcus staan er 7 rassen en ook dat sommige soorten beperkt zijn in enthout.En 2 soorten die tussen mijn 6 bestelde rassen staan. Of er meer rassen ter beschikking gaan zijn of enkel deze 7 ? Maar zie het ook als mogelijkheid om contact te leggen met personen die daar gedreven en langer mee bezig zijn.19 uren geleden, marcelru zei:Je steekt er altijd wat van op, iedereen heeft toch zo z'n eigen manier om twee stukjes hout aan elkaar te plakken.Ik ent steen- en pitfruit op dezelfde manier. Slagingspercentage appel/peer 99-100%, kers zo'n 90-95%.Ik heb horen zeggen dat steenfruit beter te oculeren is, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Afgelopen zomer de eerste serie kersen geoculeerd, moet nog zien wat 't wordt.Daarom ook dat iedereen zijn eigen manier van het te doen heeft is ook motivatie om het te doen . Maar mijn bedenkingen is dat 2 uur wel vrij kort is .Oculeren ook curcus gevolgd en gedaan . Maar daarvoor enthout geraken lijkt me nog moeilijker zeker als beginner.Zeker bij enten met dikte verschil ent/onderstam is cambium laag die elkaar raken beperkter zeker dan bij oculeren lijkt me. En daardoor oculeren slagingskans groter?Als het mogelijk is met mijn werk ga ik deze zeker volgen enten pruimen.
Geplaatst: 19 november19 Nov Je kunt ook altijd nog zelf enthout proberen te regelen. Misschien is er een pomologische vereniging in de buurt. Die hebben vaak een vaste dag waarop ze aan het werk zijn. Als je dan even langsloopt mag je vast wel een paar takjes enthout knippen van de rassen die je graag zou willen
Geplaatst: Zondag om 17:092 d On 11/19/2025 at 7:40 PM, Waaslander said:Oculeren ook curcus gevolgd en gedaan . Maar daarvoor enthout geraken lijkt me nog moeilijker zeker als beginner.Zeker bij enten met dikte verschil ent/onderstam is cambium laag die elkaar raken beperkter zeker dan bij oculeren lijkt me. En daardoor oculeren slagingskans groter?Oculatiehout knip je in de zomer, alle bladschijven eraf om uitdrogen te voorkomen, en oculeren maar. Ik heb de kunst afgekeken bij de man die het entwerk bij POMVNH doet. Uurtje gekletst, eentje voorgedaan, zelf wat gesneden en de week erop thuis aan de slag. Oculatiehout geknipt en die ogen er dezelfde dag nog op gezet. Ziet er tot nu toe goed uit, maar de echte test komt van de lente pas ...23 minutes ago, MH95 said:Bij POM Noord-Holland kun je enthout bestellen.Volgens mij hebben ze alleen appels en peren. Wel heel veel verschillende rassen, en op rasechtheid getoetst.
Geplaatst: Zondag om 17:102 d Prachtig project @Waaslander !👍En gewoon uit nieuwsgierigheid,waarom zoveel pruimen?Die oogst kan je toch helemaal zelf niet opmaken,zélfs al maak je er jam van?
Geplaatst: Maandag om 16:501 d Auteur @Bernaar ik eet veel fruit en strook fruitbomen in plaats van een strook gazon van zelfde oppervlakte geeft minder werk in totaal op jaarbasis volgen mij.En is ook wat uitdagender En ja als productie goed op gang is zal het wel overvloed aan pruimen geven.Een taxus haag is de bedoeling ook dat deze er uitgaat en een rij bessen struiken word .Is dus bedoeling dat we gans het jaar door fruit kunnen eten van eigen oogst. Daarom bij de pruimen ook zo een groot mogelijk spreiding van de oogst , theoretisch misschien wel meer dan praktische. Maandag om 16:511 d aangepast door Waaslander
Geplaatst: Maandag om 20:311 d @marcelru ook pruimen, heb daar 2 jaar terug enthout gekocht van pruimen. Unieke rassen als abrikoos pruim onder andere.
Geplaatst: Maandag om 23:401 d Op 23-11-2025 om 18:10, Bernaar zei:Prachtig project @Waaslander !👍En gewoon uit nieuwsgierigheid,waarom zoveel pruimen?Die oogst kan je toch helemaal zelf niet opmaken,zélfs al maak je er jam van?Je kunt ze ook ontpitten en invriezen en dan later dingen ermee doen zoals taarten bakken, vruchten door de yoghurt, door smoothies etc
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.