Geplaatst: 7 december7 Dec Hier kun je je lekkernijen plaatsen van taart, gebak, koek, enz met ingrediënten die niet uit de tuin komen, maar wel leuk zijn om met anderen te delen. Heb je een favoriet recept, plaats het hier dan. Ik begin met ontbijtkoek.OntbijtkoekNodig:🌱 250 gr. volkoren meel🌱 10 gr bakpoeder🌱 1 - 1½ tl kruidnagelpoeder🌱 1½ tl nootmuskaat🌱 3 tl kaneel🌱 100 ml karnemelk of havermelk🌱 3 el gembersiroop🌱 50 gr zachte roomboter🌱 80 gr bruine basterdsuiker of honing🌱 1 mespunt zout🌱 1 eiCakevorm en bakpapierWerkwijze: Met karnemelk wordt het deeg wat luchtiger dan met havermelk.🍜 Verwarm de oven voor op 160 graden boven - en onder warmte. Met de hete luchtstand gaat het te snel.🍜 Vet het bakblik in met wat roomboter, leg op de bodem een stuk bakpapier en vet dat ook in.🍜 Roer de boter met de suiker en het zout glad. Voeg het ei erbij en roer nog even goed door.🍜 In een andere kom doe je het meel, de bakpoeder en de kruiden. Roer dit door elkaar.🍜 Voeg de droge ingredienten door het botermengsel. Voeg in gedeeltes de melk toe. Als slot voeg je het gembernat toe.🍜 Doe het beslag in de cakevorm en bak het ± 45 minuten in de oven. Kijk wel regelmatig of het niet te donker wordt en controleer of het deeg droog is.Als je de koek nog wat extra zacht wilt maken, dan kun je er een vochtige doek overheen leggen als hij uit de oven komt. En als je het gesneden hebt, verpak je het in aluminiumfolie, dan schijnt hij ook zachter te blijven. Ikzelf heb dat niet gedaan en wij vonden de koek ook zo heel erg lekker met een beetje roomboter erop bij de koffie.TIP: je kunt ook wat rozijnen of noten toevoegen of stukjes fruit, zoals dadels, vijgen of gedroogde sinaasappelstukjes.Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 12 december12 Dec aangepast door Petrasmoestuin
Geplaatst: 12 december12 Dec Een topic naar mijn hart @Petrasmoestuin 😋 Wel beetje kaal zonder intro die jij wel schreef in het topic over ontbijtkoek…. Ontbijtkoek bak ik al jaren in allerlei soorten want wij hebben graag een “hapje” bij de koffie…..😋Mijn Oma “ uit de Achterhoek had dat vroeger ook altijd en ik nam die gewoontjes over…tuurlijk met een lik roomboter erop…..😋Fijn dat jij dit topic een “ruimere titel” meegaf zodat ik hier nu mijn theebrood die ik paar dagen terug bakte kan delen…😊Ik gebruikte deze keer een recept uit het boek “ Jimmy’s farm” Mijn rozijnen waren op dus nam ik gedroogde cranberry’s wat echt een succes is… ga ik vaker doen 😋🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱
Geplaatst: 12 december12 Dec Auteur Uiteraard heb ik het breed gehouden, zodat jij en anderen ook hun lekkernijen kunnen plaatsen. Ik heb niet zo veel tijd, maar er komt meer. En ik ga die van jou ook zeker proberen.
Geplaatst: 12 december12 Dec Kruidkoek met rozijnen en appelIngrediënten:1 appel200 gram rozijnen500 gram zelfrijzend bakmeel250 gram bruine basterdsuiker1 zakje bakpoeder3 eetlepels schenkstroop3 dl melk4 tl kaneel1 tl kruidnagel gemalen½ tl peper½ tl nootmuskaatOven voorverwarmen 170°.Rozijnen wellen in warm water.Appel schillen en in stukjes.Alle ingrediënten behalve appel en rozijnen mengen in een kom. Mengen met mixer met kneedhaken.Uitgelekte rozijnen en appel door het beslag mengen. Alles in ingevet cakeblik doen. Rozijnen beetje onderduwen, anders verbranden ze bij het bakken. In 70 minuten gaar bakken.
Geplaatst: 12 december12 Dec Auteur 13 uren geleden, Vrouwholle zei:delenIk heb de tekst wat aangepakt, ik zag geen ruimte voor een intro, dus bij mijn eerste recept geplaatst. Maar ik kan jouw recept nu niet zien, want ik heb het boek niet. Jammer.
Geplaatst: 12 december12 Dec Auteur Karnemelkse kruidkoek Nodig:🌱125 gr. volkoren meel🌱125 gr bloem🌱15 gram bakpoeder🌱125 gr bruine suiker🌱2,5 dl karnemelk🌱1,5 tl koekkruiden🌱125 gr rozijnen🌱snufje zout🌱1 merg van vanillestokje 🌱100 gram walnoten of pecannoten🌱30 gram sesamzaad🌱beetje roomboterWerkwijze:🍜Verwarm de oven voor op 175 graden.🍜Vet het bakblik in met wat roomboter en vul het met het sesamzaad.🍜Wel de rozijnen 5 minuten in lauw water.🍜Maak de walnoten of pecannoten wat kleiner.🍜Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en noten in een kom en mix alles door elkaar.🍜Voeg de rozijnen en noten toe en roer goed alles door elkaar.🍜Doe alles in het bakblik en zet in het midden van de oven en bak de koek in ongeveer 45 minuten gaar.🍜Lekker met een beetje roomboter erop gesmeerd.TIP: Je kunt het ook deels met amandelmeel maken i.p.v. bloem. Ik heb dan 190 gr amandelmeel genomen en ook wat minder suiker gebruikt, nl. 100 gr bruine suiker.Houdt er dan wel rekening mee dat hij minder rijst. Bij mij zag hij er zo uit.Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 12 december12 Dec aangepast door Petrasmoestuin
Geplaatst: 14 december14 Dec Auteur Wat apart, met thee. Ik heb gisteren ook cranberries gebruikt als variant in mijn ontbijtkoek. Ik zal hem zo uitschrijven. Ook nu met amandelmeel en andere vormen. @Vrouwholle
Geplaatst: 14 december14 Dec Auteur Ontbijtkoek met vruchten en/of notenNodig:🌱 125 gr. volkoren meel🌱 125 gr. amandelmeel🌱 10 gr bakpoeder🌱 1 tl kruidnagelpoeder🌱 1 tl nootmuskaat🌱 3 tl kaneel🌱 75 gr cranberries en/of rozijnen🌱 100 ml karnemelk🌱 3 el gembersiroop of stukjes gember🌱 50 gr zachte roomboter🌱 50 gr bruine basterdsuiker of honing🌱 1 mespunt zout🌱 1 eiCakevorm of 2 springvormen rond 13 cm en bakpapier Niet te veel vruchten en/of noten erin doen, zoals je ziet breekt de koek dan snel.Werkwijze: 🍜 Verwarm de oven voor op 160 graden boven - en onder warmte. Met de hete luchtstand gaat het te snel.🍜 Vet het bakblik of de 2 ronde springvormen in met wat roomboter waarop je eerst een stuk bakpapier gelegd hebt.🍜 Roer de boter met de suiker en het zout glad. Voeg het ei erbij en roer nog even goed door.🍜 In een andere kom doe je het meel, de bakpoeder en de kruiden. Roer dit door elkaar.🍜 Voeg de droge ingrediënten door het botermengsel. Voeg in gedeeltes de melk toe. Als slot voeg je het gembernat of de gemberstukjes en de cranberries en/of rozijnen toe.🍜 Doe het beslag in de cakevorm(en) en bak het ± 45 minuten in de oven. Kijk wel regelmatig of het niet te donker wordt en controleer of het deeg droog is.TIP: je kunt ook wat noten toevoegen of gedroogde sinaasappelstukjes. Laat dan wat vruchten weg, want anders breekt de koek snel in stukjes bij het aansnijden. Ik had zelf de eerste keer te veel cranberries gebruikt en het was toen moeilijk om aan te snijden.Ook lekker met slagroom.Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra Maandag om 18:315 d aangepast door Petrasmoestuin
Geplaatst: 14 december14 Dec Letten we er wel op dat er ook hier geen recepten geplaatst worden uit boeken en andere publicaties?
Geplaatst: 14 december14 Dec Hoe kunnen we dat het beste doen Arja? Want veel recepten die gedeeld worden hebben een basis ergens anders. Je kunt er zelf wat aan veranderen en het dan als je eigen recept neerzetten? 🧐 Vallen recepten die bijvoorbeeld gevonden zijn op Instagram of Facebook onder dezelfde regels? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 december14 Dec Een recept (tekst, afbeelding, enz.) uit een boek, tijdschrift, website enz waarvan jij niet de auteur bent, mag je niet op een forum plaatsen. Zie ook de huisregels. Aanpassingen moeten m.i. wel aanzienlijk zijn om het 'je eigen' recept te maken. Over Instagram en Facebook doe ik geen uitspraken, het is mij dan niet duidelijk wie de eigenaar van de tekst of afbeelding is.
Geplaatst: 14 december14 Dec 🤔 het mag toch wel als je de “bron” duidelijk erbij vermeld ? @Arja ? 🤔🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱
Geplaatst: Woensdag om 06:583 d Mijn gingerbread koekjes zijn heerlijk maar bijna op…..dus tijd voor nieuwe koekjes….Dit keer geprobeerd soort van kerst kransje zelf te maken…Ik gebruikte citroen rasp van 1 bio citroen en voegde wat amandel ecc toe aan deeg voor roomboter koekjes. Gebruikte als uitsteker een bloem vormpje en maakte het gat met een spuitmondje….Best goed gelukt vind ik zelf…😊🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱
Geplaatst: Woensdag om 20:152 d Vandaag citroen zandkoekjes gebakken voor kerstfeest op school. Samen met mijn kleinkind de koekjes versierd.Mijn dochter had het deeg gemaakt. Suiker citroenrasp koekjes van Laura s Bakery. In het glazuur citroensap gedaan. Erg lekker. Goed idee om spuit mondje te gebruiken voor het gat in het midden @Vrouwholle
Geplaatst: Donderdag om 06:152 d Die zien er heerlijk en leuk uit @peulenschil 😋 en zo leuk opgediend zijn ze vast snel op! 😍 🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱
Geplaatst: 4 uren geleden4 u Gister mij gewaagd aan het bakken van een kerststol 😬Een uitgescheurd recept uit een hele oude Libelle ligt al van voor 2016 in mijn kookboek dus nu maar gewoon doen 💪😊🎄Kerststol🎄Nodig;200 gr rozijnen geweekt in1/2 dl sinaasappel likeur ( eigen kweeperen likeur)500 gram bloem40gr verse gist verbrokkeld11/2 dl lauw warme melk1 ei losgeklopt30 gr fijne tafel suiker1 tlp zout225 gr gesmolten boter150 gr grof gehakte walnoten100 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes300 gr amandelspijs1 eidooierDoen;🌱Ik weekte de reformrozijnen in eigen gem. Kweeperen likeur 😋🌱ik maakte brooddeeg van bloem waar ik een kuiltje in maakte en de lauwe melk in goot en daarin de gist verbrokkelde., beetje roeren .🌱 ei, suiker en de gesmolten boter erbij in voegen en het zout langs de rand door de droge bloem mengen.🌱Vanuit het midden door roeren tot alles door de bloem gemengd is en daarna het deeg verder met de hand kneden 10/15 min.Laat deeg afgedekt een kwartier rusten.🌱Het uitgeruste deeg..(😅) duwde ik uit tot een dikke platte plak en bedekte ik met de gewelde rozijnen, gekonfijte sinaasappelschilletjes en de stukjes walnoten..🌱Ik rolde de lap op.. duwde die weer plat… vouwde de zijkanten naar het midden .. duwde weer plat ectr tot ik het goed gemengd vond.🌱ik vormde het deeg tot een brood en liet afgedekt 20 min rijzen.🌱Ondertussen mengde ik een eidooier door het amandelspijs en vormde er een rol van.🌱Toen de 20 min rijzen om waren maakte ik een ruimte in het deeg en legde daar de amandelspijs rol in…🌱Ik vormde het geheel tot een kerststol dekte het af met een tweede silicone vel en liet het heel lang rijzen…volgens recept 2 uur…. maar doordat onze dochter precies einde rijstijd de oven 45 min voor oven schotel nodig had werd de rijstijd van de stol wel 3 uur…😬🌱Zo zag de stol eruit voordat ze de oven inging op 180 gr voor 50 tot 60 min volgens recept.Mijn oven deed er 15 min langer over voordat ik de stol mooi bruin vond en genoeg hol vond klinken.Direct uit de oven bestreek ik de stol met 50 gram gesmolten boter en verpakte ik de NOG WARME stol in aluminium folie….🌱Nachtje slapen … en wachten tot koffietijd vanochtend…..😊🎉🎄Daar is die dan!!🎄🎉😋🎄Keststol 2025 😋🎄Roomboter erop vers gezet bakkie koffie erbij….HEERLIJK!!😋Notie naar mezelf;🌱volgende keer de walnoten roosteren voor iets meer smaak🌱rozijn weer oud vertrouw wellen de de stro rum 😋Maar voor herhaling vatbaar dus👍😊 4 uren geleden4 u aangepast door Vrouwholle
Geplaatst: 2 uren geleden2 u Auteur Die ziet er onwijs goed eruit zeg @Vrouwholle Tegenwoordig is het heel moeilijk om een lekkere te vinden. Vroeger in Delft zat een winkel, zo lekkere stol kocht je nergens. Wel duur, maar dat maakte mij niets uit. Als ik vanuit Spanje een weekje in Nederland was (kinderen wonen in Delft), dan bestelde ik die stol van tevoren. Nu helaas niet meer. Hier vind ik ze niet lekker, allemaal veel te zoet met die suiker erop.Ik heb nu geen puf meer, heb nog wat anders op mijn lijstje staan, maar volgend jaar ga ik het toch proberen om dit recept te volgen.Maar eerst de zelfgemaakte advocaat, niet waar? Ik vond een poosje geleden de juiste fles bij een slijter. 😊
Geplaatst: 1 uur geleden1 u Wat ziet dat kerstbrood er heerlijk uit @Vrouwholle ! Goed idee! Dank voor het recept 😃. Misschien dat ik me daar voor kerst ook nog aan waag. Ik heb nog een pot amarena kersen staan, daar kunnen er ook lekker wat van door.
Geplaatst: 1 uur geleden1 u Leuk @Petrasmoestuin dat jij ook die advocaat gaat maken 😋 Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vind 😊Amarena kersen is ook goed idee @Dahli 👍😊Er zijn zoveel verschillende recepten van kerststollen kun je helemaal naar eigen smaak maken 👍😊Benieuwd hoe die van jou gaat worden… en als het nu niet lukt word het gewoon een paasbrood toch👍😊🌱👩🍳🌱🐓🌱🎄🌱
Geplaatst: 1 uur geleden1 u Auteur Ik denk dat ik hem toch ook ga maken. Ik had wel een recept, maar als ik die van jou zie, word ik toch aangestoken en ik heb ook van alles in huis. Ook kersen.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.